Læsetid: 3 min.

Klar til folketingsvalg

Hverken persongalleriet eller magtfordelingen i den nye Løkke-regering giver signaler om splinternye prioriteter og projekter. Til gengæld er der oprustet til valgkamp
Selv om Lars Løkke Rasmussens ministerrokade i går er den største i VK-regeringens levetid, rummer den ikke de store forandringer, der kunne signalere en ny dagsorden for regeringen, mener politiske iagttagere.

Selv om Lars Løkke Rasmussens ministerrokade i går er den største i VK-regeringens levetid, rummer den ikke de store forandringer, der kunne signalere en ny dagsorden for regeringen, mener politiske iagttagere.

Kristine Kiilerich

24. februar 2010

Den største overraskelse ved regeringsrokaden er størrelsen af den. Selv om Lars Løkke Rasmussens (V) længe ventede rokade - med syv fyrede ministre, syv friske og syv med nye opgaver - er den største i hele VK-regeringens levetid, så rummer den ikke de store og overraskende forandringer, der kunne signalere en ny dagsorden for regeringen.

»Ikke så meget nyt i støbeskeen,« lyder det fra Sigge Winther Nielsen, der er ekstern lektor i statskundskab på Københavns Universitet:

»Lars Løkke har ikke ligesom Fogh tænkt syv skaktræk frem og lavet to nye ministerier, der kan tegne hans politik fremover«.

Rune Stubager, lektor i statskundskab på Aarhus Universitet, mener heller ikke, rokaden tegner billedet af et nyt politisk projekt:

»Godt nok er der en del folk, der er blevet skiftet ud, men det virker ikke som om, der er lagt op til paladsrevolution med de folk,« siger Rune Stubager.

Overraskelserne under en rokade kan både ligge i valget af ministre og i ansvarsfordelingen mellem ministerierne. Begge dele leverede Anders Fogh Rasmussen et skole- eksempel på, da han i august 2004 både oprettede et nyt Familie- og Forbrugerministerium og samtidig hentede den hyperpopulære Connie Hedegaard (K) tilbage i politik som miljøminister.

Løkke udnævnte godt nok Danmarks første kvindelige forsvarsminister, Gitte Lillelund Bech (V). Ellers rummede gårsdagens rokade ikke meget af den slags nytænkning.

Løkkes eget hold

Men det er heller ikke formålet, siger en række regeringskilder, som Information har talt med.

Det handler først og fremmest om, at Lars Løkke Rasmussen nu endelig har sat sit eget hold, har fået renset ud i svage ministre som udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), kulturminister Carina Christensen (K) og sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) og fået sat stærkere kræfter ind på nogle af de områder, hvor slagsmålene med oppositionen bliver allerhårdest frem til valget.

Det gælder især sygehusområdet, hvor Venstre-veteranen Bertel Haarder (V) som ny indenrigs- og sundhedsminister forventes at kunne levere et langt skarpere forsvar for de fritvalgs-ordninger, som han om nogen må siges at være en ideologisk ophavsmand til.

Degradering?

Og selv om Kristian Jensen (V) nu siger farvel til ministerbilen til fordel for et gruppeformandskontor på Christiansborg, gør Venstre-kilder meget ud af at understrege, at det ikke er en degradering. De beskriver ham som Lars Løkkes nye »højre hånd« på Christiansborg, der skal sætte fut i V-gruppens angreb på oppositionen og agere chefstrateg op til den kommende valgkamp.

Konservative regeringskilder lægger dog ikke skjul på deres overraskelse over dén drejning.

Eksperterne peger på Kristian Jensens tilbagetræden som den største overraskelse.

Sigge Winther Nielsen mener, at Kristian Jensens tilbagetog til posten som gruppeformand er et tegn på, at Løkke vil have fuldstændig loyale folk. Kristian Jensen var en tro Fogh-støtte og har tvivlet på Løkke under f.eks. bilagskrisen.

»Så det er et rimeligt opgør at tage,« mener Sigge Winther Nielsen og påpeger, at folk Tina Nedergaard og Søren Pind derimod skylder statsministeren meget karrieremæssigt.

Talentmangel

For De Konservative var det en klar prioritet ved rokaden at få fingre i et »blødt« ministerium og i et uddannelsesministerium. Dét lykkedes, men til gengæld har partiet fået udstillet en vis mangel på talenter i sin egen folketingsgruppe. Den nye socialminister, Benedikte Kiær, måtte hentes fra Region Hovedstaden. Og den nye videnskabsminister, Charlotte Sahl-Madsen, måtte hentes fra Danfoss Universe.

Professor i statskundskab på Copenhagen Business School Ove K. Pedersen mener også, at rokaden tyder på manglende talentmasse i Venstre. Men mest af alt skal rokaden signalere en ny start, mener Ove K. Pedersen:

»Rokaden signalerer også, at Løkke har været angst for at udskrive folketingsvalg. Han vil stå bedre ved et valg, men jeg tror, han laver den her nye start og kører hele regeringsperioden ud. Men den proces rummer også en del selvkritik, for det er jo det samme som at sige, at regeringen er kørt træt, og at alt, der er gennemført under Fogh, ikke er lige godt,« siger Ove K. Pedersen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Har lige set 10 nye minister i TV- avisen. Det var en deprimerende oplevelse selv om de grinede meget. Den nye undervisningsminister Tina Nedergaard havde en fast plade med, at Danmark har verdens dyreste folkeskole som hun gentog mindst 3 gange. Karen Ellemann påstod at regeringerne efter 2001 stod for Danmarks miljøindsats, her glemte hun helt at fortælle at Fogh Rasmussens første opgave i 2002 var at halvere de allerede besluttede havvindmølleparker og tage støtten fra forskning og udvikling af alternativ energi, da disse projekter skulle kun udvikles på markeds vilkår. Osv. osv...blev dette cirkus ved og ved.

Lille Lars har enten indledt Danmarkshistoriens længste valgkamp, eller også regner han med at rokaden vil give pludser i meningsmålingerne, så han kan udskrive et hurtigt valg inden sommerferien.

martin sørensen

med de store påtagede smil der ligende de alle en flok brugt bil sælgere, Med sminkede gamle lig til salg til overpris.

Dorte Sørensen

Niels Mosbak
Det kan være, at Brian Mikkelsen er træt af at overtage Lene Espersens ministerier. I Justitsministeriet overtog han en mislykket politireform, hvor Lene Espersen havde lovet over 800 flere betjente ude på gade og veje , men sådan gik det jo ikke.
Overtagelsen af et økonomiministerie er nok heller ikke de sjoveste, da økonomien ikke for god og slet ikke på højde med den økonomi som Fogh Rasmussen overtog i 2001.

leif rasmussen

Det er alarmerende, at regeringspartierne ikke har flere egnede emner at vælge mellem, når der skal besættes så vigtige poster i samfundet!

Det har vælgerne heldigvis, når vi endelig engang får valget. Så må vi håbe at vi også gør det.

Dorte Sørensen

Nu har du jo ganske ret, men han startede jo som bekendt som Kulturminister, og det resortområde fik han jo hurtigt lagt øde, helt på egen hånd.

Meen, han ser noget betænkelig ud....

Peter H. Hansen

Lars Løkkes sminkede lig…

Lars Løkke, midlertidig statsminister, har dannet en ny regering. Der har heldigvis ikke været Folketingsvalg, må man dog sige. Skrækkeligt hvis VK og DF havde vundet igen. Men, de der forventer en mere ansvarlig, menneskelig og intelligent politik, bliver nok skuffet. Den står på betonliberal nedskæringspolitik, som ser ud til, at lande på 27 milliarder kroner. Disse skal høvles af i de kommende år.

Oven i, at der p.t. fyres over 1.000 ansatte ved sygehusene kommer de nye besparelser til, at lægge resterne af ”velfærdsstaten” i graven. Voldsapparaterne (politi, militær etc.) kommer ikke til at mærke noget. Den nye regering er ikke engang ”gammel vin på nye flasker”, nej det er en ny ”Giftblanding” for det danske samfund. Kombineret med skatteuretfærdigheds reformen og øgede arbejdsløshed, vil dette skærpe fattigdommen her i landet.

Derfor må der blæses til fornyet kamp imod VK og DF, bl.a. i forbindelse med de igangværende OK forhandlinger!

Som i Grækenland, nu må det være nok!

Mosbak.

Foreløbigt forsøger han at tage sin medbragte stringente stemme med fra Justitsministeriet. Måske det går over. Men man kommer jo til at tænke over, hvorvidt samarbejds-partnerne fra Justits-ministeriet har logret for meget med ham...

Med venlig hilsen