Nyhed
Læsetid: 3 min.

Fagforbund: Regeringen forsømmer at sikre offentligt ansattes ytringsfrihed

Regeringen afviser at oprette et nævn, der skal sikre offentligt ansattes ret til at ytre sig. 'Dybt kritisabelt,' mener de ansattes fagforbund. Flere undersøgelser dokumenterer, at offentligt ansatte ofte ikke tør bruge deres ytringsfrihed, og dermed går vigtig viden om den offentlige sektor tabt
Indland
3. februar 2010

Sagsbehandlere, plejepersonale og andre offentligt ansatte brænder ofte inde med viden om uhensigtsmæssig lovgivning, brudte regler og sparerunders negative konsekvenser. De tør simpelthen ikke konfrontere ledelsen eller stå offentligt frem med deres erfaringer af frygt for repressalier.

Det har fået en samlet opposition til at foreslå, at der oprettes et uvildigt nævn, der skal forebygge selvcensuren og give de offentligt ansatte rådgivning om ytringsfriheden på deres arbejdsplads. Beslutningsforlaget blev i går afvist af regeringspartierne og støttepartiet Dansk Folkeparti, da det var til afstemning i Folketinget.

»Det er vores klare opfattelse, at de ansatte har ytringsfrihed. Så hvis der er nogen, der synes, at deres ytringsfrihed er krænket, er det måske dem selv, der er noget galt med,« siger Konservatives retsordfører, Tom Behnke.

Hos oppositionen stiller man sig meget kritisk over for regeringspartiernes holdning. Socialdemokraternes ordfører for beslutningsforslaget, Lise von Seelen, mener, at konsekvenserne af manglende ytringsfrihed er så store, at man er nødt til at handle.

»Vi har brug for at høre de offentligt ansattes stemmer. Deler de ikke frit deres viden, får vi en dårligere offentlig sektor.«

Enhedslistens retsordfører, Line Barfod, er enig.

»Der er stort behov for et nævn, der ligesom Det Kriminalpræventive Råd og Rådet for Sikker Trafik, der holder øje med et bestemt område og kan sætte ting på dagsordenen, hvis det bliver nødvendigt.« siger hun.

I flere af de ansattes fagforbund er der stor utilfredshed med, at regeringen ikke vil oprette et nævn eller iværksætte andre foranstaltninger, der kan sikre de ansattes ytringsfrihed.

Kritisabelt

»Det er meget kritisabelt. Vi oplever løbende, at det er et problem, og det bliver endnu mere aktuelt med tidens fyringer og nedskæringer,« siger Bente Sorgenfrey, der er formand for FTF, hovedorganisation for tjenestemands- og funktionærorganisationerne.

Også hos Dansk Socialrådgiverforening stiller formand Bettina Post sig uforstående over for regeringen.

»Det er i alles interesse, at man sikrer, at der ikke forputter sig ting i den offentlige administration, der ikke tåler dagens lys.«

Fagforbundene har tidligere i Information peget på, at de ansattes ytringsfrihed kvæles i det offentlige. Det blev understøttet af eksperter og adskillige undersøgelser.

Blandt andet påpegede en rapport fra Århus Kommune sidste år, at hver tredje medarbejder har haft lyst til at kritisere interne arbejdsforhold, men ikke har gjort det af frygt for fyringer eller 'kammeratlige samtaler' med en overordnet. En lignende undersøgelse fra Dansk Magisterforening viste i 2007 ligeledes, at 27 procent af deres medlemmer havde undladt at ytre sig af frygt for repressalier.

Viden går tabt

I første omgang resulterer den manglende ytringsfrihed i dårlige arbejdspladser, men på sigt er det også afgørende for kvaliteten i den offentlige sektor.

»De offentligt ansatte kan berige debatten med informationer, som meget få personer ellers har mulighed for at få kendskab til. Det er altså en interesse, der strækker sig ud over den enkelte arbejdsplads, fordi det i sidste ende skaber ineffektivitet i den offentlige sektor,« sagde Tim Knuden, professor i offentlig forvaltning ved Københavns Universitet, til Information i august sidste år.

Trods kritikken vil Tom Behnke ikke overveje andre initiativer. Han opfordrer i stedet de ansattes organisationer til at tage sagen i egen hånd

»Fagforbundet kunne selv lave nævnet. Et eller andet skal de der fagforbund jo lave.«

Den løsning afviser Bente Sorgenfrey:

»Jeg er selv en partskilde som faglig organisation, og vi bliver skudt motiver i skoen, når vi gør opmærksom på problemer. Derfor er der behov for et uvildigt nævn, hvis vi vil sikre at borgerne kan få indsigt i, hvordan den offentlige sektor fungerer.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Det virker grotesk, når regeringen og DF ikke vil tage hånd om de offentlig ansattes ytringsfrihed.
Tidligere har regeringen og DF ellers holdt stærkt på at ytringsfriheden IKKE kunne gradbøjes. Ligeledes var kulturministeren hurtigt ud og lavede straks et møde med kunstnere efter en undersøgelse viste at nogle kunstnere følte at de brugte selvcensur .