Nyhed
Læsetid: 2 min.

Inaktive studerende skal lettere kunne smides ud

Universiteterne skal fremover kunne smide studerende ud, hvis de ikke har været studieaktive i et år. Forslaget får opbakning af rektorerne og DI, mens de studerende frygter at blive smidt ud i arbejdsløshed
Universiteterne skal fremover kunne smide studerende ud, hvis de ikke har været studieaktive i et år. Forslaget får opbakning af rektorerne og DI, mens de studerende frygter at blive smidt ud i arbejdsløshed
Indland
1. marts 2010

Videnskabsministeriet har lyttet til universiteterne, og som en del af den såkaldte frihedspakke foreslår den tidligere minister Helge Sander (V), at det skal være lettere at smide inaktive studerende ud.

I dag kan den studerende være ikke-aktiv i en periode på to år, før universiteterne har ret til at lade indskrivningen ophøre - det nye forslag lægger op til at indskrænke den periode til bare et år. Og det mødes med tilfredshed hos universiteterne.

Formand for Danske Universiteter, Jens Oddershede påpeger, at netop den ordning er noget, universiteterne har efterspurgt i deres jagt på mere frihed til selvbestemmelse.

Rektorformanden betoner endvidere, at reglen er en mulighed, som universiteterne ikke er tvunget til at benytte, og at der kan tages individuelle hensyn, hvor der er gode grunde til det.

»Desuden er der alene tale om studerende, som har være helt inaktive i et fuldt akademisk år. Så hvis man er bange for blive smidt ud i arbejdsløshed, kan man blot udvise studieaktivitet. Det, synes jeg ikke, er noget urimeligt krav,« siger Jens Oddershede.

Bevar toårsgrænsen

Men både Akademikernes Centralorganisation og de studerende er skeptiske over for forslaget. I sit høringssvar plæderer AC for at bevare den nuværende to-årsgrænse.

»Det er selvklart en stor indgriben i en persons liv at blive smidt ud af sit studie. Den ikke-studieaktive periode kan have baggrund i en personlig krise, der måske kræver ro fra studiet i en lidt længere periode end et år,« lyder det i høringssvaret.

AC's opgørelser fra december måned viste, at 21 pct. af alle akademikere uddannet inden for de foregående 12 måneder stod uden job.

Ifølge formand for Danske Studerendes Fællesråd, Mikkel Zeuthen, risikerer man at øge arbejdsløsheden ved at gøre det lettere at smide ikke-aktive studerende hurtigere ud.

»Grundlæggende er det en dårlig ide at fastholde fokus på, at de studerende skal hurtigst muligt igennem studiet i en tid, hvor folk ryger direkte ud i arbejdsløshed,« >siger han og efterlyser, at politikerne i stedet tilpasser reglerne til den nuværende situation.

»Der er fokus på, at folk skal dygtiggøre sig og udbygge deres CV, og det hænger altså ikke sammen med, at folk også skal hurtigere igennem studiet,« siger Mikkel Zeuthen.

Men hos DI mener man ikke, at en længere periode som ikke-aktiv studerende er vejen frem.

»Hvis man vil have udbygget sit CV undervejs kan man jo tage orlov eller et praktikophold, så der er gode muligheder,« siger konsulent i DI's afdeling for forskning og uddannelse, Sarah Gade Hansen.

DI bakker op om begrænsningen af den ikke-aktive periode som et middel, universiteterne kan tage i brug, hvis de ønsker det og en vej til 'at få bugt med evighedsstuderende'.

Sarah Gade Hansen hæfter sig ligesom Jens Oddershede ved, at forslaget rummer en mulighed for universiteterne, ikke en pligt samt at der fortsat kan tages individuelle hensyn til studerende, som har personlige problemer eller en barsel, der trækker ud.

Udover at begrænse den inaktive studieperiode lægger ministeren op til at gøre det mere fleksibelt for universiteterne at optage studerende på kandidatuddannelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her