Læsetid: 2 min.

En hyldest

Mogens Vemmer fylder 75 år søndag
Mogens Vemmer fylder 75 år søndag
27. februar 2010

På mange måder er vores liv skabt af en perlerække af tilfældigheder, både i biologisk og social forstand. Tanken om de slægter, som gik forud, understreger denne pointe med en næsten frygtindgydende klarhed.

Alligevel forsøger vi mennesker at se sammenhænge og forstå vores liv som en følgevirkning af sejre og nederlag, beslutninger og valg. For naturligvis kan vi ikke acceptere at være udtryk for tilfældighed, dertil er vi for civiliserede.

Personligt må jeg dog erkende, at jeg i en alder af 16 år blev ramt af et ufatteligt held, idet jeg mødte et menneske, der skulle vise sig at ændre min livsbane radikalt. Et menneske som viste mig tillid, et menneske som så et potentiale ingen anden så, som udfordrede mig, accepterede mine fejl og mangler, som var overbærende og tålmodig, når noget gik galt, og som henover årene åbnede nye døre og muligheder. Hans navn er Mogens Vemmer, tidligere programchef for Børne- og Ungdomsafdelingen i DR, en mand som besad en for den tid ganske usædvanlig evne som leder, til at skabe rammerne for en kultur, der fremelskede det ene mere eller mindre mærkværdige talent efter det andet, talenter som siden drog ud i verden, og satte deres præg på den.

Men ikke nok med det, også en kultur der gennem hans 38 år som chef, skabte banebrydende tv for alle aldersgrupper, tv som blev berømt i den store verden, fordi det udsprang af en originalitet og interesse for det at være et levende, nysgerrigt og socialt menneske.

Tv som var med til at præge adskillige generationer, og hvis aftryk fortsat kan ses, mærkes og føles.

Mogens Vemmers baggrund som chef var hans egen faglige dygtighed, hvor han gennem sine første år i DR, for mere end 50 år siden, skabte det ene nybrud efter det andet i radio og på tv og film. Han havde prøvet det hele på egen krop, og med det som ballast tiltrådte han som programchef i 1968.

Da han stoppede i 2000, skete dét, som ingen af os, der havde været en del af B&U afdelingen kunne begribe, nemlig at afdelingen blev demonteret. Om det var en tilfældighed eller ej, skal jeg ikke gøre mig klog på, men uden Vemmer kunne det alligevel aldrig blive det samme – så mere tilfældigt er livet så heller ikke.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu