Læsetid: 2 min.

'Hun har forståelse for, hvordan viden skabes'

Den nye konservative videnskabsminister er uden politisk erfaring. Af sine medarbejdere karakteriseres Charlotte Sahl-Madsen som kompromisløs
Den nye konservative videnskabsminister er uden politisk erfaring. Af sine medarbejdere karakteriseres Charlotte Sahl-Madsen som kompromisløs
25. februar 2010

»Ildsjæl«, »kompromisløs«, »en ordentligt mundfuld« og »en leder i ordets bedste betydning«, sådan beteg- nes den nye videnskabsminister.

Den 46-årige Charlotte Sahl-Madsen, som først i går meldte sig ind hos de konservative, har arbejdet på det private erhvervsmarked siden 1980'erne. Charlotte Sahl-Madsen har aldrig færdiggjort andre uddannelser end en nysproglig studentereksamen, men hendes CV tæller blandt andet titler som udviklingschef for LEGO og direktør i Danfoss Universe Fonden.

Tidligere medarbejdere betegner Sahl-Madsens kernetræk som viljen til innovation. Michael Sølvsten, der overtog stillingen som administrerende direktør for Universe efter Charlotte Sahl-Madsen understreger, at den nye minister »oprigtigt brænder for forskning og innovation«:

»Charlotte er kompromisløs, når det handler om visionen og om sagen. Der er bare ikke plads til svinkeærinder - og det er selvfølgelig en udfordring, når man skal agere i et politisk spil,« siger han og fortsætter:

»Men jeg kan ikke forestille mig, at der er nogen, hun ikke kan sætte på plads. Løkke får sig en ordentlig mundfuld og bestemt ikke en nikkedukke,« siger Michael Sølvsten.

Samstemmigt lyder det fra de kilder, Information har talt med, at den største udfordring for den nye minister, ligger i hendes kendskab til den politiske verden - eller mangel på samme.

»Alle gode kræfter må bakke op. Hvis man ikke er vant til være i den politiske infight, vil det unægteligt være en udfordring,« siger Lars B. Goldschmidt, der er direktør i Dansk Industri.

Charlotte Sahl-Madsen selv er ikke så nervøs for den sin politiske løbebane:

»Jeg har jo erfaring og politiske bekendtskaber i kraft af mine poster i forskellige ekspertgrupper,« siger hun.

'Forståelse for viden'

Men hvad Sahl-Madsen ikke har af erfaring i den politiske arena, har hun i erhvervslivet. Og netop den nye ministers forankring i erhvervslivet vækker både bekymring og glæde blandt sektorens interessenter. Michael Sølvsten håber, at ministeren fortsat vil fremme de områder, hun har arbejdet med i Danfoss - >ikke mindst naturvidenskaben.

Både godt og skidt

Dansk Industri er begejstrede for den nye minister.

»Den nye minister har en stor forståelse for, hvordan viden skabes og hvad den betyder for konkurrencekraften,« siger Lars B. Goldschmidt.

DI hæfter sig ved, at ministerens forudsætninger kan betyde, at hun kan fremme præcis de konkurrencestyrkende felter inden for forskning og innovation.

Ifølge Danske Studerendes Fællesråd formand, Mikkel Zeuthen, kan ministerens tilknytning til erhvervslivet være både godt og skidt.

»Hun skal sørge for at fastholde respekten for den frie og kritiske forskning, men nye idéer til hvordan universiteterne skal spille sammen med det øvrige samfund, det er vi spændte på at se,« siger han.

Også Formand for Danske Universiteter, Jens Oddershede håber, at den nye minister vil være i stand til at arbejde med de mange andre spændende opgaver inden for ministeriets felt: »Også udover de emner, hendes erhvervsmæssige baggrund peger i retning af,« siger han.

Selv erkendte Charlotte Sahl-Madsen til dagens overdragelse af ministeriet, at hendes forudsætninger og kompetencer ligger i innovationen og i samarbejdet med erhvervslivet. Men hun fremhæver også grundforskning som en bærende del af sit politiske fundament.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Efter at ha´ læst om den nye Videnskabsministers faglige baggrund sidder jeg tilbage med en dårlig smag i munden og med en frygt for den frie grundforskningens fremtid i den danske universitetsverden.

Lykke Johansen

"Fantastisk", at man kan blive minister uden politisk erfaring - overhovedet - og dagen efter at have meldt sig ind i Det Konservative folkeparti.
Det må sende et sært signal til alle de konservative folketingsmedlemmer, hvoraf mange har været medlemmer i lang tid og brugt masser af tid på Borgen.

Det viser en TOTAL MANGEL på respekt fra Lene Espersens og Løkke Rasmussens side.

Mon der bliver oprør i folketingsgruppen eller falder de bare "til patten" og retter ind?

jens peter hansen

Anker Jørgensen var ufaglært arbejdsmand. Erik Eriksen var landmand. Stauning var cigarruller.
Monrad var teolog. Frits Clausen var læge.
Glistrup var jurist.
Hvem af disse havde størst troværdighed Dorte Sørensen.
Da kultusministeren hed I.C. Christensen, der var lærer, fnøs de lærde på Københavns Universitet.
Bedøm nu personen på gerningerne og ikke på fordomme.

Steen Rasmussen

Der er ingen tvivl om, at hun har en fantastisk forståelse for, hvad videnskaben kan gøre for erhvervslivet. Afstanden mellem forskning og faktura vil ikke blive længere under hende.

Erhvervslivet synes nu at have sat sig tungt på universiteterne med dette mantra: Konkurrence er godt. Konkurrence forudsætter viden. Viden findes på universitetet - hit med den (viden altså) - og helst i en (tygget) form vi direkte kan anvende.

Jens Christensen

Jeg er ganske enig med Jens Peter Hansen. Om Ministeren så havde blot 7 års skolegang, er det i sig selv ganske ligegyldigt. Og jeg er har samme bekymring som Steen Ole Rasmussen og Karsten Aaen - for bliver det nu endnu mere snævert 'Fra tanke til faktura', videnskab for erhvervslivets skyld, kortsigtet - og kun derfor? - Det giver mig anledning til en anbefaling til Information, nemlig at avisen borer grundigt i ministerens forståelse for og kompetencer til at understøtte videnskabelig forskning i al dens spændvidde, herunder ikke mindst kritisk samfundsforkning og humaniora (de kritiske og meningsgivende spørgsmål - ikke for økonomiens og erhvervslivets og konkurrenceevnens skyld, men fordi sådan forskning har afgørende betydning for vor samfundsforståelse, menneskeforståelse, livsforståelse etc. - ja for den grund, hvorpå vort samfund og vor kultur er bygget).

Hvorfor søren er hun ikke blevet erhvervsminister??? Det er nu engang respektfuldt, rart og troværdigt når der sidder en minister med viden og kompetence for sit område, især når det gælder kultur, videnskab, jura, undervisning og økonomi.

jens peter hansen

Signe Vad, ministeren skal især kunne det politiske spil. Så må man håbe at han/hun har dygtige embedsmænd. Hvilke kompetancer mener du man skal have inden for kultur?? Skal man kunne noder?
Analysere litteratur? Være fodbolddommer?Kende
Michael Jeppesen?
Kunne man ikke som det mindste forlange at ministeren var interesseret i sit område? De kompetancer man måtte forlange bør være af politisk art. Her har ministeren ingen erfaring og det kan være en svækkelse og her kunne man blive nervøs.