Læsetid: 7 min.

'Den store omstilling skal være en fest'

I Syltemae på Sydfyn går lokale i spidsen med den første danske Transition Town - et omstillingsinitiativ nedefra, der skal forberede bæredygtighed og modstandsdygtighed for tiden efter den fossile æra
Mellem Svendborg og Faaborg ligger Syltemae, et område med 5.000 indbyggere, hvor nogle af de lokale i lørdags holdt møde for at starte et omstillingsinitiativ nedefra. Området skal bevæge sig mod selvforsyning, bæredygtighed og modstandskraft mod kommende oliekriser, foreslår de. I Den Selvforsynende Landsby midt i området er drømmen allerede tæt på virkelighed

Mellem Svendborg og Faaborg ligger Syltemae, et område med 5.000 indbyggere, hvor nogle af de lokale i lørdags holdt møde for at starte et omstillingsinitiativ nedefra. Området skal bevæge sig mod selvforsyning, bæredygtighed og modstandskraft mod kommende oliekriser, foreslår de. I Den Selvforsynende Landsby midt i området er drømmen allerede tæt på virkelighed

Sigrid Nygaard

28. januar 2010

Det startede - som så meget andet epokegørende - i Information. Med en annonce. Esben fra Jylland og Mira fra Sjælland ville gerne finde sammen med andre, som havde mod på at etablere en bæredygtig, selvforsynende landsby. Det var i 2002, og landsbyen skulle ligge på Fyn.

Det gør den i dag, og nu tager Esben, Mira og en del andre næste skridt: Hele lokalområdet skal stilles om til bæredygtighed og til modstandsdygtighed mod de kriser, der vil ramme, når olien begynder at slippe op, og klimakrisen spidser til. Hvis altså andre på egnen vil være med. Det er der visse tegn på.

Det handler om Danmarks første lokalinitiativ i det, der hedder Transition Town-bevægelsen. Et hastigt frembrydende projekt nedefra for at gennemføre den grundlæggende omstilling af små og store bysamfund til tiden efter olien og tiden, hvor klimaets og miljøets bæreevne respekteres i måden, man lever på.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Herligt med lidt optimistisk morgenlæsning.
Det er helt klart, at hvis noget nyt og bedre skal ske, må det begynde nedefra.

Ivar jørgensen

Stor tak til Jørgen Steen Nielsen for dagens to artikler. Der er i allerhøjeste grad brug for en mere løsningsorienteret fokus af vores kreativitet og intellektuelle virksomhed, istedet for at vi udmattes og overvældes af udelukkende eller mestendels, at fokusere på problemerne. Selvfølgelig er det nødvendigt at have problemerne for øje, men så snart en udfordring er identificeret bør fokus ændres til at kanalisere vores kreativitet og intelligens hen i retning af at et knivskarpt fokus på at udvikle bæredygtige og effektive løsninger.

De fossile brændsler lagger mod enden. De bliver stadig dyrere at udvinde, og efterspørgslen er simultant stigende globalt, ikke mindst fra kinesisk og indisk side, hvor økonomierne som bekendt er i voldsom vækst. Da hele vores fødevareproduktion er baseret på olie, bør der derfor være fokus på at skabe en bæredygtig fødevareproduktion som er olieuafhængig, og som:

- beriger jorden fremfor udpine den.
- harmonerer med natures egne designprincipper.
- skaber habitat for en stor artsmæssige biodiversitet.

Jeg er derfor specielt glad for at Jørgen Steen Nielsen i sine to artikler i dagens avis, får nævnt permakultur, idet der ikke i mine øje er skygge af tvivl om at dette ER fremtiden, da permakultur netop formår at gøre alle ovenstående ting. Vi skal ikke genopfinde hjulet, og det er bestemt ikke håbløst endnu, hvis vi smøger ærmerne op og begynder at implementere permakulturelle designløsninger, lokalt, regionalt, nationalt og internationalt. Jeg vil derfor opfordre alle til at læse op på dette.

http://da.wikipedia.org/wiki/Permakultur
http://www.levbaeredygtigt.dk/
http://en.wikipedia.org/wiki/Permaculture
http://permacultureprinciples.com/

Benjamin Bro-Jørgensen

Det er et fantastisk sted Den Selvforsynende Landsby, fandt mig og Kristian Louis da vi besluttede os for at deltage til et arrangement de holdte omkring juni 2009. Vi lavede en 37 min dokumentar om stedet .. udsendelsen kan ses her:
http://vimeo.com/channels/klimatv#5340037

Synes virkelig det er en bevægelse der giver håb .. fordi fostre konkret handling og fjerner penge strømmen til kul og olie industrien!

Lars Kristensen

Det bedste med denne slags lokale samfundsforhold, det er at det forhåbentlig med tiden vil blive muligt at hente mælk og andre produkter lokalt, frem for at de skal transporteres fra nabogården og til et mejeri hundreder af km væk og tilbage igen til den lokale butik i kartoner.

Det samme gælder på kød og det aller nemmeste er selvfølgelig grønt og frugt.

Derfor kunne det netop være smart at have et hjemmeside, hvor der oplyses om, hvad der er muligt at købe og hente i det lokale område.

Måske kunne det også være smart og konstruktivt, at grønt og frugt markeder kan afholdes en gang om ugen, gerne ved dagligvarebutikken i området. Det vil kunne give lidt mere liv til områderne og måske et marked om måneden i de byer, hvor der førhen har været lokal butik til hjælp til en opblomstring af hensunkne landsbyer.