Nyhed
Læsetid: 3 min.

Undskyldning fra banker er ikke nok

Selv om bankerne nu erkender deres medansvar for den økonomiske krise, er der stadig behov for en stærkere dansk bankregulering, siger SF. Også Dansk Folkeparti er klar på ensidige danske regler for bankdriften
Indland
13. januar 2010

Det var på høje tid, at bankerne indrømmede og beklagede deres medansvar for finanskrisen - men løfter om bod og bedring er ikke tilstrækkeligt. Det siger SF's Jesper Petersen, efter at ordførende direktør for Danske Bank og formand for Finansrådet Peter Straarup mandag blankt erkendte banksektorens medansvar for det finansielle sammenbrud, der satte gang i den økonomiske krise.

»Når Straarup siger, at bankerne har været drevet af et »for optimistisk livssyn« er det noget af en underdrivelse. Bankerne har taget for store risici, de har vildledt kunderne, og de har været for grådige. Derfor er der behov for øget regulering også alene fra dansk side,« siger Jesper Petersen.

Han peger blandt andet på at udbrede de såkaldte bankpakkers restriktioner af bonusordninger og forøgede krav til kernekapitalen til alle banker - også dem, der ikke har fået hjælp fra bankpakkerne.

»Samtidig så vi også gerne en egentlig dansk lovgivning om finansiel rådgivning. Vi mener ikke, at de regler, der er vedtaget i EU, er tilstrækkelige,« siger han med henvisning til det såkaldte MIFID-direktiv om bl.a. gennemsigtighed og investorbeskyttelse i finansmarkederne.

Regulering nødvendig

Heller ikke formand for finansudvalget Kristian Thulesen Dahl (DF) mener, at EU-regulering er tilstrækkeligt til at sikre danske bankkunder.

»Jeg synes at EU-reguleringen lægger en bund - og så synes jeg, at det er helt legalt, at vi desuden laver en regulering her i landet, som vi synes er tilpasset efter danske forhold,« siger han.

Kristian Thulesen Dahl glæder sig over erkendelsen fra Peter Straarup. »Så håber jeg bare ikke, at det er sådan et markedsføringstrick. Jeg håber, at det er dybfølt ment i Danske Bank, når man siger, at man godt ved, at man har taget alt for store risici,« siger han.

DF vil nu afvente og se, om den danske bankverden rent faktisk har lagt stilen om - for eksempel i forhold til markedsføringen af risikofyldte investeringsprodukter, der er så komplicerede at >»hverken kunderne eller rådgiverne kan gennemskue dem.«

»Om bankerne så i fornødent omfang ændrer sig - også set i lyset af den konkurrence, de er i - det er jeg mere i tvivl om. Det er også derfor, at det er nødvendigt, at vi til stadighed regulerer banksektoren,« siger han.

Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen siger, at hun »ihærdigt arbejder på, at forhindre, at finanskrisen gentager sig« - både i form af bedre EU-regler, bedre tilsyn og lovgivning på en række områder.

- Er kunderne tilstrækkeligt sikret i dag?

»Nej, det er de ikke. Og der skal være både større åbenhed og gennemsigtighed omkring de produkter, der er i bankerne,« siger Lene Espersen og henviser til en mærkningsordning, som hun er ved at gennemføre i samarbejde med Finansrådet.

Flere initiativer på vej

»Jeg vil ikke udelukke, at der kommer flere initiativer. Læren af det her må være, at forbrugeren skal have en bedre mulighed for at gennemskue tingene - og så skal vi simpelthen have systemet indrettet på en sådan måde, at det både i opgangs- og nedgangsperioder går lige lidt mere konservativt og langsomt,« siger Lene Espersen.

Hos Finansrådet advarer direktør Jørgen Howitz politikerne mod at gribe til regulering, der kun er rettet mod danske banker.

»Vi har lige så stor en interesse som politikerne i, at finanskrisen ikke gentager sig. Og vi har også en interesse i, at vi får en bedre og rigtig international regulering, som understøtter en stærkere dansk finansiel sektor uden at hæmme den økonomiske vækst,« siger han.

Han peger på, at ensidig dansk regulering kan være med til at gøre krisen sværere at komme ud af for det danske samfund. »Hvis man regulerer kun i Danmark, så bliver det dyrere at drive bank her, sammenlignet med andre lande. Og så vil det blive dyrere især for de små og mellemstore virksomheder, der ikke har mulighed for at søge til udlandet. Det er de konsekvenser, man skal være opmærksom på.«

- Så der er ikke behov for yderligere danske regler?

»Det, tror jeg ikke, der er,« siger Jørgen Howitz.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her