Læsetid: 2 min.

Løkke har lyttet til Ritt Bjerregaard

Ritt Bjerregaard har kaldt på en ændring af styreformen på Københavns rådhus i årevis. Nu har hun fået sin vilje
Ritt Bjerregaard har kaldt på en ændring af styreformen på Københavns rådhus  i årevis. Nu har hun fået sin vilje
25. februar 2010

Ritt Bjerregaard fejrede i går Lars Løkkes beslutning om, at afskaffe den såkaldte magistratstyrereform, der har præget landets største kommuner. Fremover skal byerne styres med flertalsstyre og ikke med borgmestre og rådmænd fra fra hele det politiske spektrum. Ritt Bjerregaard har som overborgmester i København protesteret højlydt mod dette system, og det var den direkte årsag til, at hun ikke forlængede sit kandidatur frem til valget i november. Men ændringen får hende nu ikke tilbage i politik

»Nej, det gør det ikke. Den nye ordning træder også først i kraft fra næste valgperiode og jeg havde alligevel kun regnet med at fortsætte en periode mere,« siger Ritt Bjerregaard .

»Men jeg er glad for, at jeg har kæmpet for, at kommende overborgmestre får en mulighed for at gennemføre den politik, vælgerne har stemt på dem for.«

I den nuværende form kan et oppositionsparti trods et nederlag få flere store borgmesterposter og dermed meget stor indflydelse eller lige frem blokere den førte politik. Derudover sidder borgmestrene urokkeligt hele perioden, og overborgmesteren kan holdes helt fri for ansvar, hvis der opstår problemer i de andre forvaltninger. I sådanne tilfælde bliver det desuden meget svært at få relevante oplysninger ud.

»Københavnerne fortjener en styreform, hvor det politiske ansvar klart kan placeres, og hvor de kan erstatte én politisk administration med en anden, hvis de som vælgere ikke er tilfredse. Sådan er det på Christiansborg, og sådan skal det være i København,« siger Bjerregaard.

- Hvorfor kommer det først nu?

»Jeg tror, det har betydet noget, at jeg tidligere har siddet som minister og kommissær, hvor systemet er mere demokratisk. Det har sikkert kunnet gøre problemet tydeligere for omverden.«

- Har du personligt talt med Lars Løkke om det?

»Nej, men jeg har været inde hos Anders Fogh og tale med ham om det, og dengang var han også meget positivt indstillet på at ændre det. Siden har vi så arbejdet hårdt på embedsmandsniveau.«

- Har Lars Løkke så ladet høre fra sig, nu hvor han fulgte dine råd?

»Nej, det har han ikke endnu.«

Også overborgmester Frank Jensen (S) er meget tilfreds med den nye styreform, ligesom Odenses borgmester Anker Boye (S) og Århusborgmester Nicolai Wammen (S), der tror det vil blive lettere at føre en mere konsekvent politik. Aalborgs borgmester Henning G. Jensen (S), der er en af de borgmestre, som skal omlægge systemet er dog kritisk over for, at kommunerne nu tvinges til en bestemt styreform i stedet for selv at kunne vælge, den løsning, de finder mest optimal.

»Jeg frygter, vi får færre fuldtidspolitikere og mere embedsmandsstyre. I Aalborg har vi fundet en form, hvor samarbejdet trives optimalt med rådmænd fra hele det politiske spekter. Hvorfor skal Lars Løkke lave ged i det?« spørger han Ritzaus Bureau.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu