Læsetid: 1 min.

Lomborg tildelt 138 mio. kr. over 10 år

Fra han blev miljødirektør i 2002, har Bjørn Lomborg fået 138 mio. kroner i offentlig støtte. Pinligt, at Lomborgs synspunkter stadig statsfinansieres, mener S
Fra han blev miljødirektør i 2002, har Bjørn Lomborg fået 138 mio. kroner i offentlig støtte. Pinligt, at Lomborgs synspunkter stadig statsfinansieres, mener S
Indland
9. februar 2010

Over 138 millioner kroner - så mange skatteyderpenge har regeringen givet til miljødebattør Bjørn Lomborg og hans aktiviteter over tiårsperioden 2002-2012.

Det oplyser finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i et svar til Folketingets Finansudvalg.

Lomborg blev i 2002 hentet ind som direktør for det nyoprettede Institut for Miljøvurdering. Instituttet skulle ifølge daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) sikre "mere miljø for pengene". Der blev dog rettet kraftig kritik af det faglige niveau i flere af instituttets rapporter, og i 2004 forlod Lomborg stillingen for at vende tilbage som lektor i Århus. Instituttet blev siden nedlagt.

I 2006 blev Bjørn Lomborg direktør for det nyoprettede Copenhagen Consensus Center, som har hjemme på Handelshøjskolen i København (CBS, Copenhagen Business School).

Regeringspartiernes begejstring for Lomborg er dog kølnet betragteligt, siden Anders Fogh Rasmussen i 2007 sprang ud som "grøn" politiker. Ved de seneste års forhandlinger om finansloven er det regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, som har gennemtrumfet Lomborgs bevillinger.

Socialdemokraternes miljøordfører, Mette Gjerskov, kalder det "galimatias, at Lomborg skal forgyldes".

Hun finder det pinligt for Danmark, at Lomborg under klimatopmødet havde et stort banner med "sine mærkværdige budskaber" hængende i Københavns centrum. Danmarks dygtige klimaforskere må føle sig som totale idioter, mener hun, fordi de skal ansøge om hver eneste forskningskrone og bagefter dokumentere kvaliteten af deres arbejde.

- Og så kommer Lomborg bare svansende ind fra højre på finansloven, pengene vælter ind, og han slipper for almindelig saglig kvalitetsvurdering, siger Mette Gjerskov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

det er helt skørt.
Den mand sku ha en blog på jp.dk og det er det !

Niels østergård

Ja, det var jo meget godt at Fogh fik gjort op med ekspert-vældet og gav os Lomborg i stedet.

"- Og så kommer Lomborg bare svansende ind fra højre på finansloven, pengene vælter ind, og han slipper for almindelig saglig kvalitetsvurdering, siger Mette Gjerskov."

Det kan vist ikke siges meget bedre.

Dorte Sørensen

Med til historien høre også Fogh Rasmussens nedlæggelse af en miljøvurderingsafdeling ved DMU med Danmarks daværende eneste miljøøkonom som leder. Denne afdeling var ikke kørt helt ind og blev herved nedlagt før den var kommet helt op at stå.

Lomborg hører ikke hjemme på finansloven for et land der forsøger at give sig selv et image som om vi har ansvarlig miljøpolitik.

Som vi kunne se på klimakonferancen er det de tomme floskler og selvfedmen der kommer i første række, så måske er Lomborg den helt rigtige for os.

Jeg har kigget lidt i hans bog, og manden er jo bindegal - han påstår at der er olie til 5000 år med nuværende forbrug, og at hvis vi bare er uansvarlige nok så skal det nok gå - det er jo lige det vores politikere vil høre.

Det er da bare logisk, når man tænker på regeringens sande holdning til klimaproblematikken og ikke lader sig blænde af alt det spin vi får hældt i øerne af de forskellige ministrer: statsminister, udenrigsminister, klima- og energimister, trafikminister...

Bjørn Lomborg har ligesom Flemming Rose helt eksceptionelt fået lov til at skrive en helsidesartikle i Der Spiegel om sig selv og sine synspunkter. For nogle år siden var der også et helsides-interveiw med ham i nævnte tidsskrift, hvori det blandt andet hed, at den unge dansker så godt ud, med en veltrænet krop. Gennemslagskraft i medierne er ikke enhver beskåret.

Danmark er USA's forlængede arm, og jeg ville ikke undre mig, hvis initiativet til Lomborg kom direkte fra Bush i sin tid.

Og når man tænker på, at i samme tidsperiode blev Svend Aukens livsværk, (Miljøministeriet) splittet for alle vinde, og snittet i småbidder med spareknivens skarpe æg! Det ministerium der som noget, af det eneste stykkede dansk anseelse, ude i den store verden (som vi skal leve af).

Andreas Petersen

Hvor er det SINDSSYGT mange penge at give en mand, der bruger sin energi på at modarbejde en beboelig fremtid.

De, som har bevilget disse midler, må have pådraget sig et ansvar.

John V. Mortensen

Landbruget og industrien er imod - godt miljø, og det - er Lomborg også,
landbruget og industrien støttes - politisk og moralsk af den nuværende regering,
og det - bliver Lomborg også,
ting - hører sammen,
tit også - med skammen.

Ja, når man sidder her i ruinerne efter Foghs vælde er man helt overvældet af hvor snedig en satan den mand egentligt var. Der var selvfølgeligt en stor mængde tegn, men hvor var det også umuligt at gøre noget mens der var tid. Hvor snedigt at bruge Lomborg samtidigt med at Hedegaard blev regeringens offentlige ansigt. Hun var selvfølgeligt også ren retorik, men utroligt god til at virke som andet end en kvinde med gode taleevner.

Og så er det skide koldt, selv om Lomborg lovede vi ville få middelhavsklima og få det meget sjovere. Løfter, løfter, løfter ....

Nok en møjsag for VOK-'lømlerne'. Til grin i forsknings-sammenhæng ikke mindst. Ikke højtideligt, men hovedrystende...

Med venlig hilsen

Jesper Jakobsen

Sjovt demokrati-forståelse herinde.

Selvfølgelig skal der være lidt penge også til dem der har en alternativ indgangsvinkel til miljøspørgsmålet. Det er jo ikke sådan at BL benægter det - han vil bare prioriterer anderledes.

Det sidste vi skal er da at kun betale penge til én type forskere.

Benjamin Bro-Jørgensen

Meget kritik af Bjørn Lomborg - det har han fortjent, så jeg vil støtte med en tilføjelse.

Efter min mening er det rendyrket narcisisme der styrer Bjørn Lomborg - han skaber debat, debat og debat om de mest indlysende ting, så medier kan tage alt op til debat (og dermed lave mere underholdende tv m.m.). Han manipulere information for at entertaine og udgiver sig som ekspert - farlig cocktail.

Men de værste er seerliderlige medierne. her et eksempel:

Klimabevægelsen i Danmark tog tilbage i marts 2009 initiativ til at arrangere møder med den danske presse med James Hansen (en af de første forskere til at gøre opmærksom på global opvarmning) der kom forbi til klimakonference på KU. Og TV2 news ville gerne have hans input, men så skulle han i debat med Bjørn Lomborg. Det nægtede James at være med til, så TV2 news sagde ok "så kommer du på alene"... Men puttede ham så på bagefter til kommentere det han siger.
- Hvorfor skal en økonom kommentere på rigtigheden af klimaændringer fortalt af en klimaforsker - skal paven så også kommentere på rigtigheden af USA's månelanding?!

Lomborg har vist sig at at tage fejl, så nu må det være slut med at finansierer mere ævl.

Jesper Jakobsen

Det ser ud til, at du ikke rigtig har styr på, hvorledes forskningsmidler fordeles. Godt 13 millioner om året til samme snævre forsknings-sammenhæng er mildt sagt aparte. Og kan alene forklares som et politisk særanliggende. Som stadig savner en almen forklaring i forhold til de øvrige bevillinger samt deres forudsætninger i diverse forsknings-organer og råd. Man fristes til at nævne den dær' med 'lånte fjer'...

Med venlig hilsen

Hvem kan tage en mand alvorligt som offenteligt siger at det er miljø rigtigt at brænde alu dåser, allerede degang burde man have frataget sin overførsels indkomst.

Ivar jørgensen

The Lomborg Deception: Debunking the claims of the climate-change skeptic.

http://www.newsweek.com/id/233942?