Analyse
Læsetid: 4 min.

Politiet var 12 timer om at finde tre biler i en ellers tom gård

I går løslod politiet de fire Greenpeace-aktivister, der afbrød dronningens gallamiddag. Selv om politiets egne jurister fra starten anbefalede, at de falske gallagæster skulle løslades med en advarsel og en bøde, bestemte politiledelsen, at sigtelsen mod dem skulle udvides med dokumentfalsk. Chefpolitiinspektør Per Larsen forklarede det med, at politiet var lang tid om at finde tre forladte biler i Prins Jørgens Gård ...
'Hvis vi havde fundet bilerne før, havde vi haft en udvidet sigtelse,' siger chefpolitiinspektør Per Larsen fra Københavns Politi.

'Hvis vi havde fundet bilerne før, havde vi haft en udvidet sigtelse,' siger chefpolitiinspektør Per Larsen fra Københavns Politi.

Sisse Stroyer

Indland
7. januar 2010

Kan det være rigtigt, at politiet var mere end 12 timer om at lokalisere tre iøjnefaldende biler, nemlig en sort Mercedes S, en sølvgrå Peugeot 607 og en sort firhjulstrukket Range Rover, som torsdag den 17. december om aftenen stod ene og forladte i Prins Jørgens Gård i timerne efter dronningens gallafest for statsoverhoveder under COP 15?

Det lyder usandsynligt, men det er ikke desto mindre, hvad chefpolitiinspektør Per Larsen fra Københavns Politi vil have offentligheden til at tro.

»Rent faktisk blev de biler først fundet tidligt på formiddagen,« har Larsen udtalt til programmet Orientering på DR P1. Ifølge Larsen blev bilerne først fundet fredag formiddag den 18. december, det vil sige mere end 12 timer efter at chaufførerne i Greenpeace-bilerne stille og fredeligt havde parkeret bilerne efter politiets anvisning ved siden af de øvrige Head of State-biler i Prins Jørgens Gård.

Når Larsen nu forsøger at give indtryk af, at danske betjente er så umanerligt sneblinde, at de kan rende rundt mellem de fire Thorvaldsen-statuer i Prins Jørgens Gård i timevis uden at bemærke tre efterladte luksusbiler, er der naturligvis en ganske særlig grund dertil.

Ifølge Orientering havde politiets egne jurister nemlig først anbefalet, at der rent straffemæssigt ikke rigtigt var noget at komme efter i forhold til de falske galla- gæster. To af de i alt tre anholdte Greenpeace-gallagæster kunne slippe med en advarsel og en udvisning, mens den tredje i tillæg ville få en bøde. Denne anbefaling var så langt fremme, at Greenpeaces kontaktmand til politiet blev ringet op kl. 02 om natten til fredagen den 18. december med besked om, at han sikkert kunne hente dem kl. 07. Men det blev snart ændret.

Falske nummerplader

For så let ville den øverste politiledelse ikke lade de tre gallagæster forlade det midlertidige fængsel på Retortvej, hvor de i første omgang var anbragt. Derfor blev sigtelsen i de tidligere morgentimer for ulovlig indtrængen udvidet med en sigtelse for dokumentfalsk, fordi Greenpeace havde anvendt falske nummerplader.

Den falske nummerplade gjorde ifølge Larsen galla- gæsternes forbrydelse meget mere alvorlig, således at der nu var grundlag for at kræve varetægtsfængsling. Både byretten og landsretten accepterede, at en falsk nummerplade kunne være dokumentfalsk, og derfor blev gallagæsterne ikke løsladt, men i stedet varetægtsfængslet i 20 dage. I går ud på eftermiddagen blev de så løsladt.

Greenpeace har før jul i en særlig redegørelse til politiet omhyggeligt forklaret, hvordan de tre falske nummerplader blev fremstillet: Med en almindelig farveprinter på selvklæbende plastic, der derefter blev klæbet over bilernes rigtige nummerplader. De falske nummerplader havde ganske vist en lidt anden skrifttype end danske nummerplader har, de havde ikke refleks, og endelig bulede plastic'en hist og her ud fra nummerpladen indenunder. En af de falske nummerplader endte på James Bonds 007, et andet nummer var kopieret efter en af politiets egne sikkerhedsvagt-køretøjer, fundet på et foto på en hjemmeside. Desuden var bilerne, som til lejligheden var lejet i Tyskland og Holland (Danmark var støvsuget for den slags biler) forsynet med kunstige skilte: Planet Rescue Vehicle og Greenpeace Delegation. Disse falske ID-skilte var ifølge redegørelsen nødtørftigt holdt fast i forruden af et par sokker.

Ifølge retsplejeloven skal politiet finde nye beviser, før statsadvokaten kan udvide en sigtelse. Fundet af de tre biler angiveligt fredag formiddag blev derfor det materielle grundlag for den udvidelse af sigtelsen, som den øverste politiledelse ønskede. Larsen har afvist at udtale sig om, hvad der kunne være sket, hvis politiet allerede havde fundet de tre biler torsdag aften, inden juristerne senere på natten anbefalede løsladelse med advarsel og bøde. For det er et »meget hypotetisk spørgsmål«, mener Larsen. »Hvis vi havde fundet bilerne før, havde vi haft en udvidet sigtelse,« tilføjer han.

Politi til tiden

Enhver kan fundere over, hvordan Larsens forklaring kan være rigtig. I den forbindelse er det måske værd at notere, at chefpolitiinspektøren tidligere har forklaret sig anderledes om, hvornår Greenpeace-bilerne blev fundet. Tidligere har Larsen nemlig sagt, at politiet »ikke ret langt ude på aftenen«, altså i løbet af torsdag aften og nat, i hvert fald blev klar over, at nummeret på den ene falske nummerplade var kopieret efter en af politiets biler. Retfærdigvis må det tilføjes, at denne tidligere forklaring har Larsen senere lagt afstand til.

Til spørgsmålet om, hvorfor politiet kunne være så lang tid om at lokalisere tre biler, efterladt i den tomme Prins Jørgens Gård, har Per Larsens korte svar lydt: »Det er et godt spørgsmål ...«

Ja, det er søreme et godt spørgsmål, for hvis Per Larsen taler sandt, så er der tale om endnu en kæmpe skandale for dansk politi. Tænk, at flere tusinde betjente maser rundt inde på et begrænset areal i så mange timer med så ringe resultat!

En skandale, der lægger sig i kølvandet af det markante hul i politiets sikkerhedsapparatet omkring gallafesten, som Greenpeaces happening blotlagde. Til miljøorganisationens store overraskelse var det let for de tre lejede biler at tilslutte sig en officiel kortege og under politibeskyttelse køre direkte ind i Prins Jørgens Gård. Greenpeace-bilerne holdt afventende ved Nationalmuseet, og da den næste kortege under motorcykelbeskyttelse suste forbi, drejede bilerne ubemærket om hjørnet ad Stormgade og sluttede sig til kortegen.

Erik Albertsen, der var Greenpeaces kontaktmand til politiet under COP 15, lægger ikke skjul på, at organisationen blev overrasket over, at aktionen med de falske gallagæster overhovedet lod sig gennemføre.

»Det var lækkert tøj og store biler, der gjorde udslaget,« vurderer Albertsen, der tilføjer, at overraskelsen blev særlig stor set i lyset af, at Greenpeace i Belgien gennemførte en lignende happening seks dage forinden i Bruxelles. Også her lykkedes det at få falske biler ind i en officiel kortege og dermed adgang for miljøaktivisterne til EU-statsledernes sidste topmøde før COP 15.

I Bruxelles blev aktivisterne ifølge Greenpeace løsladt inden for 24 timer. I København skulle det tage tre uger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er næsten ikke til at holde ud at tænke på, at det gang på gang unægteligt ser ud som om, politiet herhjemme hellere end gerne fusionerede med den dømmende magt. Ja, at de i et stigende antal tilfælde allerede er gået i gang med løjerne.

"... for hvis Per Larsen taler sandt, ... "

Hvorfor skulle han begynde på det nu? Har er og har altid været PET-mand.

Jimmi Thøgersen

Kan for en gangs skyld sige det kort:

Det ville være vanvittigt morsomt, hvis ikke det var så vanvittigt sørgeligt. Men overraskelsen udebliver under alle omstændigheder.

Det går ikke længere særlig godt for Per Larsens forklaringer for tiden. Og dén med: at "det er et godt spørgsmål", minder mere og mere om Nyrups: "vi må gøre det rigtige".

Der er ikke noget at underforstå! Der er derimod et konkret krav om at forklare sig, så man umiddelbart kan forstå, hvad der menes...

Med venlig hilsen

Peter B. Jensen

Der er vist ved at være lidt for meget K i det danske politi. Ikke kun som parti(sk) tilhørsforhold, men også at deres yrke snart er politi(k).

Det her er så gennemført stupidt, at man skulle tro det var en måde at nedlægge politiet, og privatisere.

Thorsten Lind

Per Larsen er en "perle"......ha ha! ~~*~~

Michael Madsen

Det kan ihvertfald ikke betale sig at klandre de uniformerede betjente. Denne "vals" er styret fra toppen , og det er derfra de almindelige betjente bliver kørt rundt i manegen. Det er sørgeligt , at når der er mediebevågenhed - så bliver det hele så politisk inficeret at al fornuft efterlades.

Per Larsen har åbenbart ikke høje forventninger til at folket selv kan drage konklusioner ud af de fakta der er tilgængelige for enhver. Det må være et spørgsmål om tid før denne elendige skuespiller finder nye græsgange i det private indtil han skal pensioneres.

Dorte Sørensen

Først vil jeg takke Jesper Tynell for hans mange gode kulegravende journalistik, som han nu får Danmarks fornemste journalist pris for på fredag. Et stort til lykke til Orientering og Jesper Tynell.
Her efter ved jeg ikke hvad jeg skal skrive uden, at det bliver noget grimt om politiets håndtering af sagen.

Blot fordi at Per Larsen klokkede i det. Er det alene såret forfængelighed der skal afstives med så lang tilbageholdelse.

Michael Skaarup

Hvornår er det nok?

Hvor længe vil danskerne finde sig i løgnene, og inkompetencen fra politiledelsens side, samt fra politisk hold?

Eller vi her i begyndelsen af poli2010(stat), kommet dertil hvor den almene politiledelse, kan bestemme hvorvidt nogen skal straffes eller ej,?

Kære Per Larsen.

Enten er det alderen der trykker, og forringer dine kognitive evner, eller også, så omgås du med virkelige stupide mennesker i din dagligdag, hvis du tror at befolkningen er så dumme, at de ikke finder dine historier utroværdige.

Godt at Information ikke lader historien dø i stilhed, men ellers ....?

Der kommer jo ikke til at ske andet i denne sag, end at der vil blive brugt nogle penge på et udsigtsløst sagsanlæg imod politiet for uretmæssig varetægtsfængsling, og bundlinien vil blot blive, at ordensmagten, og det gælder helt fra justitsminister til menig politidreng og -pige, vil få styrket deres følelse af urørlighed.

"The untouchables" har fået en ny betydning ...

Søren Kristensen

Hvis ikke sådan en happening skulle kunne gennemføres i forfatteren til Kejserens nye kæders hjemland, hvor så? I øvrigt er det betryggende at politiet har travlt med andre og vigtigere opgaver end at lede efter tre forladte biler i Prins Jørgens Gård. Endelig er dokumentfalsk en relativ alvorlig forbrydelse og selvfølgelig gør man ikke den slags ustraffet. Heller ikke Greenpeace. Aktivisterne har opnået hvad de ville og fremstår som de dristige miljøforkæmper de er og politiet har givet dem det modspil de fortjener. Det bedste stunt var dog kulminationen, da de løslade og lettere groggy "delegerede" kunne træde ud på den røde løber forleden som ægte klimahelte. Fedt show til tiden. Tak til Greenpeace og tak til politiet.

Jesper Frimann Ljungberg

Thomas Lind:

Sådan noget skal du passe på med at sige i det offentlige rum.

http://www.bt.dk/krimi/fik-boede-kalde-betjent-perlepanser

Du risikerer også at Karina Lorenzen fra SF kommer efter dig når hun nu har fået censureret internettet.

// Jesper

Man fornemmer ikke den ledelse [.....] har nogen chef eller også burde chefens personalekontor få sig et krisemøde i en helvedes fart.

Ud af klappen.

tidligere rigspolitichef Torsten Hesselbjergs kommentar til hans kontinentkrydser fart over Sjælland var "Gu har jeg da ej kørt for stærkt" klorin ren løgn og arrogance.

Nogen der kan se lidt systematik i den ledelse [....]
subkultur ?

Politiet vil lede længe endnu efter håret i poltisuppen, som nok viser sig at være et af Hendes Majestæt Dronningens hentehår.

Peter B. Jensen

@Søren Kristensen
"Endelig er dokumentfalsk en relativ alvorlig forbrydelse og selvfølgelig gør man ikke den slags ustraffet".

Vi skal vel i den sammenhæng se på hvilke dokumenter der er forfalsket, og med hvilket formål. For en gang skyld var det jo ikke 'blot' et pyntet CV eller en falsk underskrift til et par millioner, men et par hjemmeprintede nummerplader for et par timer, der ikke efterlod nogle ofre (pånær politiets stolthed).

Men derudover har du helt ret i at det var en glimrende farce, med underholdning til hele spektret.

Aksel Gasbjerg

Ulrik Dahlin og Jesper Tynell fra P1 skal holde op med deres hetz mod politiet. Der er masser af grunde til at politiet ikke kunne finde Greenpeace-bilerne:

1) I følge nummerpladerne tilhørte bilerne James Bond og PET, og politiet havde ikke modtaget tyverianmeldelse fra disse bilejere.

2) De efterlyste biler skulle jo tilhøre Greenpeace, så derfor måtte politiet gå ud fra, at det var el-biler, man skulle lede efter.

3) Bilerne i Sct Jørgens gård så flotte og dyre ud, og med de få midler Greenpeace ejer, kan man ikke både hænge i skorstene og købe dyre biler.

4) Bilerne holdt helt lovligt på pladsen for de øvrige head-of-state biler, og da festen hos dronningen trak ud, kunne man ikke være sikker på om bilerne ikke tilhørte de sidste gæster. Politiet havde hørt om visse statsministre der - ud over den danske -godt kunne drikke et ekstra glas.

5) "Politiafdelingen for efterlyste biler" blev først bemandet dagen efter, idet politifolkene jo var blevet lånt ud til anholdelse af de mange klimabøller.

Der var altså mange gode grunde til at politiet først fandt de efterlyste biler op ad formiddagen dagen derpå....

Michael Skaarup

hahaha..

Tak til Aksel Gasbjerg, for dagens kommentar.
Overvejer du at søge Per Larsens stilling, når han nu snart skal pensioneres.

Aksel Gasbjerg

Michael Skaarup.

Jeg vil ikke egne mig, da jeg ikke kan lade være at grine, når jeg fortæller løgnehistorier... :-)

Jesper Frimann Ljungberg

Heh, det var en af de bedre Aksel :)=

// Jesper

Inkompetence på dette niveau er ikke troværdigt.
De 3 demonstranter var plantet for at give budskabet : "politikere taler, ledere handler" - med andre ord : centralisering fremfor parlamenterisme !
Et budskab som helt sikkert støttes af kongehusene og Eu-kommisionen, samt alle andre ikke-folkevalgte magthavere i verden.
Cop15 var ikke en fiasko for globalisterne - for Dem var det en udstilling af demokratiets fallit til fordel for tænketanke og kommisærer...

Jeg glæder mig til at Per Larsen ikke længere render rundt i sin blåskjorte ..
Der er mange der har en "bytter" til ham .

Otto Christensen

Chefpoltiinspektør Per larsen skal pensioneres i foråret 2010. Overborgmester Frank Jensen har sikret sig, at Per Larsens evner fremover kan anvendes i opsporing og nedkæmpning af bander.
Spændende om Per Larsen har mere held på dette område, end i at finde parkerede biler. Per Larsen bliver efter pensionering fra Politietaten ansat som kommunal embedsmand i København Kommune.