Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ny muslim vil i Folketinget for Enhedslisten

Enhedslistens Asmaa Abdol-Hamid har opgivet folketings-planerne, men støtter i stedet en nyopstillet muslimsk parti kammerat fra Fyn. Endnu en kontroversiel folketingskandidat kan få fatale konsekvenser for Enhedslisten og en ny regering, mener kommentator
Indland
22. februar 2010

Anna Rytter tiltrak sig for et års tid siden opmærksomhed ved at demonstrere mod krigen i Gaza side om side med Hamas-tilhængere. Nu vil hun iFolketinget for Enhedslisten

Asmaa Abdol-Hamids navn var ikke at finde på listen, da Enhedslisten i sidste uge kunne løfte sløret for, hvilke af deres medlemmer der gerne vil i Folketinget. Dermed slipper partiet for igen at skulle ud i en valgkamp, der som den seneste var præget af vælgerflugt og intern splid om Asmaa Abdol-Hamid. Men måske slutter debatten alligevel ikke her.

Blandt de internt opstillede er nemlig tidligere byrådsmedlem i Odense Anna Rytter, der også er muslim, og som støttede Abdol-Hamid ved sidste valg.

Asmaa Abdol-Hamid har til Ritzau meldt ud, at hun støtter op om Anna Rytter nu og har også tilkendegivet, at hun gerne ser hende som spidskandidat på Fyn. Men ifølge Peter Goll, der er politisk kommentator og kommunikationsrådgiver, skal Enhedslisten være meget varsomme med at vælge en kandidat, der let kan anfægtes af politiske modstandere:

»Enhedslistens modstandere vil bruge det imod dem, og medierne vil tage det op. Alle små sprækker vil blive afdækket i en valgkamp, så derfor er det vigtigt for et parti, at der ikke er en masse små sprækker, som medierne kan bore i. Det her vil være en åbenlys kæmpe revne, som lyser op i Enhedslisten, der stadig ikke har foretaget principiel afklaring af deres holdning til demokratiet og det fundamentalistisk religiøse.«

Rabiate kandidater

Anna Rytter tiltrak sig for et års tid siden opmærksomhed ved at demonstrere mod krigen i Gaza side om side med Hamas-tilhængere. Fyens Stiftstidende beskrev, hvordan andre byrådspolitikere udvandrede, fordi der var en ophidset stemning, hvor der »gjaldede hadefulde tilråb mod Israel ud over området«, og et barn var klædt ud som selvmordsbomber. Men Anna Rytter og Asmaa Abdol-Hamid blev tilbage og talte for forsamlingen.

Ved sidste års uafstemning i Enhedslisten blev der rejst kritik af en af Enhedslistens andre kandidater, Christine Lundgaard, der blev udhængt som FARC-tilhænger. Og netop den slags sager er farlige, fordi de sår tvivl om, hvad Enhedslisten i virkeligheden mener, vurderer Goll:

»Det kan komme til at give dem meget store problemer. Sagen med Asmaa var ved at slå Enhedslisten ihjel, og jo mere Enhedslisten vælger rabiate repræsentanter for sig selv, jo mere er det med til, at Enhedslisten mister sin brede venstrefløjsappel, og det er sådan noget, som kan koste Enhedslisten sin plads i Folketinget.«

Dagbladet Information erfarer, at der allerede er strid blandt odenseanerne om, hvorvidt de ønsker Anna Rytter som kandidat i kredsen eller ej, fordi hun placerer sig midt i den gamle fløjkrig.

Ikke fra Mellemøsten

Jakob Lausch Krogh fra organisationen Internationale Socialister, der udgør en fraktion i hele Enhedslisten forklarer, at de vil gøre, hvad de kan for at få Anna Rytter valgt, ligesom som de støttede Asmaa Abdol-Hamid:

»Vi vil bakke Anna Rytter op. Hun står på den rigtige linje, blandt andet fordi hun støttede Asmaa og er en klar antiracist, der er parat til at gå ud og forsvare muslimer mod den hetz, der kører,« siger han og roser også Anna Rytter for at have deltaget i demonstrationen med Hamas-demonstranterne.

Jakob Lausch Krogh mener i øvrigt ikke, at Anna Rytter vil tiltrække sig samme grad af opmærksomhed, som Asmaa Abdol-Hamid gjorde, fordi hun »har lyst hår og kommer ikke fra Mellemøsten, så hun vil ikke blive udsat for samme racisme og muslimhetz.«

Men Peter Goll påpeger, at diskussionen netop ikke handler om racisme, men om venstrefløjens principielle afklaring af, hvor den står. Derfor vil en ny kontroversiel kandidat under alle omstændigheder være et problem. Ikke bare for Enhedslisten, men for hele oppositionen:

»Enhedslistens modstandere vil uanset hvad bruge det til at rejse en diskussion om det i håb om at kunne få dem ud af Folketinget, og det kan afgøre, hvem der bliver Danmarks næste statsminister.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Anna Rytter selv, og ingen i Enhedslistens folketingsgruppe har ønsket at kommentere sagen, da de ikke vil blande sig i opstillingsprocessen, som afgøres af medlemmerne ved en urafstemning og senere på partiets årsmøde i maj.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjarne Thyregod

Det kan da undre mig at Marchen Neel Gertsen ikke har forsøgt at kontakte Anna Rytter som hun og jeg begge er Facebook venner med via Facebook eller på anden måde, for fakta er at det har hun ikke.

Som tilknyttet et netværk af Enhedslistefolk har Marchen måske personlige aktier i at rejse en smædekampagne mod Anna Rytter - alene fordi hun er muslim - eller bare fordi hun ikke tilhører journalistens personlige bekendsskabskreds.

Som en der kender Anna Rytter - finder jeg denne mistænkeliggørelse usmagelig.
d

Bjarne Thyregod

Jeg glemte at oplyse at Marchen Neel gertsen er eller var medlem af Enhedslisten Odense og opstillet sammen med Anna Rytter.
Marchen har nære personlige bekendskaber og relationer til den lille gruppe personer i Enhedslisten i Odense som hun så smagfuldt beskriver således:"Dagbladet Information erfarer, at der allerede er strid blandt odenseanerne om, hvorvidt de ønsker Anna Rytter som kandidat i kredsen eller ej, fordi hun placerer sig midt i den gamle fløjkrig."

Det skal bemærkes at Marchen Neel Gertsens bekendte tabte det nylige bestyrelsesvalg i Odense og nu udgør en undseelig minoritet.

bagstræberisk journalistik -- med en så tydelig agenda er ikke Information værdigt.

Set ud fra hvad vi allerede ved om enhedslistens samlede (manglende) evner i strategisk politk, der ikke nødvendigvis har noget at gøre med sandheden, så er der al mulig grund til at et flertal af befolkningen vil straffe EL for denne disposition vedr. Anna Rytter, hvor der alligevel nok ikke dømmes lige så hårdt som hvis Asmaa havde genopstillet.

Men eftersom EL er så betænkelig nær spærregrænsen, kan det alligevel gå hen og blive enden på enhver snak om et regeringsskifte ved næste valg.

Enhedslisten spiller russisk roulette, ikke bare med deres egen fremtid i dansk politik, men på vegne af hele venstefløjen.

... så er der al mulig grund til at tro at et flertal af befolkningen...

Kurt Svennevig Christensen

Hvis Bjarne Thyregods fremstilling holder vand, så mener jeg på det foreliggende at redaktionen har fået et alvorligt problem? Er der intet habilitetskrav til Informations journalister?

Foregår det ikke på denne måde, at Marchen Neel Gertsen fortæller redaktionen hvad hun har tænkt sig at skrive om og så får hun lov til det eller ikke lov.

Dvs. hun har fået lov til at skrive denne artikel og efterfølgende fået den trykket - hvordan er det muligt?

Jeg er hverken kontroversiel eller rabiat!
Jeg er nødt til at slå fast med syvtommersøm: Enhedslisten samarbejder ikke med Hamas og støtter ikke Hamas, hverken politisk eller økonomisk. Jeg har ingen forbindelser til Hamas, og er ikke enig i hverken Hamas´ politiske program eller handlinger udført af Hamas, der rammer uskyldige civile. Jeg tager derimod afstand fra al vold, uanset om den er politisk legitimeret af en regering eller et politisk parti.
Det er korrekt, at jeg har talt ved en demonstration d. 2. januar 2009, arrangeret af dansk-palæstinensere, i forbindelse med Israels angreb på Gaza. Min tale ligger på facebook, og er på ingen måde i strid med Enhedslistens politik. Jeg har ikke givet udtryk for støtte til Hamas, terrorhandlinger eller drab på uskyldige civile.
I artiklen betegnes jeg både som kontroversiel og rabiat – udtryk, der må stå helt for forfatterens egen regning, og som aldeles savner dokumentation.
Marchen Neel Gjertsen skriver desuden, at det ikke har været muligt at få en kommentar fra mig. Jeg har dog ikke modtaget nogen henvendelser fra Marchen, selvom hun har både mit telefonnummer og mailadresse og i øvrigt er venner med mig på facebook.

I øvrigt har både Frank Aaen, Villy Søvndal og Mogens Lykketoft holdt taler ved lignende arrangementer uden at blive kaldt hverken rabiate eller kontroversielle. Hvorfor skal jeg mistænkeliggøres blot fordi jeg har en anden religion end flertallet?

Anna Rytter

Det bliver du fordi du stikker næsen frem. Tro mig når jeg siger at alle, også jeg, bliver verbalt overfaldet, misforstået, modsagt, og sådan er det nu engang når man forholder sig til politik.

Det gør det heller ikke bedre at du er religiøs, for hvilket det gælder at jeg, som ateist ligeledes bliver skudt i skoene, at jeg derfor nok ingen samvittighed og medfølelse har med andre.

Alligevel bør du, efter min opfattelse, gøre et stort nummer ud af at tage afstand til politisk islam, der er den egentlige årsag til at ikke mange stoler på muslimers politiske evner, netop fordi islam og politik er uforenelige demokratiske størrelser hvis man skal tro samtlige imamer, der hårdnakket bedyrer at begreberne ikke kan adskilles.

Vil du Anne Rytter - åbent tale imod adskildelse af islam og politik - igen og igen?

sorry - tale for adskildelse af islam som religion og politik....

Hans Jørgen Lassen

Hans, jeg er bange for, at dit direkte og kontante forslag bliver svært at følge for Anna Rytter.

Hvordan skal hun f.eks. bære sig ad med på den ene side at fastholde den muslimske kulturs kvindeundertrykkelse, og på den anden side gå ind for Enhedslistens politik på dette område? Det må sgu da være til at blive skizofren af.

Hans Jørgen

Jammen jeg har da heller ikke tænkt mig at gøre det nemt for hende ;-)

Dorte Sørensen

Hans Hansen
Var detikke mere nærlægende, at det danske Folketing får ordnet det hængeparti, som vore Grundlovsfædre lod hænge og flapper. Er dert ikke på tide at vi i Danmark får skilt stat og kirke.

Nu er det jo Marchen, og ikke mig, der i artiklen sammenblander mine politiske holdninger med min religion. Jeg har selv intet problem med at holde disse to adskilt. Jeg er sekulær muslim, og mine private religiøse forestillinger er derfor totalt uvedkommende for mine politiske holdninger.

Svend W. Jensen

Anna Rytter og andre,

For en udenforstående (ikke Enhedslisten) er du uanset religion selvfølgelig berettiget til at stille op, hvor du vil, så lang tid dit kandidatur ikke misbruges til promovering af
din religion á la Asmaa.

Man du vil af os anderledes politisk orienterede ligeså selvfølgeligt blive angrebet på din politiske synspunkter og aktiviteter, før som nu.

Om du er i overensstemmelse med Enhedslisten forhold til religion og religiøsitet rager os andre en høstblomst, de må I selv finde ud af.

Dorte Sørensen

Jo helt enig, desværre er jeg bange for at der ikke er flertal for en grundlovsændring, og heller ikke enighed om hvordan den bør ændres blandt tilhængerne. Eksempelvis mener nogle at kongehuset skal afskaffes, mens jeg opfatter det som en tabersag fordi kongehuset er så populære.

Men jo - grundloven virker som et levn med dens udtryk om danmark som et begrænset diktatur, og det er også vigtigt at al religion fjernes fra politik i fremtiden, ligesom alle former for diktaturisk ideologi bør forhindres.

Det er ved at være min sengetid idet jeg skal tidligt op sent i aften, og passe mine netværk ;-)

Så go'dag for nu ;-)

Anne Rytter

Det er jo ikke interessant hvad andre end du mener og siger højt, for alt for ofte tier muslimer, når talen nærmer sig kritik af imamers politiske overbevisning, hvilket ikke er acceptabelt for en demokrat, og dermed heller ikke for EL, der som du godt ved risikere ikke at komme over spærregrænsen, med alt hvad det indebærer for den samlede venstrefløj.

Men godt du udtaler at du er sekulær muslim, for naturligvis er religion en privatsag, sålænge den ikke berører os alle politisk.

Men du skal sige det igen og igen fordi folk er i stærkt underskud netop fra muslimer, hvor den lutherske evangeliske danske folkekirke forlængst har tilpasset sig.

Svend W. Jensen

I øvrigt kan jeg tilslutte mig Bjarne Thyregod.

Det må givne anledning til nogle gevaldige tømmermænd hos de ansvarshavende, at en journalist får lov til at føre intern partipolitik ved misbrug af sin stilling på Information.

Hans Jørgen Lassen

Svend,

der er nok ingen, der klager til Informations højere magter i den anledning. Eller er der?

Frej Klem Thomsen

"...Enhedslisten, der stadig ikke har foretaget principiel afklaring af deres holdning til demokratiet og det fundamentalistisk religiøse."

"Men Peter Goll påpeger, at diskussionen netop ikke handler om racisme, men om venstrefløjens principielle afklaring af, hvor den står."

Tak til Information for den del af morgen-theen der røg i den gale hals. Og er redaktionen så ikke venlige at stramme den journalistiske linje en anelse, så den slags indlysende forkerte påstande ikke får lov til at fremstå som fakta?

Frej
Selvfølgelig er Enhedslisten fuldstændig afklaret i vores holdning til demokratiet. Det er da absurd at påstå andet, da vi netop kæmper for en udvidelse af demokrati og borgerindflydelse. I forhold til religion, har vi på vores sidste årsmøde vedtaget, at Enhedslisten er et ikke-religiøst parti, men religiøse mennesker er velkomne i Enhedslisten.

Frej Klem Thomsen

Kære Anna.

Netop. Også derfor er det højst besynderligt at journalisten vælger at skære artiklen således. Den slags manipulerende vinkling er vi vandt til at se i de fleste danske dagblade, men ikke i den mindst ringe.

Og så iøvrigt tillykke med kandidaturet. Jeg tror, i modsætning åbenbart til Neel Gjertsen, at det er unge kræfter som dig venstrefløjen og dansk politik i almindelighed har brug for.

Dorte Sørensen

Jeg forstår ikke denne debat. Gælder religionsfriheden ikke for medlemmer af Enhedslisten. Det er helt nyt for mig.
Asmaa var muslim, men hendes politiske synspunkter var ikke religiøse. I mine øjne er det ikke det man har på hovedet, men det man har i hovedet, der BØR tælle.
Hele denne debat går den ikke mere på at uskadeliggøre en politiskmodstanden end at tage en politisk debat.

jens peter hansen

Ham Gud han er eddermame svær at få smidt ud,sang trille for 35 år siden eller hvornår det nu var.
Og alt til venstre for socialdemokratiet skreg af grin. Så ku de lære det, de hyklere og indremissionske sortseere. Jeg skal love for det har været svært. Nu diskuterer man på livet løs i EL om den selvsamme gud i større eller mindre grad skal med i partiet. Væk er al snak om opium for folket, overtro, undertrykkelse, Paulus' kvindeforagt , puritanismen osv osv munkemarxisterne må glæde sig for nu er troen igen kommet til partiet og endeløse kampe kan føres på ny. Denne gang ikke om ideologi, men om religion. Englenes morgenmad, jomfrufødsler og sharialovgivning bliver snart diskussionsemner i kadrerne. Vorherre bevare os.

Dorte Sørensen

Knud Hansen
Biblen har mange af de samme skriftsteder og der er stadig nogle danske præster der anser homoseksuelle som syndere. Ligeledes er der stadig præster i Danmark , der ikke vil samarbejde med præster der er kvinder. For ikke at tale om de præster der nægter at vie fraskilte, osv…..

Hans Jørgen Lassen

Dorte,

sådan en præst ville jeg afgjort ikke stemme på. Ville du?

Svend W. Jensen

Dorte Sørensen,

Undlad venligst disse himmelråbende relativeringer. Det afgørende er ikke hvad der står i de hellige bøger, men om det der står i dem fortsat praktiseres.

Dorte Sørensen

Svend W. Jensen
Her er vi tilsyneladende enige, da det ikke er hvad der står i de gamle helligeskrifter, men hvordan de bliver tolket og efterlevet. Her er der stor forskel i de forskellige kulturer og familier både inden for de kristne lande som inden for de muslimske lande.
Forskellen mellem kristendommen og islam er ikke så stor som DF og andre i det danske samfund gerne vil beskrive den.

Jeg går ikke ind for lovgivning, der er baseret på religiøse dogmer. Jeg går ind for lige rettigheder for alle og kæmper imod diskrimination af minoriteter.

Okay så, Svend. På grundlag af de poster Anna Rytter indtil nu har skrevet i nærværende tråd, synes jeg ikke hun virker som om hun har tænkt sig at stene homoseksuelle. På billedet af hende har hun heller ikke tørklæde på.
Så kan man jo lægge i det hvad man vil.

Personligt er jeg hverken ateist eller monoteist, men bekender mig til mere forfædrende skikke.

Men det er duleme også trælst, af denne grund ofte at blive spurgt om, om man er satanist eller ofrer spædbørn og har løsagtig seksuel omgang med alt hvad der kan krybe og gå. Jeg undrer mig ofte over at de fleste danskere på den ene side ikke er til at slæbe i kirke medmindre der finder en livsbegivenhed sted, men på den anden side er enormt hurtige til at mistænkeliggøre alt hvad der ikke er folkekirkeligt. Set fra hvor jeg står, ligner det en projicering af egen tvivl om, hvorvidt man vil have religionen i sit samfund eller ej.
Før det danske samfund tager sig sammen og får stat og folkekirke adskilt bør man feje for egen dør!

Nu vi er ved det sjove så ved jeg, at de organiserede asatro i Forn Sidr også ofte blir spurgt om de så er nazister. På trods af at de i deres foreningsparagraffer har en speciel bekendtgørelse af, at den slags synspunkter ikke er forenelige med medlemskab af deres forening.

Mona Blenstrup

Svend

Nemlig. Det er ikek havd der står men hvad der gøres.

I mine øjne tåbeligt af leve efter principper fra fordums tid. Primært fordi det sætter kvinderne ud af demokratiet og livet.

Min dybeste medlidenhed med Anna Rytter, - på trods af, at hendes billede tydeligt viser at hun er så behersket muslimsk, at hun optræder uden tørklæde, så skal hun selvfølgelig stå til ansvar for enhver tolkning af Islam.

Og uanset om Marchen Neel Gjertsen har personlige interesser på spil, eller ej, så er der nok ingen tvivl om, at Anna Rytter vil blive angrebet fra højrefløjen for både hendes tro og hendes deltagelse i den palæstinensiske demonstration.

Men at Peter Goll mener at det skulle kunne blive en belastning for EL undrer mig, - han plejer da ikke at være en tøsedreng?. Jeg er ikke i tvivl om at det vil blive en hård kamp, men ført rigtig vil der være stemmer i sagen.

Men det kræver at den bliver ført "på dansk", - med humor, selvironi, og sarkasme overfor modstanderne ... der skal arbejdes på at have rappe, muntre og sjove svar parat på de sædvanlige angreb, og der skal fokuseres på Anna Rytters person, så snart hun angribes for hendes tro (hun skal sige "jeg mener ...", "jeg er sådan en tyde, der ...", osv., og ikke "som muslim, mener jeg ...".

Svend W. Jensen

@ Dorte Sørensen,

Jamen, det er da rart, at du også er noget til den indstilling. Den synes jeg, at jeg nærmest til trivialitet har gentaget igen og igen.

Dette åndssvage med, at 1.3 mia. muslimer mener dit eller dat eller gør dit eller dat. Ligeså åndssvagt som at hævde, at 2.0 mia. kristne gør osv.

Mi påstand har til stadighed været, at der er muslimer og så er der muslimer, men der er ingen ”muslimer”.

@ Marie Spliid Clausen,

Jeg accepterer religioners tilstedeværelse (også Ase-tro, hvis det var dit eget tilfælde) i samfundet. Min absolutte forudsætning er imidlertid, at de forefindes i en sekulariseret form og at de (religionerne) også fuldt ud accepterer denne forudsætning.

Jeg er mere interesseret i, at de (religionerne) fungerer sekulære end af formaliserede regler herom, men det sidste kan blive/være en nødvendighed.

Dorte Sørensen

Knud Hansen
Danmark som et kristent land fik først lige arveret mellem mænd og kvinder i 1920´erne, vi fik først kvindelige præster sidst i 1940érne osv. …. Derudover har kvindeundertrykkelse været normen i de fleste samfund op gennem tiden. Vi kristne danske kvinder var bare heldige at vore formødre og enkelte mænd begyndte kvindefrigørelsen tidligere end i de muslimske lande.

Kære Knud Hansen,

"I øvrigt er det ikke op til den enkelt muslim, at fortolke koranen", skriver du, - hvor i alverden har du det fra?

Mig bekendt kan jeg sagtens beslutte mig for at være muslim, og selv bestemme hvordan jeg mener at den religion skal tolkes, uden at nogen her til lands kan blande sig i det.

Eller der er måske lige blevet vedtaget en ny dansk lov om, at muslimer her i landet ikke må bestemme over deres egen religiøsitet?

Den eneste grund til at kvinderne FIK LOV at gøre oprør lidt, var at der de sidste 50 år har været ualmindelig stor materiel velstand i Danmark. Der var ligesom ikke nogen grund til ikke at lade dem slå sig lidt løs og tro de fik udrettet noget.

Kig nu på hvem der blir fyret i finanskrisetiderne, og hvad det er for en JOKE af en 'ligestillingsminister' vi har fået.
Kvinder i Danmark, ligestillede? HA!

Svend W. Jensen

Kære Sven Karlsen,

Hvor er du dog fordomsfuld:

” er så behersket muslimsk, at hun optræder uden tørklæde,”

Der findes millioner og atter millioner af muslimske kvinder uden tørklæder og som finder, at de er aldeles rigtige muslimer.

Du synes at være hoppet på de dybt reaktionære religiøses holdninger (imamske helvedets prædikanter og andet godtfolk) og ”de røde teologer” hos ”den progressive venstrefløj”, at rigtige muslimsk kvinde, det er man kun, hvis man går indhyllet og ikke give hånd.

Dem skal du da ikke imødekomme!

Dorte Sørensen

Svend W. Jensen
Undskyld men jeg forstår ikke hvilken holdning, du mener, at jeg har haft tidligere. Jeg har hele tiden ment , at muslimer tolker Koranen lige så mangfoldigt som kristne tolker Biblen.

Kære Anna Rytter...

Du får brug for held og lykke, ikke mindst set i lyset af de sædvanlige muslimfordomme, der allerede nu bliver bragt til torvs.

Som du kan læse ud af Svend W. Jensens kommentar, skal du ud og tage afstand fra alverdens ting der måtte foregå i andre lande end DK.
Ifølge Hans Hansen skal du hver gang du betræder folketingets talerstol, som en anden Cato, nævne at du tager afstand til politisk Islam.

Du skal ikke lade dig intimidere af deres hykleri, de har ingen problemer med mørkemænd, så længe det er fra den kristne konfession.
Bemærk at præstefætrene i DF både er imod homoseksualitet, går ind for at tæve børn, og ikke har hjerte nok til at hjælpe folk uden for deres egen snævre kreds.

Det er fuldstændigt tolereret!

De har så travlt med at se splinten i dit øje, at de ikke ser bjælken i deres eget.

Jeg ønsker dig tillykke med dit kandidatur, og håber at du må blive valgt.!

Hans Jørgen Lassen

Kære Sven,

du kan kalde dig, hvad som helst du måtte have lyst til (dog ikke f.eks. advokat eller læge, med mindre, du har papirerne i orden).

Men hvad skulle pointen være med at kalde sig muslim, som hovedpersonen i denne tråd gør, hvis ikke det var, at hun gik ind for en væsentlig del af de dogmer, som hører sammen med islam, det være sig historisk eller kulturelt, eller hvad pokker man nu vil kalde det?

Og islams dogmer er jo ikke just venstreorienterede, socialistiske eller ligestillings-mindede.

Hans Jørgen Lassen

Niels Mosbak,

jeg forstår, at Anna Rytter har allerede flere sikre stemmer, dig selv og Dorte.

Og så Tøger Seidenfaden. Nå, nej, han fortalte jo i sin tid, at han gik varmt ind for Asmaas kandidatur - men da jeg så direkte spurgte, om han ville stemme på hende, da han nu var så begejstret, trak han i land. Nå, nej, det ville han jo ikke.

Svend W. Jensen

Dorte Sørensen og Marie Spliid Clausen,

Vi er godt nok på vej ud ad tangenten og gårdvagten sætter snart ind.

”Kvindefrigørelsen” i 60erne og 70erne skyldes det historiske praktiske sammenfald af to ting:

P-pillen og stor mangel på arbejdskraft.

Resten er ideologisk, feministisk overbygning.

Hans Jørgen Lassen

Apropos tangenten:

Jeg hørte engang en skrøne, og det er jo nok en skrøne, om at fri abort var en sag, som måske ikke ligefrem var sat i gang af arbejdsgiverne, de fæle kapitalister (som NB ikke er jøder med krumme næser), fordi de havde sgu ikke råd til, at deres arbejdersker blev hjemme fra arbejde for at føde børn og passe dem efterfølgende.

Derfor blev der i øvrigt også indført statslig/kommunal børnepasning, ligesom i de tidligere østlande, hvor produktionen også havde første prioritet.

Heinrich R. Jørgensen

Sven Karlsen:
"selv bestemme hvordan jeg mener at den religion skal tolkes, uden at nogen her til lands kan blande sig i det"

Det er vel netop opskriften, på at være religiøs? At man danner sin egen (ideelt set personlige) forestilling om verdens rette indretning, tilværelsen formål m.v., og kalde svaret "gud".

Andre tænksomme mennesker, der ikke kan forlige sig med at metafysikken skal være alt for åbenbar og plat, gør sig lignende overvejelser, men kalder det noget andet.

Vanviddet hos de tænksomme mennesker kommer vel ind i billedet, når de religiøse bilder sig ind, at deres fantasi/forestilling er objektiv sand, fordi den henviser til en gud, eller når de areligiøse bilder sig ind, at de har ret, pga. fraværet af en gud.

Dorte Sørensen

Svend W. Jensen
Ja P-pillen gjorde det letter for kvinder at nyde de frie liv uden frygten for at få uønskede børn. Men det gjaldt vel også for mænden.
Kvinderne har nu altid arbejdet i de svageste samfund . Ligeledes tog husarbejdet meget længere tid, da fx maden skulle laves helt fra bunden hver dag. Ligeledes var vasken ikke overstået på et par timer ,men kunne tage flere dage. Bare for at nævne et par eksempler.
Det er rigtigt at kvinderne fik plads på det såkaldte ”almindelige” arbejdsmarkedet i stor udstrækning i 1960érne, men mange af de nye arbejdspladser var opgaver som mange kvinder havde lavet i hjemmet. Ligeledes blev landbefolkningen overgået af bybefolkningen, da landbruget også blev mekaniseret.

Hans Jørgen Lassen

Niels Mosbak taler om:

de sædvanlige muslimfordomme, der allerede nu bliver bragt til torvs.

Ville han mon være så venlig at oplyse om

1) hvilke sædvanlige muslimfordomme, han tænker på

og

2) hvor de her i tråden er blevet bragt til torvs?

For det vel ikke en muslimfordom, at muslimer i vidt omfang sympatiserer med Islam? Det er vel da for pokker, derfor de identificerer sig som muslimer?

Hans Jørgen Lassen

Ja, hun er godt på vej - hun har det der skal til!
Hun er kvinde, ung, venstreorienteret - og hvem tilhører fremtiden, andet end de unge?

Selv om du ikke anser Islam for socialistisk ligger der jo i denne det forhold, at man ikke må tage renter.
Det er vel i bedste fald antikapitalistisk?

Svend W. Jensen

Dorte Sørensen,

Tror du ikke, at vi kunde få Tine Byrckel til at skrive én af hendes feministiske klummer, hvor denne diskussion kunne fortsætte?

Hans Jørgen Lassen

Niels,

hvordan kan du være så naiv? De har jo andre metoder til at få renter; det bliver bare kamufleret, man kalder det noget andet.

Svend W. Jensen

Niels Mosbak,

Her har vi vel en klassisk ”muslim-bashing” i Enhedslistens regi?

Sider