Læsetid: 3 min.

Lykketoft: DF skal skubbes tilbage i sit ekstremistiske hjørne

Dansk Folkeparti skal sættes uden for politisk indflydelse, hvis der kommet et rødt flertal efter næste folketingsvalg. Det understreger Mogens Lykketoft(S), der er træt af, at 'kristne fundamentalister med horrible holdninger' har fået frit spil i midten af dansk politik
'Diskussion, om hvorvidt DF er 'stuerent', tror jeg ikke, der er nogen, der gider genoptage med det ordvalg. Jeg vil hellere være konkret i min kritik af Dansk Folkeparti end at diskutere abstrakte begreber,' siger Mogens Lykketoft i dag.

'Diskussion, om hvorvidt DF er 'stuerent', tror jeg ikke, der er nogen, der gider genoptage med det ordvalg. Jeg vil hellere være konkret i min kritik af Dansk Folkeparti end at diskutere abstrakte begreber,' siger Mogens Lykketoft i dag.

Gitte Sofie Hansen

20. februar 2010

»Nok er nok,« understreger Socialdemokraterne tidligere formand og nuværende udenrigsordfører Mogens Lykketoft.

Ordene er lånt af Ny Alliances medstifter, Gitte Seeberg, som oprindeligt leverede dem på pressemødet, hvor det nye parti tilbage i 2007 blev præsenteret.

Ligesom Gitte Seeberg har Mogens Lykketoft fået nok af Dansk Folkeparti. Derfor skal Socialdemokratiet ifølge ham sende et utvetydigt signal til vælgerne om, at partiet ikke vil føre politik på Dansk Folkepartis præmisser.

»Det skal stå krystalklart for vælgerne, at de ved at sikre en socialdemokratisk ledet regering sætter Dansk Folkeparti uden for indflydelse,« siger Mogens Lykketoft.

I en kronik i dagens udgave af Information understreger han, at Socialdemokraterne klart og tydeligt skal appellerer til vælgerne, der blev ladt i stikken af Ny Alliance, nu omdøbt til Liberal Alliance.

»Vi vil meget aktivt arbejde for at få skubbet Jesper Langballe og Søren Krarup ud af debatten i midten af dansk politik - og tilbage i det ekstremistiske hjørne,« skriver han.

Ifølge Mogens Lykketoft er »horrible« synspunkter gennem de sidste otte år blevet anerkendt i den politiske debat, uden at de er blevet modsagt. Blot fordi de var Dansk Folkepartis.

»Især Langballe og Krarup er helt mærkværdige elementer. Det er helt utroligt, at det er lykkedes de to herrer at blive debattører i midten af dansk politik, når de repræsenterer nogle horrible kristen-fundamentalistiske synspunkter.«

- Har Dansk Folkeparti ikke været med til at tage nogle vigtige diskussioner til Danmark om danske værdier og indvandring?

»Uden tvivl var der områder, der skulle tages hånd om i 90'erne. Men diskussionen er blevet overudnyttet så længe, at det er på tide, at vi siger 'nok er nok'. Selvfølgelig skal vi ikke ligge under for muslimske fundamentalister, men hvis man erstatter muslimsk fundamentalister med kristne fundamentalister, så er vi jo lige vidt.«

Hykleri

Socialdemokraternes opgør med Dansk Folkeparti har ikke altid været lige succesfuldt.

»Stuerene, det bliver I aldrig,« lød beskeden fra daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Siden er Dansk Folkeparti blevet den nuværende regerings parlamentariske grundlag.

»Den diskussion, tror jeg ikke, der er nogen, der gider genoptage med det ordvalg. Jeg vil hellere være konkret i min kritik af Dansk Folkeparti end at diskutere abstrakte begreber,« siger Mogens Lykketoft i dag.

I stedet understreger han, at Dansk Folkeparti ifølge ham har en skadelig indflydelse på den førte politik, fordi partiet appellerer til fordomme og ikke forhåbninger.

»Jeg har så tit tænkt på, hvad der var sket, hvis Uffe Ellemann-Jensen havde fået et mandat mere og Nyrup et mindre i 1998. Så havde vi haft en helt anden borgerlig regering, der ville holde afstand til Dansk Folkepartis synspunkter.«

- Havde du foretrukket det, når Dansk Folkeparti langt hen ad vejen har mærkesager, der minder om Socialdemokraternes?

»Dansk Folkeparti fremstiller godt nok sig selv som en mere autentisk udgave af Socialdemokraterne. Det er rent hykleri. Sammen med Venstre og de Konservative modarbejder de direkte interesserne hos dem, de forsvarer,« siger han.

Ikke klar besked

Mogens Lykketoft mener ikke, at Socialdemokraterne indtil nu har meldt klart nok ud, at 'nok er nok'. Derfor skal partiet ifølge ham være mere håndfaste i at lægge afstand og stille Dansk Folkeparti til ansvar for urimelige synspunkter.

»Pia Kjærsgaard slap alt for billigt fra næsten at støtte Jesper Langballes forsøg på at kalde muslimske mænd for 'mordere'. Der er ikke nogen, der er ret meget i tvivl om, at hvis der er to i dansk politik, der står sammen i synet på muslimer, så er det Pia Kjærsgaard og Langballe.«

- Er det en linje, der er bred enighed om i partiet?

»Det håber og tror jeg, at der er. Det, jeg siger nu, ligger i klar forlængelse af, hvad Helle Thorning sagde på kongressen i september. Nu håber jeg, at vi kan tegne et endnu stærkere billede af det budskab.«

- Men hvis I får et rødt flertal, kunne der så ikke være områder, hvor et samarbejde med Dansk Folkeparti ville være en mulighed, hvis de Radikale for eksempel ikke vil være med. Det har Dansk Folkeparti selv åbnet op for?

»Kort og godt er det utrolig vigtigt, at der efter næste valg kommer et flertal, der omfatter Socialdemokraterne, SF og Det Radikale Venstre, og som ikke har brug for Dansk Folkeparti.«

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvad blev der af al snakken om inklusion og tolerance? Det gælder tilsyneladende kun for "de ædle vilde", hvor visse er leveringsdygtige i handlinger og udtalelser der langt topper DFs muslimforskrækkelse.

Kakkelbords-, fadbamse- og kolonihavesegmentet (denne næsten unævnelige ondskab, der uophørligt konspirerer imod det danske demokrati) skal bare holde kæft, og køres ud på et sidespor og have afmonteret hjulene.

Derefter skal Landsfader Mogens (kun iført dyr rødvin og satin-pyjamas), fra pampervillaen i velhaverghettoen, nok dirigere tropperne i den (politisk) korrekte retning.

Og hvad med ekstremisterne i Enhedslisten? Kan deres stemmer godt benyttes i en håndevending, med ren samvittighed?

Det lyder som opskriften på endnu et solidt valgnederlag.

Nikolaj Rasmussen

Hvad forstår Lykketoft ved "kristen-fundamentalistisk"?

Kristen fundamentalisme er en bevægelse med rødder i USA o. 1900. Krarup og Langballe kan på mange måder siges at være ekstreme, men kirkeligt set kan Tidehverv, som især Krarup personificerer, på ingen måde siges at være fundamentalistisk.

Fundamentalisme er ikke en konkret definition ligesom islamisme ikke er det. Man kan med god ret kalde Langballe som fundamentalist bla ud fra hans seneste påstande om at muslimske mænd er mordere.

DF og især Langballe forsøger at opbygge et had til muslimer, ligesom Hitler opbyggede et had til jøder og det er i min optik fundamentalisme.

Lykketoft har helt ret i at Pia Kjærsgaard slap alt for billigt her, men jeg tror der kommer en hård historisk dom over hende og hendes kompaner.

Martin Stoltze

Lykketoft vil ikke give DF indflydelse på en kommende S-ledet regering.

Straks opfører DF og deres sympatisører sig som sarte, politiske hysterikere. Peter Skårup kalder i et interview med Politiken Lykketoft for "Nyrup-agtig" og minder om, at det straffede sig at sige, at DF ikke var stuerent. Skårup fortsætter: "Man kan ikke skære et politisk parti væk fra indflydelsen. Det er ikke sådan et demokrati fungerer".

Deri tager Skårup nu fejl. Demokrati er en kamp om ideer og om at få lov til at forme samfundet. Alle kan tale, men alle er ikke garanteret indflydelse på centrale beslutninger. DF har i de forløbne ni år haft langt større indflydelse end jeg personligt bryder mig om, men jeg må leve med, at det er fordi de har udnyttet deres spillerum optimalt i samarbejde med regeringen. Viser det sig efter et valg, at det nye folketing ikke giver DF de samme muligheder, så har vælgerne talt - og Peter Skårup kan så tage til efterretning, hvordan demokratiet faktisk fungerer. Folketingets talerstol vil stadig stå til DFs rådighed, præcis som den gør det for enhedslisten i dag, og DF'ere kan stadig skrive alle de blogs eller kronikker de kan overkomme.

Lykketoft siger netop ikke, at DF tisser på det pæne gulvtæppe. Han siger, at han er så uenig med dem, at han ikke mener at en regering med S bør være afhængig af DF. Det er en helt igennem sund, politisk melding. Del jer efter anskuelser. DF behøver ikke være forurettet på demokratiets vegne.

Lykketoft bør vide, at DF er et barn af Socialdemokatiet, da fundamentet for DF's politik er funderet på en, manglende, socialdemokratisk politik som ikke udviste rettidig omhu i flygtninge og invandrerpolitiken. Hvis den socialdemokratiske ledelse (læs: Sven Auken) havde lyttet til deres egen borgmestre, som havde fingeren på pulsen, ville bollerne have været taget op af DF's suppe. Så Lykketoft, når du peger på DF er der 3 fingre der peger på dig selv....

Der er godt nok kommet gang i forsvaret for DF efter Lykketofts udmeldelse.Jeg kan kun tro at Lykketoft må have ramt et ømt punkt, hvis man skal dømme ud fra panikken der udvises af de mange ukendte DF-apologister her på siden.

Peter Madsen, drop klichéerne! Hvis man havde gjort en reel indsats for integration, havde vi ikke haft et problem; men det var selvfølgelig svært med en stor arbejdsløshed at forudse i hvor høj grad, vi blot et årti senere ville råbe på hænder til at klare alle jobbene. Det holdt jo så heller ikke så længe...
Men det er da afgjort et stort problem, at folk i Danmark begynder et nyt liv i landet som sociale klienter. Det tilfredsstiller ingen.

Dorte Sørensen

Peter Madsen
DF er et barn af Fremskridtspartiet. Dvs. deres udgangspunkt er et skatteunddragelsesparti og et parti der ønskede en så lille offentlig sektor som muligt. At DF nu forsøger at markedsfører sig som det ægte socialdemokrati kan jeg KUN se som en STOR VITTIGHED: Denne påstand om et socialdemokrati falder helt til jorden, hvis du gik ind og så hvad DF har lagt stemmer til og forslået i Folketinget.

Tja, jeg kan jo blot konstatere, at der er flere af socialdemokratiets kernevælgere der stemmer på DF end på socialdemokratiet, hvis I ikke kan se at det udgør et problem så...

Iøvrigt, i den kommune jeg bor i, her er der netop valgt en socialdemokratisk borgmester grundet en DF'er der sprang over fra den borgerlige fløj. Så stuerene er de da i nogle tilfælde.

Det værst tænkelige resultat for befolkningen ved næste valg er ikke 4 år mere med en regering ledet af Venstre og Konservative.

Det værst tænkelige scenario vil være en alliance mellem de forhenværende arbejderpartier S og SF og racisterne fra Dansk Folkeparti.

Dette rædselsscenario rykker nærmere og nærmere for hver dag der går. Derkan efterhånden ikke være tvivl om at det er en sådan udvikling politikere som Hellte Thorning Schmidt og EHnrik Sass Larsen kæmper for.

Det er sandsynligvis også på den baggrund, man skal forstå Mogens Lykketofts næsten desperate anti-racistiske udspil i den forgangne uge. Lars Trier Mogensen fra Politiken har en glimrende analyse af denne udvikling:

http://politiken.dk/debat/signatur/article908242.ece

Det var interessant at se Nick Hækkerup blankt afvise Mogens Lykketoftes indstilling til DF i TV2News 1½-time lange debat om regeringens nye plan igår.