Læsetid: 2 min.

Løkke vil se den 'rygende pistol' i lækagesag

Lækagesagen er en 'belastning for alle', mener statsministeren, efter at det er kommet frem, at Danmarks Radio lavede hemmelig lydoptagelse
Lækagesagen er en 'belastning for alle', mener statsministeren, efter at det er kommet frem, at Danmarks Radio lavede hemmelig lydoptagelse
10. februar 2010

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) opfordrer alle til at fremlægge beviserne i sagen om lækagen af de hemmelige oplysninger om Jægerkorpset.

Det sker samtidig med, at Danmarks Radio oplyser, at en af stationens medarbejdere har lavet en omstridt, hemmelig lydoptagelse.

En optagelse, som angiveligt beviser, at forsvarsminister Søren Gades (V) spindoktor, Jacob Winther, i 2007 lækkede oplysningen om, at specialstyrkerne skulle sendes til Irak.

Både Lars Løkke Rasmussen og Søren Gade afviser anklagen mod Jacob Winther, som, de mener, bliver udsat for et justitsmord.

»Sagen er en belastning for alle. Derfor kan jeg også kun opfordre dem - som mener, at de er i besiddelse af et eller andet bevis eller smoking gun - om at få den frem på bordet. Alt andet er utilstedeligt,« siger statsministeren.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen og Søren Gade er Jacob Winther, ligesom alle andre, uskyldig, indtil det modsatte er bevist.

Sagen fik i går Jacob Winther til at bede politiet om at gå ind i sagen, oplyste hans advokat Hans Sønderby Christensen.

»Christoffer Guldbrandsen har i medierne rettet udokumenterede beskyldninger mod Jacob Winther for i 2007 at have lækket fortrolige oplysninger til pressen om danske jægersoldaters udstationering i Irak,« skrev Hans Sønderby Christensen til Ritzau.

Vil have bånd tilbage

Ifølge DR's generaldirektør, Kenneth Plummer, er lydoptagelsen identisk med det hemmelig lydklip, som Christoffer Guldbrandsens advokat hævder »utvetydigt dokumenterer«, at lækagen stammer fra Jacob Winther.

Plummer kalder det »total uforeneligt« med DR's programetik, at medarbejderen har udleveret optagelsen til Guldbrandsen. DR brugte ikke optagelserne, fordi de blev lavet »under omstændigheder, som betyder, at de ikke kunne anvendes«. DR har nu bedt Guldbrandsen om at aflevere lydoptagelsen tilbage.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, mener imidlertid, at DR bør afspille lydoptagelsen.

»Der har været utrolig meget forvirring om hele sagen, og om hvem der har lavet båndoptagelsen. Det væsentlige er, at uanset hvem, der har optagelsen, så lad os nu få den frem. Hvis der er noget, der er belastende for en tredje, fjerde part, så spil den i en lukket kreds, eller giv den til politiet,« siger Søren Espersen.

Københavns Politi efterforsker for øjeblikket anklagen om, at Jacob Winther - eller andre i Forsvarsministeriet - lækkede oplysningen om specialstyrkerne til pressen. Forsvaret mente dengang, at de danske soldaters liv kom i fare, da oplysningerne om udsendelsen af flere soldater til Irak slap ud i medierne, fordi fjenden havde mulighed for at forberede sig på deres ankomst.

Selv om både Lars Løkke Rasmussen og Søren Gade nu afventer den undersøgelse, så kritiserer oppositionen VK-regeringen for ikke selv at have gjort noget for at få undersøgt, hvem der lækkede oplysningerne.

»Vi ved jo, at lækagen må være kommet fra den samme kreds af personer i forsvaret, som stadig sidder der i dag. Så det er da mærkeligt, at regeringen kan leve med usikkerheden,« siger Enhedslistens forsvarsordfører, Frank Aaen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Der er noget jeg ikke forstår ved denne sag. Hvorfor bliver Jacob Winther ikke fritstillet eller kommer på en arbejdsfri ordning,som fx TV2 med det samme gav deres mangeårige medarbejder , da han til DR fortalte at lækken var kommet fra Forsvarsministeriet.
Ligeledes virker det lidt underligt, at Winther er uskyldig til andet er bevist, når regeringen og Per Stig Møller ikke var bange for i 2007 at forsøge at tørre lækken af på Frank Aaen.

TV 2 er gået i gang med en storstilet PR-kampagne for Løkke stratende med hustruen i et populært aftenprogram fulgt op af interview med en ganske almindelig dansk familie, som til fulde forstår, hvorfor Løkke holder ferie og tager barnets første sygedag - det ville de også selv ha' gjort! Det er kun begyndelsen - reklamebranchen er mobiliseret!

Dorte Sørensen

Jens Thorning
DR begyndte også i går på en storstillet PR-kampagne for Løkke Rasmussen, dog stillede TV-avisen et lille forkølet spørgsmål om hvorfor Løkke Rasmussen havde sendt sin kone i byen for at tage skrallet. Det spørgsmål benyttede Løkke Rasmussen dygtigt til at lave grin med at han ikke havde en kone , som han kunne sende i byen.
Håber at i det mindste Information holder fokus på den politiske og økonomiske situation, som Danmark står overfor og ikke også forfalder til PR- kampagner for Løkke Rasmussen.

Jens Christensen

Det er en utrolig mystisk sag - både TV2 og DR gør alt muligt for at sløre sagen og Jacob Winther truer hele tiden med injurie imod Guldbrandsen - hvorfor er den ikke kommet endnu? Det er da løgn at det kan tage mere end en formiddag at konstruere.
Mistanken imod ham er snart så overbevisende at den rygende pistol er gået af.
Hold kæft hvor den sag lugter. Alle magthaverne - det være sig indflydesesrige medier samt det politiske etasblishment gør alt muligt for at undgå at der kommer pinlige afsløringer - afsløringer, der måske er farligere end bare lige Jacob Winthers hoved på et fad?
Information - hold ved og bliv ved med at være den vagtsomme vagthund - det bliver mere og mere magtpåliggende at få den sag afsløret i alle ender og kanter

Jens Christensen

Det der foregår nu er jo at DR forsøger at få udleveret båndet fra Guldbrandsen - således at de kan slette båndet og intet vil nogensinde blive afsløret - det ville være den værste udgang overhovedet - så vil intet nogensinde blive afsløret.
Hvad er det der foregår?

Slettet Bruger

Hvis Søren og Søren gerne vil være fri for den tykke tåge af mistanker omkring dem, så er det ikke tilstrækkeligt at afspille et tilfældigt bånd i et lukket rum. Men så bør man naturligvis trænge helt til bund i sagens mange spørgsmål. Vil man ikke dette, foretrækker desværre belastningen frem for sandheden. Hvorfor?

Tommy Karstensen

Ja, lad os endelig få bevisene frem. Det er utilstedeligt at folk refererer fra fortrolige møder - det skal stoppes!
Er der hold i rygterne, skal Winhter ud med føn og klem.
Er der ikke hold i rygterne, skal Guldbrandsen enten lide samme tort, eller straffes hårdt!

Steen Rasmussen

Ledelsen på DR ved, at medarbejdere på stationen har den rygende pistol, men man har forbudt medarbejderne at bruge materialet, under henvisning til at man ikke offentliggør telefonoptagelser uden at de involverede er bekendt med at den optages. Det er en faktuel løgn, for DR bruger sådanne optagelser vidt og bredt.

Eneste forskel er, at det drejer sig om meget prekære, fældende beviser, i en sag, som rammer selve regeringen lige midt i hjertekulen!

Faktisk har journalister pligt til at bidrage i sager hvor strafferammen er mere end 4 års fængsel! Denne sag kan give helt op til 12 år!

Hvor helvede er medierne henne i denne her sag? Hvad fanden alle de lorteaviser vi har? Det her er rent magtmisbrug, i alle leder og kanter af den store forblommede orden, med medier, politkere og regering i spidsen. Fy føj for en uorden!