Baggrund
Læsetid: 2 min.

Komtessen i røg og damp

Camilla af Rosenborg kæmper mod myndighederne for at få lovliggjort dampcigaretten i Danmark. Hendes mand, der er direktør i firmaet bag produktet kalder den: e-cigarettens Rolls-Royce
Camilla af Rosenborg kæmper mod myndighederne for at få lovliggjort dampcigaretten i Danmark. Hendes mand, der er direktør i firmaet bag produktet kalder den: e-cigarettens Rolls-Royce
Indland
1. marts 2010

Camilla af Rosenborg føler sig misforstået af sundhedsmyndighederne. I lang tid har lægemiddelstyrelsen fastholdt, at dampcigaretten er at betragte som netop et lægemiddel i kraft af det høje nikotinindhold, og derfor skal der indhentes særlige tilladelser til at sælge produktet i Danmark. Det har betydet store tab for Camilla af Rosenborg og hendes mand, Mikael Rosanes, der har introduceret den røgfrie cigaret på det danske marked.

Parret forsøgte i første omgang at imødekomme styrelsen ved at komme lidt tobak i dampcigaretten for at få det anerkendt som en tobaksvare.

»Men Lægemiddelstyrelsen sagde igen nej med den tankevækkende begrundelse, at tobaksmængden ikke var stor nok,« siger Mikael Rosanes til epn.dk. I januar fik firmaets amerikanske samarbejdspartner domstolens ord for, at dampcigaretten er at betragte som en tobaksvare og ikke et lægemiddel, men de danske myndigheder fastholder.

Minister blokerede

Og parret græder ifølge firmaets hjemmesider www.g9al.dk og www.nycigaret.dk »krokodilletårer« over, at Jakob Axel Nielsen ikke længere er sundhedsminister, da han »har været den helt store stopklods for lovlig gørelsen af dampcigaretten / e-cigaretten med nikotin på det danske marked.«

De håber, at den nye sundhedsminister Bertel Haarder vil være firmaet mere behjælpelig.

Ingen passiv smoke

På parrets firmahjemmesider ligger udførlige redegørelser af forhandlingerne med myndighederne, og man kan ligeledes lære mere om dampcigaretten. Testperson og model er Mikael Rosanes selv, der blandt andet på et billede taget i en hyggestund med familien sidder og damper (ikke ryger) parrets syv måneder gamle søn Theodor lige i hovedet under overskriften: »Ingen passiv smoke«.

Komtessen, der er protektor for Familier med kræftramte børn, er særlig frustreret over langsommeligheden i sagbehandlingen, da dampcigaretten ifølge hjemmesiden er:
»seriøs elektronisk rygning klogt alternativ til tobak«. Hun sidder i øvrigt klar til at tage telefonen i firmaets kundeservice, hvis man har spørgsmål omkring dampcigaretten. Eller om firmaets andre produkter.

For hvad de mister på dampcigaretten, mens den nye sundhedsminister overvejer lovliggørelsen, kan de måske vinde på armbåndsuret, der også fungerer som mobiltelefon, brusehovedet med indbygget diodelys, alkotesteren, de lysende termohandsker eller de specialdesignede afvaskelige tatoveringer. Følg sagens gang på www.G9al.dk eller www.GenialIde.dk eller www.GenialeIdeer.dk.

anbr@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her