Nyhed
Læsetid: 2 min.

Forvirring om ny ministers uddannelsesbaggrund

Charlotte Sahl-Madsen, der er ny videnskabsminister har kun en nysproglig studentereksamen. Men forskellige medier har i årenes løb - og så sent som i går skrevet, at Charlotte Sahl-Madsen har en bachelor i udviklingsledelse. Selv aner ministeren ikke, hvor den fejlagtige bachelorgrad stammer fra.
Indland
25. februar 2010

Mystikken om Charlotte Sahl-Madsens uddannelsesbaggrund har de sidste par dage været stor. I flere artikler, blandt andet i Berlingske Tidende og Politiken i 2004 og i Jyllands-Posten i 2008 oplyses det, at den nyudnævnte minister har en bachelor i udviklingsledelse, skriver FORSKERforum.dk.

Men i videnskabsministerens CV, der er tilgængeligt på ministeriets hjemmeside, står der, at den eneste afsluttede uddannelse, Charlotte Sahl-Madsen, har er en nysproglig studentereksamen.

Information har talt med ministeren.

- Hvorfra stammer den forkerte oplysning om din uddannelsesbaggrund, som er havnet i forskellige artikler?

»Jeg kan heller ikke forklare, hvor den oplysning kommer fra. Jeg har løbende taget kurser på blandt andet Harvard - en-, to- og tre-ugers ledelseskurser, men aldrig en bachelor.«

- Men hvordan dukker denne her oplysning så op i så mange artikler?

»Jamen, oplysningen kommer ikke herfra ministeriet. Et eller andet sted er der nogen journalister, der skriver af efter hinanden.»

- Skulle du ikke have kontaktet journalisterne og fået fejlen rettet, når der nu på din første dag i embedet florerer usande oplysninger om dig?

» Det kan du have ret i. Det er ugunstigt, at der står jeg har en bachelor, når det ikke passer.«

Aner det ikke

- På en liste over foredragsholdere til et biblioteksseminar i 2006, står der som det første i beskrivelsen af dig som foredragsholder, at du har en bachelor i udviklingsledelse. Hvem har bidraget med de her oplysninger?

»Jeg har ikke deltaget i det her seminar. Jeg blev tilbudt at komme, men blev nødt til at melde fra, derfor har jeg simpelthen ikke set den fejl«

- Men har du ikke selv bidraget med den tekst, der beskriver dit uddannelsesforløb?

»Jeg ved ikke, hvorfor det står der. Jeg meldte afbud til dette seminar, så jeg ved det simpelthen ikke.«

- Men hvor stammer oplysningen fra?

»Det ved jeg simpelthen ikke.«

- I artikler om din tiltrædelse som minister eller fra din tid som direktør for Danfoss Universe, står der, at du har en bachelor, hvor har journalisterne informationer om din uddannelsesbaggrund fra?

»Jeg ved ikke, om dem, der har afholdt de uddannelsesforløb, jeg har deltaget i, kunne have sagt noget - der kan cirkulere nogle deltagerlister, hvor der kan være forvirring.«

- Så journalisterne skulle have fundet dine uddannelsesoplysninger ud fra deltagerlister på dine tidligere kursusforløb på blandt andet Harvard?

»Du spørger, om jeg har en idé, og så må jeg simpelthen sige, at jeg ikke ved, hvordan sådan noget foregår. Det kan jeg jo svært svare på, hvordan folk konkluderer på sådan noget,«

Eget CV korrekt

- Men journalisterne må vel have oplysningerne et eller andet sted fra?

»Det er meget svært for mig at svare på. Jeg kan ikke erindre nogensinde, at have haft bachelor i udviklingsledelse på mit CV. Jeg kan sige så meget, at det CV, der er udsendt i forbindelse med min tiltrædelse er hundrede procent korrekt.«

- Vil det så sige, at der kan have været uklare oplysninger i forbindelse med dine tidligere CV?

»Nej. Det, der står, er, at jeg har gennemført en uddannelse, men den er ikke kompetencegivende - derfor har jeg aldrig skrevet det«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Nielsen

Hun svarer jo ikke troværdigt på et eneste af spørgsmålene. Et enkelt eksempel:

"Men har du ikke selv bidraget med den tekst, der beskriver dit uddannelsesforløb?

»Jeg ved ikke, hvorfor det står der. Jeg meldte afbud til dette seminar, så jeg ved det simpelthen ikke.«

Om hun meldte afbud er da ikke relevant for om hun fremsendte informationer til brochuren. Selvfølgelig har hun kendt til misinformationerne.

Peter Pedersen

Selvom vi her kan ude for en ny Anita Bay Bondegaard, er det vel nærliggede at mistænke at pressen igen igen bevidstlæst har foretaget copy / paste fra hinanden.

Det tankevækkende er dog, at vi nu igen, for gud véd, hvilken gang skal døje med en ny minister for universiteter, forskning samt for videregående uddannelser, uden nogen som helst indsigt i disse forhold, da pågældende aldrig selv har afsluttet en eneste videregårende uddannelse, men her alene har været indskrevet på jurastudiet i Århus i en kortere periode.

Heinrich R. Jørgensen

Til forskel fra alt for mange andre, har Charlotte Sahl-Madsen ikke pyntet (læs: lystløgnet) på sit eget C.V.

Hvis det er tilfældet, burde det ikke være vanskeligt, at finde frem til nogen, der er i besiddelse af et sådant C.V., i fysisk eller digital form.

Hvad er der i øvrigt galt, med en nysproglig studentereksamen? Det er vel ikke et helt tåbeligt udgangspunkt? Er det DJØF'erne man hører galpe om, at alene DJØF'er kan bestride et embede som minister?

Heinrich R. Jørgensen

I øvrigt viser undersøgelser, at der er pyntet ganske meget på mange CV'er. Vistnok i størrelsesorden 20-25%, så løgnagtigheden må siges at være et udbredt fænomen.

Det tog årevis, førend nogen journalist spottede, at Inger Støjberg ikke var en journalist-kollega, og man skulle jo ellers tro, at lige netop dét studie forløb var noget det havde fuldstændigt tjek på.

Kom nu med nogle rygende pistoler, hvis der skal ledes efter lystløgnere... Eller, det er måske ikke det man lærer på journalisthøjskolerne? Hvis man altså har gået dér...

Jørgen Nielsen

RYGENDE PISTOL PÅ CHARLOTTE SAHL-MADSEN

I artiklen om Charlotte Sahl-Madsens 40 års fødselsdag 25.8.04 i Politiken står at hun tilsyneladende selv leverede informationerne om fire års jurastudier på Århus Universitet og en færdiggjort bachelor i udviklingsledelse. Udpluk fra artiklen:

"Charlotte Sahl-Madsen, direktør, Lego, oplyser selv,
at hun har det ene ben placeret i erhvervslivets og det andet i kunstens verden..

Samtidig med jurastudier på Aarhus Universitet var hun 1983-87 med i ledelsen af Silkeborg Kurbad. I 1987 blev hun arrangementschef på Herning Kunstmuseum, hvor hun bl.a. havde ansvar for sponsoraftaler med erhvervsvirksomheder..

Charlotte Sahl-Madsen, der i 1999 færdiggjorde en bachelor i udviklingsledelse.."

citat slut

Peter Pedersen

Heinrich

Der er naturligvis intet galt med en minister der "kun" har studentereksamen - al respekt for denne uddannelse, - og du har en pointe i, der er jo netop en talløs mængde af økonomer, jurister, humaniora-uddannede oma. højere uddannelser fra alle politiske spektre, der har været ganske elendige ministre.

Personligt er jeg rent faktisk ret imponeret over alle de relativt højtstående poster, Charlotte Sahl-Madsen har bestredet, på trods af, at hun ikke har haft et CV fyldt med fine eksamensresultater til hjælp til udvælgelsen til disse poster.
Det tyder på enten på et usædvanligt stort held - eller et reelt enormt personligt potentitale.

Min personlige anke er rettet imod, at ministre, der ikke har et minimum af forhåndskendskab til det ressort, den pågældende skal være chef for, er i overhængende fare for at blive drevet af departementschefen, og / eller som det netop var tilfældet med Halinspektør Helge Sander bliver ledet med fokus udelukkende og totalt enøjet rettet mod de bogholdermæssige bundlinjetal.

Eller når svindlere bliver ofre for deres egen svindel.

Heinrich R. Jørgensen

Peter,

min anke om det med de mange DJØF'er ikke gik på, om det var mere end mindre kvalificerede end ikke-DJØF'er, men den generelle DJØF'icering at den politiske elite, som jeg synes er en bekymrende uskik.

Som DJØF'er ser du måske ikke problemet, men det ville du formodentligt gøre, hvis den offentlige administration havde fokus på tekniske løsninger, og >50% af folketingets medlemmer var ingeniører, eller at fokus var på medmenneskelighed, og socialpædagoger og andet godtfolk havde sat sig i de fleste sæder i salen.

Givetvis har DJØF'er faglige forudsætninger, der er yderst anvendelige, men patent på guldkorn, visdom eller lederskab, har de ikke. Overvægten af DJØF'er mener jeg er udemokratisk, og i praksis uheldig, da arbejdsvilkårene for politikere på Borgen bliver, at man er nødt til at arbejde på de vilkår de mange DJØF'er er enige om.

Nu ikke alle de ophævelser! Charlotte Sahl-Madsen har aflyst Helge Sander!!! Det kan kun tolkes positivt. Ydermere har hun lovet dialog med de ansatte på universiteterne i Deadline forleden aften, hvor hun virkede - ægte eller påtaget - chokeret over de skarpe fronter.

Frej Klem Thomsen

Det ligger vel meget godt i forlængelse med Inger Støjbergs foreteelser i samme genre. Det er altså pudsigt at det skal være så svært for Venstre at finde politiske kandidater der faktisk har de uddannelser som de tilsyneladende selv mener de burde have.

Heinrich R. Jørgensen

Nu er damen så ikke medlem af Venstre, men har netop meldt sig ind i Det Konservative Folkeparti, men det kunne jo så udløse andre spørgsmål.

Umiddelbart virker hun jo til at have både ben i næsten, lydhørhed overfor andre og integritet. Hvad skal den slags pjat nu til for, blandt de konservative? Det mener jo selv, at de klarer sig fint uden.

@Heinrich R. Jørgensen, det tog ikke årevis at spotte, at Inger Støjberg ikke var en journalist-kollega. Der var bare først rigtig grund til at brokke sig, da hun fik magten til at bedømme alle andres CVer. Til gengæld var det overraskende svært at få denne historie søsat i pressen - men det lykkedes da.

Også Inger Støjberg er nået langt med en mere end beskeden uddannelse. Det burde de borgerlige partier have brugt offensivt, da det jo er mere end besværligt at opdrive en ordinær arbejder i Folketinget. I stedet pynter de sig skamfulde med lånte fjer...

Heinrich R. Jørgensen

Tak for oplysningerne, Tom.

Egentligt er det underligt, at en person, der i ekstrem grad udstråler rejekællingattitude, ikke straks mistænkes for at mangle både uddannelse og dannelse. En sjældent ucharmerende dame...

Det er ikke mange bekendt, men Inger Beinov Støjberg er gift med redaktøren og bloggisten på Berlingske Tidende, Jesper Beinov.