To af forsvarets store personelorganisationer melder sig nu på banen med krav om en undersøgelse af det omdiskuterede læk af en hemmelig indsættelse af jægersoldater i Irak i 2007.
»Når jeg ser, hvilken iver forsvaret har haft med at få afdækket sagen om Thomas Rathsacks 'Jægerbog' - hvad jeg i øvrigt kun kan tilslutte mig - så undrer det mig, at man ikke for længst har indledt en undersøgelse af denne sag også,« siger Bent Fabricius, der er formand for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark.
Han vender sig stærkt mod det læk til TV2 og til Jyllands-Posten, som skete umiddelbart inden, at danske specialstyrker i 2007 blev sendt afsted til Irak for bl.a. at medvirke til nedkæmpningen af mobile missil-affyringsramper.
»Det er kritisabelt og uanstændigt, fordi den slags er med til at sætte danske soldaters liv i fare,« siger Bent Fabricius
Også formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening Flemming Vinther ser gerne en undersøgelse af sagen.
»Det er ikke fordi, at jeg har behov for en heksejagt. Men sagen har efterhånden taget et sådan omfang og er blevet så grotesk, at det må tjene i alles interesse i at finde ud af, hvad der er sket eller ikke er sket,« siger han.
Spolerede mission
Flemming Vinther understreger, at en lang række personer i forsvaret har kendt til udsendelsen af jægersoldaterne.
»Og alle de forstår jo at holde kaje - og derfor er det ærgerligt, når en eller flere personer ikke har kunne finde ud af det. Det viser, at de ikke har fattet, hvad det hele handler om«, siger han.
Den tidligere jægersoldat Erik B. Jørgensen - der selv gjorde tjeneste i Jægerkorpset i 2007 - betegner lækket som »ganske alvorligt«.
»Jeg var ikke selv én af de udsendte, men jeg ved fra mine kolleger, at det blandt andet drejede sig om fodpatruljer i området. Og vi ved, at specialstyrker er en ganske god skalp at få for modstanderen,« siger han.
Selv, hvis de irakiske oprørsgrupper ikke havde mandskab til at indlede en klapjagt på de danske jægersoldater, så var lækket med til at underminere chancerne for, at missionen blev en succes, vurderer Erik B. Jørgensen. »Modstanderne har kun et vist antal specialister f.eks. i missilteknologi. Så man gav dem et varsel, sådan at de kunne trække deres specialister ud af området i tide,« siger han.
Men ud over det »rent operative«, så handler sagen også om, at forsvaret svigter sine soldater, mener Erik B. Jørgensen, der er stærkt kritisk over for den auditørsag, som forsvaret indledte mod Thomas Rathsack for hans 'Jæger'-bog. »Man taler meget om tavshedsforpligtelse og sikkerhedshensyn. Men det gælder åbenbart kun, når det gælder en enkeltperson,« siger han.
Umulig opgave
Det konservative medlem af Folketingets forsvarsudvalg Helge Adam Møller, der selv er tidligere jægersoldat, erklærer sig helt enig med personelorganisationerne. Han henviser til, at politiet allerede har indledt en efterforskning af sagen, efter at SF's medlem af forsvarsudvalget Jonas Dahl anmeldte sagen i sidste uge.
»Jeg vil håbe, at man finder frem til lækken, for den var helt urimelig og meget alvorlig. Men jeg tror også, at det vil være en næsten umulig opgave - for det var flere hundrede mennesker, der kendte til udsendelsen, inklusive mig selv,« siger Helge Adam Møller, der ikke ser anledning til andre typer undersøgelser.
Også Venstres forsvarsordfører Karsten Nonbo henviste i går til den igangværende politiefterforskning af sagen.
Det var journalisten og filminstruktøren Christoffer Guldbrandsen, der fik sagen til at eksplodere igen. I et interview til filmmagasinet Ekko erklærede han, at det var forsvarsminister Søren Gades (V) særlige rådgiver Jacob Winther, der i 2007 lækkede til TV2, at de danske jægersoldater skulle udsendes.
I weekenden erklærede Guldbrandsens advokat Anders Néhmet, at han ligger inde med en lydoptagelse, »der utvetydigt dokumenterer, at Jacob Winther er ophavsmanden«. Men han afviser at offentliggøre lydoptagelsen, fordi der ifølge advokaten er andre personer med på optagelserne, som ville blive krænket af en offentliggørelse.
DF-krav afvises
Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen krævede i går, at Anders Néhmet offentliggør lydklippet: »Hvis han har klokkeklare beviser på, at det er Jacob Winther, der står bag lækket, så bør han fremlægge optagelsen nu,« siger han til TV2.
Men det afviser Néhmet.
»Idet hensynet til kildebeskyttelse prioriteres højere end muligheden for at fremkomme med beviser til en straffesag mod Jacob Winther, vil lydoptagelsen, indtil videre, ikke blive offentliggjort,« skriver han i en pressemeddelelse.
Men selvom forsvarsministerens pressechef mistænkes for at have lækket de hemmelige oplysninger, vil ministeriet ikke iværksætte en undersøgelse af sagen. I stedet samarbejde Forsvarsministeriet med Københavns Politi, som har modtaget en politianmeldelse i sagen. Det oplyser Søren Gade.
»Forsvarsministeriet har fredag den 29. januar taget kontakt til Københavns Politi og meddelt, at Forsvarsministeriet selvsagt vil være politiet behjælpelig i sagen. I den forbindelse er der udarbejdet oversigter over de personer og personkredse, som på det foreliggende grundlag skønnes at have haft viden om udsendelse af jægersoldaterne på tidspunktet for mødet i Det Udenrigspolitiske Nævn den 27. april 2007. Disse oversigter er i fredags afleveret til politiet,« siger Søren Gade i en skriftlig kommentar.
"Både Venstre og Konservative henviser til politianmeldelse"
Det var den politianmeldelse, Søren Espersen kaldte "latterlig" i Jersild Live på DR1. Det skal blive interessant at høre ham sno sig ud af den.
no surprise.
Hvad mon regeringen gør for at komme ud af denne sag? spin avler spin, haha!
Pyha har det efterhånden sådan, at man mistror denne regering ALT....Nu skal politiet (som forhåbentlig er uvildige!!) undersøge sagen......og det viser sig så, at mange vidste besked om den hemmelige mission..hmmm....så kan politiet bruge ½ år på at undersøge den sag.....og så har folk nok glemt den..mon ikke, det i store træk er regeringens plan! ..Gade går fri og kan nå at få en anden ministerpost...
Det er noget et cirkus Gade kører.
Der tegner sit et billede af en syg kultur som kynisk manipulerer offentligheden.
I denne sag og i jægersagen har Gade nærmest modarbejdet en udredning og Gade har flere gange sat sin ministerpost ind i sin uforbeholdne støtte til manupulationernes hovedpersoner.
Komisk er oppositionens berøringsangst overfor forsvarsministeren og ministre i det hele taget.
Gade skulle ha været stormet for lang tid siden , amnden har selv leveret forarbejdet på live tv og feks Lene Espersen skulle ha haft nogen ordentlige skrammer mindst pga politi reform, retsreform.
Ministre kommer og går - embedsmænd består...
Denne sandhed er blevet drejet 180 grader under VKO-regeringen - nærmest som et symbol på hvad, der er sket med mange af de vaneforestillinger vi har haft omkring et dansk velfærdsdemokrati.
Under VKO-regimet er der blevet udskiftet i embedsmandværket som aldrig før. Skatteeksperten Christen Amby røg, i Anders Fogh's periode som skatteminister, ud som den første, og siden er det blevet et adelsmærke for VKO regeringen at ansætte og fyre embedsmænd, nærmest efter lyst.
En minister kan idag i langt højere grad end tidligere dække sig ind under topembedsmænd, som træder frem og tager skylden i prekære sager. Topembedsmanden får en god behandling efterfølgende, og det behøver ikke at have betydning for vedkommendes karriereforløb i øvrigt. Han var jo alligevel ikke blevet i stillingen til han skulle gå af med pension.
Om den store udskiftning i embedsmandsværkets top er godt eller skidt for demokratiet, vil jeg ikke forsøge at komme ind på her, men jeg fornemmer det er mest skidt...
...Og det er i hvert fald et problem i forhold til ministeransvarligheden.
Tak til forsvarets ansatte, for at have modet til at tale deres øverste chef imod. Det ville for alvor være pinlig, hvis netop forsvarets ansatte havde svært ved at samle mod, og gøre det fornødne.
Nu vi snakker om spin, var det ikke snart på tide at afskaffe det forældede "forsvaret" og begynde at kalde militæret for militæret?
Navnet "Forsvaret" stammer fra den kolde krigs tid og antyder at man udelukkende opererer i Danmark og udelukkende med defensive opgaver. Den tids positive spin.
Men militæret er for længst ophørt med at begrænse sig til forsvarsopgaver. Vi har deltaget i en angrebskrig mod en fremmed nation, og for tiden opererer det danske militær i voldsomme krigshandlinger i Afghanistan.
Selvfølgelig kan man spinne alle disse angrebskrige så det lyder som om det i virkeligheden er forsvar for fædrelandet, men den hopper vi nu ikke på.
Lad os derfor benævne "Forsvaret" med det objektivt korrekte -- og neutrale -- ord: militæret.
»Det er kritisabelt og uanstændigt, fordi den slags er med til at sætte danske soldaters liv i fare,« siger Bent Fabricius.
Jamen Hr Fabricius, det har det vaeret i naesten tre aar !!???
Hr Adam Moellers hykleri kan vist ingen slaa:
" ..... erklærer sig helt enig med personelorganisationerne. Han henviser til, at politiet allerede har indledt en efterforskning af sagen, efter at SF’s medlem af forsvarsudvalget Jonas Dahl anmeldte sagen i sidste uge. "
Ja allerede, Ikke !!!?
Regeringen, forsvarsministeriet, DF, Søren Gade og Jacob Winther i særdeleshed har gjort alt for at forhindre en blotlægning af deres hasard med soldaternes liv, det at de har latterliggjort resten af medarbejderne i forsvaret i deres patetiske forsøg på at stille oppositionen i miskredit, dvs. lækket oplysninger til offentligheden med det formål at kunne beskylle venstrefløjen i Udenrigspolitisk Nævn for miseren.
Det er så grimt, det er så uretfærdigt, det er så usympatisk først og fremmest i forhold til jægersoldaterne, men også i forhold til oppositionen, som man ville skade med handlingen, og resten af samfundet.
Samtlige borgerlige medier har gjort, hvad de kunne for at beskytte regeringen i denne sag.
TV2 var medvirkende i stuntet fra første færd, og er først senere, og stik imod TV2s ledelse, har Kaare R. Skou bidraget lidt til opklaringen, eskaleringen af sagen i offentligheden, ved at udtale sig til? DR! Selvfølgelig! Hans egen logrende vedhæng til regeringen kan jo ikke bringe sandheden om regeringen og sin egen rolle i dens spin!
Hvor herligt at forsvarets egne medarbejdere måske viser sig som den ubekendte faktor, der med berettiget indignation vælter spinmestrenes korthus, det italesatte imperium, med dets respektløse skalten og valten med liv, demokrati og anstændighed.
Det er interessant at det tilsyneladende ikke er faldet Espersen ind at spørge manden selv - han vil vel stole på det svar han får - ellers vil det virke absurd at en rådgiver for en minister er utroværdig.
Nogen gange ser det ud til at spindoktorer og andre journalister har et særligt priviligeret forhold til troværdighed og ordentlig opførsel.
I øvrigt ser det ud til at VKO er i fuld gang med at sætte nye standarder for hvad det vil sige at opføre sig ordentligt og være et hæderligt menneske, når alle reaktioner går ud på at bare det ikke er ulovligt er det OK - så samme regering kan udstede nye regler for alting.
Det er den slags, der avler mistillid, mistro og kontrol
Tjae, også offentligheden må naturligvis kræve en undersøgelse i lighed med Forsvarets organisationer. Og jo, det er interessant, som Erik B. Jørgensen er inde på, at der viser sig en uforståelig og mistillids-vækkende forskel med hensyn til: »Man taler meget om tavshedsforpligtelse og sikkerhedshensyn. Men det gælder åbenbart kun, når det gælder en enkeltperson.«
Det drejer sig stadigvæk om den uhensigts mæssige spinkultur, som har bredt sig i Forsvarsministeriet. Departementschefen er bestemt ikke ude af søgelyset heller.
Hvilket unægteligt får én til at overveje, om ministeren, sammmen med DF, er på vej med sin anden 'Berlousconi'?
Med venlig hilsen
Morten,
vi har ikke deltaget i en krig mod en fremmed nation, men du har ret i at vi fører krig mod insurgenter - en blanding af partisaner, guerillaer og terrorister.
Lækager fra diverse fortrolige møder i Folketingsregi skal bare straffes hårdt. Ikke blot ved denne sag men også ved flere andre, må man ryste på hovedet over, at oplysninger fra lukkede møder videregives. Folk skal lære at klappe kaje, når man indgår i fortrolige fora!
Det er muligt det ender sådan, men i min verden er det kun synderen der skal straffes. Hvis ministeren ikke har kendt til lækagen, ja så han jo ikke haft mulighed for at udøve sin indflydelse, og bør holdes fri.