Læsetid: 3 min.

Forsker mistænkes for at forfalske millionbevillinger til sig selv

En forsvunden forskningschef er under mistanke for at have bedraget Aarhus Universitet. Han tjente efter alt at dømme millioner på at forfalske amerikanske bevillinger
11. februar 2010

Sidste år opsagde en mid- aldrende forskningsleder på Aarhus Universitet sin stilling midt i et større projekt. Opsigelsen skete i god ro og orden, men det skulle vise sig, at forskeren efterlod sig falske millionbevillinger, der har efterladt et stort hul i kasserne på Aarhus Universitet.

Projektet, der blandt andet skulle afdække årsagen til autisme, var et samarbejde mellem Odense Universitets- hospital og Aarhus Universitet og finansieret af den amerikanske pendant til Sundhedsstyrelsen, Center for Disease Control (CDC), der har bidraget med 80 mio. kr.

Men det beløb var tilsyneladende ikke nok for den midaldrende projektleder. Ifølge Informations oplysninger mistænkes han for at have forfalsket to bevillingsgodkendelser samt et brev fra CDC. De falske dokumenter skulle godtgøre, at flere penge var fra på vej fra USA - Aarhus Universitet stolede på deres forsker og lagde pengene ud. Ifølge Århus Stiftstidende er der tale om et beløb på omkring 10 millioner kr.

Hos Østjyllands Politi er man i færd med at samle materiale nok til at rejse en sigtelse mod forskeren, der efter sigende opholder sig i USA.

Hevet penge ud

Forsknings- og Innovationsstyrelsen forvaltede de amerikanske midler, og ifølge juridisk chefkonsulent Charlotte Elverdam afslørede regnskaberne, at der var »ting, der ikke passede sammen«:

»Nogen har tilsyneladende givet Aarhus Universitet indtryk af, at der var flere penge i projektet, end der reelt var,« siger hun og understreger, at Forsknings- og Innovationsstyrelsen ikke har uddelt flere penge, end der er kommet ind fra amerikansk side. Siden forsøgte styrelsen at finde en forklaring på, hvad der var sket:

»Man kunne få den tanke, at der er nogen, der har hevet penge ud af projektet, så vi talte med de involverede parter for at finde ud af, hvordan det hang sammen. Efter drøftelser med Aarhus Universitet valgte vi at overdrage sagen til politiet,« siger Charlotte Elverdam.

Den anmeldelse modtog Københavns Politi allerede sidste år, men gav den efterfølgende videre til Østjyllands Politi, som fortsat venter på materiale i sagen.

Ifølge politiinspektør Børge Frandsen arbejder man ud fra tesen om dokumentfalsk, men har endnu ikke nok til at rejse sigtelse. Han peger på, at det er imod de amerikanske regler at udbetale penge direkte til et universitet eller en enkelt person - derfor er midlerne fra CDC gået igennem Forskningsministeriet og altså Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

»Man mener, der er foregået uregelmæssigheder med falske og konstruerede dokumenter. Det indgår i vores efterforskning, der også skal fastslå beløbets størrelse, samt hvilke procedurer og kontrolinstanser, der indgår i sagen,« siger Børge Frandsen.

Politiet arbejder på at finde grundlaget for en sigtelse, og politiinspektøren vil ikke afvise, at det også kan omfatte undersøgelser i USA.

Der er ikke flere penge

På Aarhus Universitet sidder man foreløbig tilbage med et betydeligt hul i kassen. Tilliden til forskeren skulle vise sig at koste dyrt:

»Da vi forsøgte at få pengene ind via Odense Universitetshospital og Forsknings- og Innovationsstyrelsen, fik vi at vide, at der ikke var flere penge i det projekt. Det kunne vi ikke forstå, for vi havde jo bevillingstilkendegivelser,« forklarer pressechef for rektoratet på universitetet, Anders Correll.

Da man siden kontaktede hovedaktøren, CDC i USA, lød beskeden, at man ikke kendte til de pågældende bevillingstilkendegivelser, og at de underskrifter, der var på dokumenterne, var falske.

Det skulle også vise sig, at den mistænkte forsker, der står bag en lang række videnskabelige artikler om årsagerne til autisme og konsekvenserne af gravide kvinders livsstil, havde en dobbeltansættelse. Ved siden af sin karriere i Århus var han lønnet ansat ved et amerikansk universitet.

Information har forgæves forsøgt at træffe forskeren, men hans danske telefonnummer er tilsyneladende nedlagt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu