Interview
Læsetid: 2 min.

'Det kunne være foregået under apartheidstyret'

International generalsekretær i Greenpeace, Kumi Naidoo, er fortørnet over det danske retssystems behandling af aktivisterne
'Det er vel altid bedre at prøve at gøre noget for retfærdigheden, selv om man fejler, end ikke at gøre noget,' siger Kumi Naidoo.

'Det er vel altid bedre at prøve at gøre noget for retfærdigheden, selv om man fejler, end ikke at gøre noget,' siger Kumi Naidoo.

Kristine Kiilerich

Indland
7. januar 2010

Sydafrikanske Kumi Naidoo, der er international generalsekretær for Greenpeace, vendte i går tilbage til København efter klimatopmødet i december. De sidste par dage har han været på besøg i Spanien og Norge for at samle opbakning til de tre varetægtsfængslede, nu løsladte Greenpeace-aktivister, hvoraf to er fra Norge og Spanien. I tre uger sad 'galla-aktivisterne' varetægtsfængslet, efter de sneg sig forbi politiets massive sikkerhedsopbud og ind til dronningens gallamiddag under klima-topmødet.

Aktivisterne er stadig sigtet for dokumentfalsk, ulovlig indtrængen og brug af falsk identitet.

Både Norge og Spanien appellerede til den danske regering om at løslade aktivisterne hurtigst muligt, forklarede Kumi Naidoo. De fængslede aktivister har dog også betydet, at Greenpeace har formået at fastholde fokus på klimaspørgsmålet også efter det kuldsejlede klimatopmøde, og aktivisterne ses af mange som 'klimahelte'.

»Aktivisterne har fået opbakning fra hele verden, og i mere end 20 lande verden over har der været fredelige demonstrationer foran de danske ambassader. De er blevet et symbol, fordi de politiske ledere flygtede hjem fra klimatopmødet uden en aftale, der kan bekæmpe klimaforandringerne, mens de, der prøvede at gøre politikerne opmærksom på deres ansvar og behovet for handling, blev fængslet,« siger Kumi Naidoo.

Som apartheidstyret

Den 44-årige sydafrikaner har svært ved at genkende det Danmark, som han lærte at kende som ung under apartheidstyret. Det var et Danmark, der sammen med de andre nordiske lande var helt i front, når det gjaldt demokrati og menneskerettigheder.

»Vi har været meget overraskede over hårdheden i det danske politis indsats. Folks telefoner er blevet aflyttet, de er blevet overvåget forud for aktionen, og aktivisterne er blevet holdt fængslet i tre uger uden retssag - det her er noget, der kunne være foregået under apartheidstyret. Vi havde ikke forventet, at det kunne ske i Danmark,« siger Kumi Naidoo.

Alle aktivisterne er forældre - alligevel fik de ikke mulighed for at få besøg af familien i løbet af julen og nytåret. Ligesom de heller ikke fik adgang til bibliotekets bøger, fortæller Kumi Naidoo. Den danske håndtering af aktionen står i skærende kontrast til, at Greenpeace seks dage før lavede en happening i Bruxelles, der til forveksling lignede galla-aktionen i København den 17. december. Her blev de involverede aktivister tilbageholdt i 24 timer.

»Håndteringen af vores aktivister skader Danmarks image internationalt,« siger Kumi Naidoo.

Spørgsmålet er så, om aktionen i København har været det værd? Kumi Naidoo tøver:

»Det er vel altid bedre at prøve at gøre noget for retfærdigheden, selv om man fejler, end ikke at gøre noget. Og selv om det er hårdt for aktivisternes børn og familie, så tror jeg, de har inspireret mange - også uden for Greenpeace - til at bibeholde presset for en klimaaftale - også efter at COP 15 fejlede.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tjah Kumi.

Men under den liberale Regerings dyne, er vi der imidlertid dog stadig. Så rolig nu. Hils de 'rituelle eksperter' dernede, vil du?...

Med venlig hilsen

martin sørensen

jeg er en stolt "terorist" sympatør, da greenpeace blev dømt efter teror loven i 2005 for at hænge et banner op på axelborg ja der måtte jeg erkende er geenpeace terorister så er jeg også terorist i dagens danmark. er viljen til at med aktiviteter af fredeligt form anset som samfunds skadeligt nedbrydelig for at rede milliøet set af det danske samfund for at være terorisme ja så er jeg virkeligt også en farlig fredelig "terorist".

Var der ikke "terorister" som greenpeace jo så var der formodeligt ikke fisk i nordsøen pga alt det kemiske og atomaere affald som ingen andre end greenpeace faktisk, bekæmede under den sidste periode af højre orinteret facisme i europa i 1980ne, hvor milliøet ganske som i dag også var totalt ligegyldigt billigt skidt der skulle ofres på profittens hellige alter. jo er viljen til at konfrontere forueneren overfor verden med deres foruening i fredelige aktioner jo så er jeg sku en meget farlig terorist,

jo jeg må give Sydafrikanske Kumi Naidoo, der er international generalsekretær for Greenpeace, ret danmark er idag nærmest det tætteste vi har på apaidtheid i vest europa i dag. dansk folkepartis inflydelse på det danske samfund har skabt et diktatur hvor man ikke lytter til nogen som der er uenig i hvad man mener, det lyttende demokrati, hvor man faktisk lyttede til fedelige aktioner som exembelvist greenpeace er nærmest opløst totalt. tilbage står der kun et homogeniseret samfund, der efter kulturkampen og DF´s defination på danskheden har ensrettet den danske befolking til at være ens kedelige forbrugere der ikke evner at protestere over de nedskærninger som der bevist rammer i hele samfundet, jo tillykke til fogh og pia kærsgaard i har vundet og jeres tanke sæt vil regere danmark i mange årtier ud i fremtiden, intil at vi som nasion har brugt alle opsparede resurser til de velhavede klasser og skidt bevist på milliøet, så der ikke er natur tilbage andre steder end i de nasional paker som i har fået lavet.

intet andet land end danmark ville fængsle greenpeace aktivisterne og sigte dem efter enten terorlove, undskyld jeg glemte naturligt vist ville ægte diktatur stater gøre det samme som danmark men ægte demokratier ville ikke gøre som Danmark, jo hvad gør det Danmark ?

Peter Andersen

Normalt er jeg et forholdsvis accepterende menneske, der prøver at lytte og forstå hvordan andre tanker og har det. For det meste kan jeg se en hvis form for logik i det andre mennesker gør og siger.
Det billede af mig selv krakelerer stille og roligt, jeg begynder stille og roligt og undre mig over, om det i virkeligheden er den jeg er - eller den jeg vil være.
De seneste år har jeg været medlem af SF og SFU og har der igennem haft god indflydelse på politikken, i hvert fald i sidst nævnte. Det betyder ikke at jeg ikke har kunne acceptere andre har en anden holdning og jeg har altid været villig til at lytte og lære, selv fra folk med en holdning der ligger langt fra min egen. Det er jeg ikke længere sikker på jeg er i stand til.
Brian Mikkelsen, vor kære justitsminister, har nemlig nok engang bevist, at han er inkompetent og uduelig og havde bedst af, at blive sendt til Ø uden nogen former for vegetation, da jeg er bange for han ville kunne ødelægge ethvert form for logisk kredsløb.
Dette totalt fejlslagne forsøg, er blot endnu et bevis på at "der er noget galt i Danmark."
Mit største håb er ikke at der ruller hoveder i regeringen eller politiet, men derimod håber jeg at befolkningen for øjnene op for, hvor totalt inkompetent en regering vi har.
Gud bevare Danmark.

Hedegaard tabte slaget om miljøet, dronningen sin krone, og nu taber Løkke landets anseelsen på gulvet. Disse selvhøjtidelige folk helmer ikke, før de bliver herostratisk berømte på at gøre landet latterligt. Aldrig mere kongeriget Danmark, er dog en bedrift.

Danmark: til grin og foragtet verden over for egne penge. Og overalt taler man om: hvad er der sket med Danmark? Og folk sammenligner os med totalitære perioder i deres eget lands historie. Var det omkr 2 mia kr vi gav for at score dette respekttab? Og politiet har ekstraordinært fået tilført 450 mill kr som man ikke helt ved hvad man skal bruge til - det passer nogenlunde med, hvad politiets indsats under klimatopmødet kostede. Det var nok gået bedre helt uden politiets tilstedeværelse? Og i DK bliver polariseringen i befolkningen mere og mere ekstrem på en sådan måde at demokratisk debat efterhånden er en umulighed.