Nyhed
Læsetid: 2 min.

Hjort sender hospitalsregning til kommunerne

Sundhedsudgifterne må gerne stige, men det offentlige som helhed skal i nulvækst fra næste år. Fortsætter sundhedsudgifterne med at stige som hidtil, betyder det reelt en årlig regning på mellem tre og fire mia. til kommunerne
Der skal være nulvækst i det offentlige - men ikke i sundheds-væsenet, og det bliver dyrt.

Der skal være nulvækst i det offentlige - men ikke i sundheds-væsenet, og det bliver dyrt.

Thomas Vilhelm

Indland
25. februar 2010

Med sin plan for at bringe dansk økonomi på ret køl placerede finansministeren i går reelt en årlig milliardregning hos kommunerne, vurderer flere eksperter over for Information.

Efter Claus Hjort Frederiksens fremlæggelse af sit længe ventede konvergens-program og hans status over regeringens økonomiske 2015-plan står det nemlig klart, at ni års konstant vækst i den offentlige sektor er forbi. Fra næste år er der nulvækst på menuen. Danmark skal spare 24 mia. kr. frem mod 2015, ellers får vi en påtale for ikke at leve op til EU's krav om sunde offentlige finanser. Og der skal barberes yderligere syv milliarder væk, hvis vi skal leve op til regeringens eget mål om balance mellem offentlige indtægter og udgifter i 2015. Men selvom sparekravene som helhed betyder offentlig nulvækst, må udgifterne til sundhed gerne fortsætte i vejret: »Vi friholder hospitalerne og erkender, at det er et område, hvor tingene bliver dyrere - ikke mindst fordi behandlingsmetoderne bliver bedre og bedre,« understreger finansministeren.

Og dermed placerer han reelt regningen for stigende sundhedsudgifter hos kommunerne, pointerer flere eksperter.

Nulvækst er nedskæring

»Det hænger ikke umiddelbart sammen. Når der skal være nul på helheden, og der samtidig er noget, der får lov at stige, så siger det sig selv, at er der nogen, der må give sig,« siger Torben M. Andersen, tidligere overvismand og formand for velfærdskommissionen. Hans vurdering deles af AE-rådet:

»Nulvæksten er simpelthen lig med nedskæringer, for der vil blive tale om negativ vækst i kommunerne,« siger cheføkonom Martin Madsen. Også formanden for Kommunernes Landsforening, Erik Fabrin (V), forventer hårde tider for kommunerne som følge af regeringens nulvækstplan:

»De borgere, der bliver berørt af ændringerne, vil ikke se det som et nulvækstscenario - for dem vil det være et nedskæringsscenario,« sagde han til Politikens netavis.

Og der kan da også blive tale om temmelig mange penge, som kommunerne må spare, viser en simpel fremskrivning, som økonomerne i analyseinstitutionen DREAM har lavet for Information. Vokser sundhedsudgifterne fortsat, som de har gjort fra 1993-2008, lyder regningen på 3,2 mia. årligt frem mod 2015. Og holder VK-regeringen samme stigningstakt som hidtil i sin periode ved magten, lyder regningen på hele fire mia. årligt.

Finansministeren ville i går ikke svare på, hvor meget sundhedsudgifterne reelt vil få lov til at stige frem mod 2015:

»Den tager vi til regionsforhandlingerne,« sagde han med henvisning til sommerens forhandlinger om kommunernes og regionernes økonomi.

I det hele taget led hans plan for at redde Danmark ud af det økonomiske morads under at være temmelig ukonkret, mener økonomiprofessor Torben M. Andersen.

»Den efterlader i hvert fald en masse spørgsmål og usikkerheder om, hvornår man vil gøre tingene. Den er mere konkret på, hvad problemet er, end på, hvad vi skal gøre ved det,« siger han. Samtidig påpeger han, at finansministeren med sit skarpe fokus på EU's krav viger uden om de mere langsigtede udfordringer for en dansk økonomi med flere ældre og færre til at betale skat:

»Jeg synes egentlig, det havde været vigtigere at få gennemført nogle reformer, som på sigt vi løse problemerne, og så synes jeg egentlig, det er mindre vigtigt, om man lige nåede de her EU-krav i det ene eller andet år.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Regeringens ønske om nulvækst og friholdelse af sundhedsudgifterne vil Løkke Rasmussens tåbelige Strukturreform vælte stigningen over på de enkelte regninger per patient til hver enkelt kommune. Yderligere vil kommunernes sundhedsregninger blive dyre end nødvendig pga. regeringens og DFs 1. månedsbehandlingsgaranti på de behandlinger som de private hospitaler har ønsket at udbyde.
Hvorfor vælger Løkke Rasmussen og Lene Espersen denne samfundsundergravende metode. Hvorfor siger de ikke lige ud at de ikke ønsker at opretholde lige mulighed til alle. Det ønske har OVK jo allerede forladt da de vedtog Løkke Rasmussens Strukturreform med følgelove, der tillader ekstrabetalinger og tillader fortjeneste ved privat pleje og pasningordninger både for børn og ældre.

bente-ingrid bruun

Regeringen ved, at når krybben er tom, så bides hestene, og det skal selvfølgelig udnyttes.
Nu skal regioner og kommuner i totterne på hinanden.
Regeringen kan i stedet vælge at standse skattelettelser m.m. til de rige, men det vil den ikke af ideologiske grunde.
VKO ønsker en konfrontation med den ikke priviligerede befolkning, for vi er ikke nødt til at følge EU`s konvergensprogram.
For tiden er det løgn på løgn på løgn...

Spørgsmålet er, om de katastrofale tilstande på sundhedsområdet ikke er udtryk for, at medierne i nu flere årtier har masseproduceret "historier" om brystkræft, salmonella, ventelister og vanrøgt, for eksempel skræk- og vandrehistorien om de tusinder og atter tusinder af helt almindelige danske kvinder, der må henslæbe tilværelsen i panisk angst for ar have brystkræft, fordi de ikke kan komme til screening inden for det lovede tidsrum. Det går vist egentlig meget godt, i virkeligheden, og det siger folk jo også i alle de der undersøgelser. Og når det koster så mange penge skyldes det jo tårnhøje lægelønninger og medicinalindustriens udnyttelse af monopolerne. At angive medie-eksponering som årsag til et problem kan forekomme barokt, men her forekommer det for en gangs skyld oplagt.

bente-ingrid bruun

De katastrofale tilstande på sundhedsområdet hænger sammen med at regeringen har udstedt behandlingsgarantier uden den nødvendige betaling for selvsamme.
Det er uansvarlighed så det basker.
Og så er der lige den med den lille milliard til privathospitalerne på grund af de alt forhøje betalingssatser, som Sundhedsstyrelsens tidligere direktør ikke kunne stå inde for.

Jawohl.

Regionerne - den korte tid de har tilbage - er vist også i ædel kappestrid, så alle opper sig, dvs. i desperat kamp mod hinanden om ressourcer og om at få lokket Danmarks begrænsede udbud af attraktive forbilled-borgere med gode skatteyderegenskaber til at bosætte sig i yderområderne.

Til gengæld kan man være så heldig, at sygdomsplagede borgere i andre EU-lande sendes i udbud - det hedder det nu - som man så kan vinde og tjene penge på.

Bruno Lundkvist

VKO's drømmesamfund er identisk med det samfund neokonservative republikanere i USA har skabt og ønsker at fortsætte; de hader og forpester alt der ligner velfærdssamfund, og solidaritet er et forpestet ord i deres vokabularium. Derfor er Canada et foragteligt samfund i deres øjne; her har man et universelt sundhedssystem for alle, gratis undervisning og banker som ikke beskæftiger sig med grådig spekulation. Fox News (alias TV2) spreder had og foragt for alt som bare tilnærmelsesvis ligner anstændig samfundssind; denne tilgang til samfundsopfattelse er også VKO's; Bush/Cheney brugte løs af statens finanser på krige og skattelettelser til de rige, derved skabtes store underskud og dannede baggrund for 'spending cuts would then be sold as a necessity rather than a choice'. Det er nøjagtigt den samme situation VKO har bragt Danmark i!! Krigsdeltagelse, skattelettelser til de rige, luksuriøse hospitaler til de samme rige betalt af skatteyderne, er VK ideologiske gave til Danmark; dette hjælpes på vej af et ultrahøjreorienteret parti, DF, som det er lykkedes, med god hjælp af en mikrofonholder presse uden mindstemål af kritik, at sælge til de lavestlønnede i Danmark. Nu 'sælger' Claus Hjorth Frederiksen så den ovennævnte 'nødvendige' nedskæring på en så udspekuleret måde, at det er EU, der kræver det; og selvfølgelig er det kommunerne der skal udmønte nedskæringerne. 'Vi har råd til både velfærd og skattelettelser', og krig, og privathospitaler, ja, vi kan snart købe hele verden!! Hvornår gennemskuer et flertal i Danmark dette? VKO glæder sig meget i disse tider; nu kan man endelig fuldføre Foghs drøm om minimalstaten! Mon grækernes reaktion mod deres skævdelte samfund kunne inspirere en og anden, før mit tidligere moralsk/etiske fædreland er en opfyldelse af Shakespeares 'there's something rotten in Denmark.

Knud Helmer Andersen

Nu er målet af mistillid fuldt.

Alt imedens vi som skatteydere har betalt Verdens højeste skat. Har VK&o brutalt udsultet det danske sundhedsvæsen i ni år.

I forhold til lande vi ynder at sammenligne os med, Norge og Sverige, anvender Danmark kr. 4000,00, mindre pr. indbygger, end disse lande. Det svarer, i runde tal til ca 20 MIA Kr. årligt .

Man er for nærværende i gang med massive afskedigelser på sygehusene.
Som følge af regeringens kræmmeraktige forhandlinger, med regionerne. Uden ansvarlig overensstemmelser mellem mål og midler.
Der er for nylig igangsat forsøg med regional kemoterapi på tre hospitaler. Der finansieres med midler fra Kræftens bekæmpelse, indtjent ved lottori og lignende.

Regeringen med midlerne fra verdens højeste skattetryk, føler hverken ansvar eller forpligtigelser, i forhold til udvikling ag kræftbehandlingen. Selv om 1/3 af alle danskere på et tidspunkt får diagnosen kræft.

Man lukrerer tilsyneladende på, at der kun er tre grupper der interesserer sig for sundhedsvæsnet.
Det er sundhedsvæsnets ansatte, Patienterne og evt, de pårørende.
Resten af befolkningen har tilsyneladende, desværre forgæves, troet på. At der uanset hvilken regering man har stemt på, selv VK&o. Prioriterede vores sundhedsvæsen højt.

Men kræfterne er brugt til Liberal ideologiske koldbøtte agtige forsøg. Med MIA tilskud til ejerkredsen af privathospitaler. Og med, for regionerne, bundne betalinger og erstatninger for privathospitalernes fejlbehandlinger.

Vælgerne er blevet snydt. Og de har slået sig til tåls med Statsministerens udtalelser, efter hukommelsen:
” Et sundhedssystem i verdensklasse”
” Vi har efterhånden en ganske god kræftbehandling”
” De har fået, så mange penge”
” Sundhedsvæsnet har siden 2001 fået 21 Mia. Det har givet et historisk løft”
” Jeg har i forbedret kræftbehandlingen”

Nu kommer man så, med skægget i postkassen, hvor alle deres økonomiske teorier er væltet. Og vil belaste de samlede kommuner. Med regningen og efterslæbet, for regeringens nedprioritering af sundhedsvæsnet gennem 9 år.

Magen til krejl og uduelighed blandt folkevalgte, skal der vist ledes meget længe efter. Og så på et så vitalt område som Sundhedsvæsnet.

Man mindes med længsel. Dengang den type ”beslutningstagere”, var personale i de omrejsende tivolier.

MVH
KHA