Læsetid: 5 min.

Seruminstitut tjener millioner på at anbefale vaccination

Statens Serum Institut rådgiver danskerne om vacciner, men sælger samtidig vacciner for en milliard kroner årligt. Det er en problematisk dobbeltrolle, mener kritikere. Seruminstituttets særlige struktur resulterer desuden i skyhøje vaccine-priser i Danmark
Statens Serum Institut rådgiver danskerne om vacciner, men sælger samtidig vacciner for en milliard kroner årligt. Det er en problematisk dobbeltrolle, mener kritikere. Seruminstituttets særlige struktur resulterer desuden i skyhøje vaccine-priser i Danmark
2. januar 2010

Statens Serum Institut anbefaler ofte danskerne at blive vaccineret imod eksempelvis børnesygdomme. Samtidig lever instituttet af at producere de selv samme vacciner, som de som statslig myndighed anbefaler til borgerne.

Det er nemlig produktion af egne vacciner og videresalg af udenlandske vacciner, der udgør totredjedele af omsætningen på seruminstituttet. I 2008 drejede det sig om 938 millioner kroner - altså næsten en milliard kroner.

Dobbeltrollen som både rådgiver, producent og importør af vaccinerne er problematisk, mener Margrethe Nielsen, der er forsker på det uafhængige forskningsinstitut Cochrane Center:

»Jeg tvivler på, at den brede befolkning er klar over, at seruminstituttet producerer vacciner, og det er problemet - netop fordi de samtidig står for rådgivningen. Befolkningen skal vide, hvilke interesser, der kan ligge bag rådgivningen. Både ud fra et forbrugermæssigt og et samfundsmæssigt synspunkt,« siger Margrethe Nielsen.

Også sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Dansk Sundhedsinstitut (DIS) mener, at seruminstituttets mange roller er problematiske:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Madsen

Men på trods af de mange beviser for multi-kasketter , er der stadig ingen der bliver holdt ansvarlige. Hvorledes kan det gå til , at folk der tilnærmelsesvis er tilknyttet en offentlig instans automatisk opnår immunitet mod repressalier ? Det begynder at irritere mig , at ingen tilsyneladende fører kontrol med hvad der foregår af fusk i disse institutioner - og endnu værre , at dem der forsøger at undertrykke og negligere mistanker - fuldstændigt slipper uden tiltale. Det tror da pokker at den slags ting foregår , når der overhovedet ingen konsekvenser er.

En mindre diplomatisk person kunne måske ligefrem tænke sig en mere praktisk form for afstraffelse af disse systemparasitter...

"Det er også primært Sundhedsstyrelsen, der rådgiver." siger Niels Strandberg fra ssi.dk.

Så er det vel bare at sælge den producerende del af SSI til højstbydende?

Hvad man gør med de rådgivende medarbejdere er jeg ikke sikker på. Hvis de bliver flyttet over i Sundhedsstyrelsen, kan man risikere at de tager nogle "dårligdomme" med sig. Hvis de blev placeret i en gruppe for sig med en ny direktør, kunne det måske gå, for Niels Strandberg hører helt sikkert til den producerende del.

Og lad nu være med at lave de samme fejl igen som det skete med TDC og DSB. Sørg for at samfundet ikke bliver taberen.

Steffen Dickhudt Christensen

Umiddelbart er det da fint hvis vi kan lave de nødvendige vacciner selv.
Og man må vel formode at selve rådgivningen er seriøs ?

Og hvorfor så ikke sælge til produktionspris + lidt ekstra ?
I stedet for, som det tilsyneladende er tilfældet, til overpris ?

Jeg kan i den grad tilslutte mig Michael Madsens budskab: Hvorfor i alverden slipper den slags al for ofte ustraffet igennem? Dvs. jeg ved egentlig godt hvorfor. Det der gør mig gal er, at vi bedøvede borgere er fuldstændig ligeglade, da vi på tragisk, autoritetstro og naiv vis tror at retsstaten er intakt, i bedste fald, og i værste fald, da vi ikke evner at kære os om andet end os selv og vores eget.

Jeg ser frem til at INFORMATION vil forfølge denne sag, og hele vaccinationsskandalen (inkl. WHOs involvering) til dørs.

Den artikel Mette linker til handler ikke om Wakefield. Det ses bl.a. hvis man gør sig den umage at læse titelen...

I denne artikel: ”Mæslinger: Fup og fakta om farlig børnesygdom”
http://ekstrabladet.dk/kup/sundhed/maeslinger-fup-og-fakta-om-farlig-boe...
Omtaler Palle Valentiner-Branth fra Statens Serum Institut (vaccine-industrien) det store danske registerstudie, som påstås, at frikende en børnevaccine for mulig udvikling af autisme.
I dette studie medvirker lektor Poul Thorsen sammen med ansatte fra Statens Serum Institut.
Poul Thorsen kan googles her:
https://www.google.dk/search?q=Poul+Thorsen+&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr...
Hvormed man selv kan bedømme, om man anser den omtalte ”forskning” for at være troværdig.

I øvrigt finder jeg det bemærkelsesværdigt, at medarbejdere ved Statens Serum Institut kan deklarere, at de ikke har en interessekonflikt.