Nyhed
Læsetid: 3 min.

Professor: Læk af hemmelig mission værre end Jæger-bogen

Lækken af oplysninger om en igangværende militær mission i Irak i 2007 bragte danske soldaters liv i fare og er derfor langt værre end den bog, som Forsvaret søgte stoppet, vurderer professor. SF anmelder sagen til politiet
Lækken af oplysninger om en igangværende militær mission i Irak i 2007 bragte danske soldaters liv i fare og er derfor langt værre end den bog, som Forsvaret søgte stoppet, vurderer professor. SF anmelder sagen til politiet
Indland
29. januar 2010

Sagen om lækken af danske jægersoldaters udsendelse på en hemmelig mission i Irak i 2007 er mere alvorlig end den sag om den såkaldte Jæger-bog, som fik Forsvaret til at indlede en auditørsag mod jægersoldaten Thomas Rathsack.

Dét vurderer professor i strafferet Jørn Vestergaard, der er prodekan på Københavns Universitet.

»Det, som er særligt betydningsfuldt i denne sammenhæng, er, at der var tale om noget helt aktuelt - mens sagen om Rathsacks bog var noget mere generelt,« siger Vestergaard.

Hvor Rathsack blev anklaget for at skade udsendte soldaters sikkerhed ved at beskrive missioner, der allerede havde fundet sted, handlede lækken i 2007 om en forestående mission, hvor danske soldater var på vej i ilden.

»Som samlet helhed må man nok sige, at det er mere alvorligt, hvis man umiddelbart bringer folks liv og lemmer i fare ved at videregive helt aktuelle oplysninger, end hvis man skriver en bog som Thomas Rathsacks,« siger Vestergaard.

Ifølge den militære straffelovs § 32 er der strenge straffe for brud på tavshedspligten.

Simple brud straffes med op til otte års fængsel - men i grove tilfælde, hvor soldaters liv f.eks. sættes i fare, kan straffen stige til 12 år. Og sker det i forbindelse med en væbnet konflikt, kan straffen stige helt til livstid.

Også for civilt ansatte

»Det er selvfølgelig bare de øvre strafferammer - og det vil være en formildende omstændighed, at lækken ingen konsekvenser havde. Men det viser, at det er seriøse ting, det drejer sig om, når man bryder tavshedspligten i Forsvaret. Og det gælder også for civilt ansatte embedsmænd,« siger Jørn Vester- gaard.

SF's medlem af forsvarsudvalget, Jonas Dahl, anmeldte i går sagen til politiet efter udtalelser fra først filminstruktør Christoffer Guldbrandsen og siden den mangeårige TV 2-reporter Kaare R. Skou om, at det var en ansat i Forsvarsministeriet, der i 2007 lækkede til TV 2, at der var soldater på vej til Irak.

»Både forsvarsministeren og Venstres formand for Udenrigspolitisk Nævn opfordrede tidligere på ugen til, at alle med særlig viden om sagen burde anmelde den til politiet. Med Kaare R. Skous udtalelser til DR onsdag aften mener jeg, at den viden er så konkretiseret, at det må være berettiget at indgive en anmeldelse,« siger Jonas Dahl.

Han henviser til, at Forsvaret i 2007 prøvede at få bremset historierne om missionen, fordi man mente, at den bragte soldaternes sikkerhed i fare - og at regeringen beskyldte oppositionens medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn for at have stået bag lækken.

»Regeringen brugte denne sag til at få indskærpet fortroligheden i nævnet - men hvis det nu viser sig, at det var regeringen selv, der lækkede, så er det en helt ekstrem grad af spin med store konsekvenser, som vi ser. Vi må have alle kortene på bordet,« siger Jonas Dahl.

Også krav fra S

TV 2's nyhedschef, Michael Dyrby, undsagde senere Kaare R. Skous udtalelser.

»Vi afslører ikke vores kilder på TV 2. Og jeg kan sige, at Kaare ved ikke, hvem kilden er,« sagde han.

Men den store usikkerhed om, hvor den alvorlige læk stammer fra, får nu Socialdemokraternes forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen, til i et officielt brev til Søren Gade at kræve en undersøgelse.

»Jeg betragter det som alvorligt, når danske soldaters liv og lemmer er på spil. Derfor er det vigtigt, at vi kommer til bunds i, hvor lækken er kommet fra,« siger han.

Søren Gade udsendte i forgårs en pressemeddelelse, hvor han betegnede beskyldningerne som »uunderbyggede«. I går ønskede han ikke at kommentere sagen yderligere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Hvad er der sket i Danmark efter den tidligere skatteminister der udførte kreativbogføring og vildledte Folketinget blev statsminister.

Godt spørgsmål, dorte.....

Magt via spin blev vigtigere end indhold.

Forvarsministeriet lækkede oplysningen, hvorefter man beskyldte oppositionens medlemmer af Udenrigspolitisk nævn for at være lækken. det er da en intrige der vil noget. I den forbindelse anvendte optrådte TV2 som et lydigt redkab for regeringens svinestreger.

Det taler Kaare R. Skou til ære, at han med sine udtalelser nægter at optræde i rollen som regeringens marionet.

Martin Kaarup

Strafferammen er 12 års fængsel, så sagen er straffemæssigt helt oppe i det røde felt.

I et velfungerende demokrati bliver dens slags undersøgt af de rette retsinstanser.

I dysfunktionelle demokratier, hvor magthaverne ikke udfører befolkningens overgovet mandat bliver den slags sager undertrykt og sortlagt.

Det er de stemmeberettiget som direkte vælger hvilket samfund de vil leve i ved næste valg.

Stanley Opmann

I demokratier styret af den evige frygt for USAs gengældelse og sygeligt benævnte operationer imod dem der ikke godtager den internationale kapitalistiske udbyttelsesdagsorden for verden (læs: stort set alle) er dette daglig kost..

Slettet Bruger

Det lugter endnu engang langt væk af metoder om moderne krigsførelse i medierne imod egen befolkning at plante historier eller lække hemmeligheder og efterfølgende beskylde andre for at bringe soldaternes liv i fare. Hvor mange varianter er borgerne mon blevet udsat for og er samme praksis gældende i andre ministerier?

At det ultra loyale støtteparti fejer hvad som helst til siden som uvæsentligt kan imidlertid ikke undre. Heller ikke selvom der i andre tilfælde ikke findes nogle nedre grænser for hvor langt man ønsker at gå med henvisning til rigets sikkerhed, med udfald i partiets kulørte ugebrev, personangreb og lovstramninger. Men alt er fint og til at stole på så længe vennerne kan regere med dobbeltlukkede døre. Så meget for deres snak om principper. Hvis strafferammen er som oplyst burde det vel ikke tage så lang tid at afhøre nogle journalister.

Ja, ja men nu ved vi da i hvert fald, hvorfor Ministeriet ikke i 2007 anmeldte sagen til politiet.

Det må være opmuntrende læsning for de pårørende til de frivillige villige det her. Velbekomme !

" Søren Gade udsendte i forgårs en pressemeddelelse, hvor han betegnede beskyldningerne som »uunderbyggede«. "

Netop, det er jo derfor, at der skal en retssag til. For så vil også journalisterne blive forhørt under vidneansvar, og kildebeskyttelsen gælder ikke i dette meget alvorlige - ja vel næsten terrorlignende, anslag på de væbnedes styrkers sikkerhed, mod nationens sikkerhed.

Sådan, Hr Gade, får vi undersøgt om beskyldningerne er uunderbyggede eller ej.