Læsetid: 5 min.

Èn ud af 15.000 i Danmarks skjulte arbejdsreserve

Op mod 5 mia. om året og titusinder af nye hænder er gevinsten for samfundet, hvis sundhedssystemet brugte nye metoder til at helbrede folk med depressioner, angst og tvangstanker, viser undersøgelse. Finansministeren jubler, men afviser at bruge penge på at sætte arbejdet i gang
»Uden mine forældres hjælp var jeg endt som posedame,« siger Marianne Petersen, der blev ramt af depressioner og tvangstanker. Hun og titusinder andre kunne nemt få bedre hjælp fra det offentlige, men finansministeren afviser at bruge flere penge.

»Uden mine forældres hjælp var jeg endt som posedame,« siger Marianne Petersen, der blev ramt af depressioner og tvangstanker. Hun og titusinder andre kunne nemt få bedre hjælp fra det offentlige, men finansministeren afviser at bruge flere penge.

Kristine Kiilerich

10. februar 2010

Marianne Petersens tour de force igennem det psykiatriske system begyndte, da hun var 23 år.

I årevis havde hun været plaget af angst og manglende livslyst. Og et spind af tvangstanker, der bare blev værre og værre: Kunne hun finde på at gøre skade på sig selv? Og kunne hun finde på at gøre noget ved andre?

»Jeg skammede mig ekstremt over, at jeg havde de her tanker. Og så kunne jeg godt se, at udsigterne til at få en uddannelse, et arbejde og et liv i det hele taget, de var lig nul, hvis det bare blev ved,« fortæller hun.

Så Marianne Petersen gik til sin læge for at få hjælp. Men den hjælp, hun fik, var begrænset.

I årene, der fulgte, måtte hun selv prøve sig frem blandt psykologer, psykiatere og sagsbehandlere.

»Hverken hos lægen eller andre steder fik jeg at vide, at der findes patientstøtteforeninger for det, jeg lider af. Min læge fulgte ikke engang op efter at have givet mig en henvisning. Og sådan noget som at der er visse psykiske lidelser, der giver et handicaptillæg til SU'en, var der heller ingen, der fortalte mig.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Et er at gøre de psykisk syge arbejdsmarkedsparate, men der skal også være arbejde til dem. Ellers begynder de bare at arbejde for sig selv og hvem ved så hvad de finder på?

Her er en oplagt chance for at få en dialog i gang mellem patient, erhvervsliv og sundhedssystem til gavn for - ja det bliver for omfattende at remse op her - så jeg nøjes med at nævne guldkalven 'BNP'.

...at spørgsmålet bremses politisk, får mig til at lede efter en eller anden 'konspiratorisk' foklaring - for logisk er det ikke...

Vent lige lidt med at helbrede for mange før alle os der endnu ikke er blevet tossede af at gå arbejdsløse er kommet i arbejde...

Slettet Bruger

Lars Jensen er pt buret inde på lukkede afdeling på Christiansborg, hvor han banker flittigt på vandrørene og mediterer over en genial plan, som kan tilfredsstille teatergængerne og publikum til de sjove pressemøder.

Hvorvidt den indeholder andet end de sædvanlige Løkke humørpiller, vides ikke, men ”VKO-banden over alle bjerge”, bliver titlen formodentligt at dømme efter spin og plot i den borgerlige presse.

Mennesket før systemet, mumler han med feriecigaren i mundvigen, og det lyder egentligt som en ganske udmærket plan, hvis det også er i bredere forstand og ikke blot gælder ham selv i forhold til rigets tilstand og røverierne af statskassen.

Udtryk som konvergens planer er dog nok ikke så sunde, men hvad kan man egentligt forvente andet end farmaceutisk tågetale på slap line, når kæden er hoppet af og Rasmussen tror han hedder Jensen, er statsleder og netop ankommet med den blå vogn?

Mon ikke recepten bliver de gode gamle inkonsistens planer og de omtalte 5 milliarder og 15.000 i reserve, forbliver i Franz Jäger skabet, når afsnittet er ovre?

Efter at have googlet lidt på "shared care", ser det ud til at mennesker med depressioner i 1 % af tilfældene ser ud til at få det bedre med "shared care", hvis de har været syge i 5 år eller derover.

Fornemmer man at hvis arbejde er sundt, så skal de syge bare have et arbejde så hurtigt som muligt - så bliver de raske?

Eftersom de fleste privatpraktiserende psykiatere har ventetider på op til et år, er det vist et noget langsigtet projekt bare at give mennesker med psykiske sygdomme en almindelig værdig behandling.