Nyhed
Læsetid: 3 min.

Politiet nedprioriterer lækage-sag

Københavns Politi betragter lækage af fortrolige oplysninger om Jægerkorpsets udsendelse til Irak som 'en farce', der ikke skal bruges mange ressourcer på. Anmelder Jonas Dahl (SF) er rystet over, at politiet ikke tager sagen alvorligt
Forsvarsminister Søren Gade var en stærkt efterspurgt mand på Christiansborg i går. 
 Han fastholdt at politiundersøgelsen af, hvor lækagen i sagen om Jægerkorpset kom fra, bliver den eneste form for kulegravning af sagen.

Forsvarsminister Søren Gade var en stærkt efterspurgt mand på Christiansborg i går.
Han fastholdt at politiundersøgelsen af, hvor lækagen i sagen om Jægerkorpset kom fra, bliver den eneste form for kulegravning af sagen.

Jens Nørgaard Larsen

Indland
11. februar 2010

Københavns Politi har kun afsat meget begrænsede ressourcer til at efterforske den højtprofilerede sag om, hvem der i april 2007 lækkede fortrolige oplysninger om Jægerkorpsets indsættelse i Irak til TV 2.

Københavns Politi vil ikke bekræfte forlydender om, at Afdeling A, der efterforsker sagen, kun har sat én mand af til den opgave, der ifølge forsvarsminister Søren Gade (V) omfatter »hundredvis« af mistænkte, og hvor »hver en sten kan blive vendt«.

En højtstående kilde hos Københavns Politi bekræfter imidlertid, at lækage-sagen ikke har høj prioritet.

»Hele den sag er jo en farce, og helt ærligt - vi har mere alvorlige sager at tage os af. Der er både sager om mord og seksuelt misbrug af børn, som vi betragter som mere alvorlige,« siger kilden, der ikke ønsker sit navn frem.

Jonas Dahl (SF), som har anmeldt lækage-sagen til Københavns Politi, er rystet over holdningen hos politiet:

»Det er utroligt, at hverken politiet eller forsvarsminister Søren Gade tager denne sag mere alvorligt. Lækage af fortrolige oplysninger indebærer en straframme på op til 12 års fængsel, så jeg synes jo nok, der er tale om en sag, der bør behandles med en vis alvor,« siger Jonas Dahl.

Ikke foretaget sig noget

Politiets nedprioriterede efterforskning bliver den eneste undersøgelse af, hvem der lækkede oplysningen om de udsendte jægersoldater. På et to timer langt åbent samråd i Forsvarsudvalget i går afviste Søren Gade at tage initiativ til nogen anden form for kulegravning af, hvor lækagen kom fra.

»Jeg kan ikke forestille mig, at der er nogen bedre til at undersøge denne sag end politiet,« sagde han og henviste til, at politiet har »alle redskaber til rådighed« - blandt andet muligheden for såkaldte indenretlige afhøringer.

»Hver en sten kan blive vendt af politiet, hvis det er nødvendigt,« sagde han.

Men disse forsikringer gav oppositionen ikke meget for.

»Ministerens tilfredshed står i meget stor kontrast til, at han slet ikke har foretaget sig noget i sagen,« sagde Margrethe Vestager (R), og S-ordfører John Dyrby Paulsen spurgte:

»Er det virkelig sådan i dag, at for at få en læk som denne frem i lyset, så er det privatpersoner, der skal anlægge en sag?«

Ifølge Søren Gade overvejede forsvaret allerede i 2007 at indlede en undersøgelse af lækagen. Men da »flere hundrede personer« fra både Forsvaret, Forsvarsministeriet, Statsministeriet, familierne til de udsendte samt alle regeringens forsvars- og udenrigsordførere kendte til planerne om at udsende jægersoldaterne, anså man det ikke for realistisk, at man ville finde lækken.

Vil anmelde alle lækager

Selv om journalist Christoffer Guldbrandsen hævder at kunne dokumentere, at det var forsvarsministerens spindoktor, Jacob Winther, der stod bag lækken, ændrer det ikke på dén vurdering.

»Hvis jeg havde fået det materiale, kunne jeg have sagt, at nu har jeg grundlag for at starte en undersøgelse. Men pointen er, at jeg ikke har fået nogen information, som jeg ikke havde tilbage i 2007,« sagde Søren Gade.

Selv om regeringen i 2007 skarpt anklagede oppositionen for at stå bag lækken, står det i dag klart, at ingen af oppositionens medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn kendte til jæger-missionen på det tidspunkt, da TV 2 fik oplysning om det. Alligevel havde ministeren også et offensivt forslag med i lommen: Automatisk at politianmelde alle lækager, der måtte ske i forbindelse med nævnets møder.

»Så vil ingen, hverken fra blå eller rød stue, kunne blive tillagt nogle motiver omkring, hvorfor man ikke iværksatte en undersøgelse,« sagde Søren Gade.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fuldkommen som forventet.

Peter Andersen

Jo jo hr. Larsen. ikke desto mindre rystende.

Heinrich R. Jørgensen

Politiets undersøgelse har været en dødssejler fra dag 1. Reelt er eneste håb om at få afdækket sagen, vel nærmest at den berømmede lydoptagelse med det antydede indhold, bliver offentliggjort.

Lad os håbe at Guldbrandsen kan vælte korthuset. Der er stadig en joker i spillet :)

velkommen til bananrepublikken, tillykke SS Gade med at snuske dig uden om, du er en sand helt.

undskyld, der skulle ha stået S Gade og ikke SS Gade, kom til at trykke lidt for meget på S

DR, TV2 og politiet gør alt hvad de kan for at understøtte forsvarsministeren og regeringen. Det burde vel egentlig heller ikke være så overraskende.

Man bider som bekendt ikke den hånd, der fordrer én.

Søren Kristensen

Fint nok, hvis alle er enige om at det sådan den skal skæres. Vi lever nu engang i et demokrati.

Marianne Mandoe

Det lugter.
Ikke bare at politiet nedprioriterer sagen.

Det er hele sagen der lugter.
Og stanken fra Christiansborg har bredt sig hele vejen ned til den Dansk-Tyske grænse.

Per Larsen har slået til igen med en medievenlig vits.

Mogens Michaelsen

En forbrydelse med en straframme på op til 12 år kan umuligt være uvigtig!

At politiet kalder den uvigtig, er derfor en klar POLITISK stillingtagen til sagen.

Vores politikorps er politiseret ad helvede til...

Det står sløjt til med det danske demokrati.

Dorte Sørensen

Jeg kan kun give Københavns Politi ret ,når de betegner sagen som en farce, men så høre enigheden også op. Tænk at en højtstående politimand kan påstå at en sag hvor strafferammen går op til 12 år fængsel er en farce. Derudover var regeringen i 2007 ikke bange for at forsøge at tørre lækken af på Frank Aaen.

Dorte Sørensen

Jeg kan kun give Københavns Politi ret ,når de betegner sagen som en farce, men så høre enigheden også op. Tænk at en højtstående politimand kan påstå at en sag hvor strafferammen går op til 12 år fængsel er en farce. Derudover var regeringen i 2007 ikke bange for at forsøge at tørre lækken af på Frank Aaen.

Slettet Bruger

Det siger så noget om, hvilke bananstats metoder ministeren vil indføre som standard i kampen for at dækker over den tiltagende forrådnelse.

Øverste chef for politiet har tilsyneladnede god erfaring i udsendelse af trusselsmails til pressen, så ikke nogen stor overraskelse at han også straks fik afsat specialtropperne i form af landbetjent A. Svendsen og hans hund Rollo. Lov og uordens partiet bryder sig da bestemt ikke om, at uskyldsrene Søren skal flæbe sig igennem flere samråd forfulgt af oppositionens politiske lømler. Der bør således indføres nultolerance og anholdelser på mistanke om at ville stille ubehagelige spørgsmål. Sket er sket og kriminalitet, der allerede er sket kan man jo ikke gøre noget ved. De må jo have været ”skæve og vinde af fuld”

ALside,, med 'støtte' naturligvis fra bl.a. Løkke, andre ministerier og en mindre hær af djævelske spinners.. det er utroligt at de kan slippe af sted med det.. jeg som borger føler mig til grin, specielt når jeg tænker på, at fandme selv små bageteller, får stor politisk bevågenhed.. bare ET ud af tusinde groteske ex `knivlovgivningen´ hvor almindelige mennesker fængsles for fx, at køre rundt m. værktøj i bilen. lige et mere (nu vi er igang) Skårup som ustandselig toner frem på især tv2 og kræver div lovgivninger og straffe skærpet, ud fra fx enkeltstående tilfælde. De (regeringen og det svinske parlementariske grundlag) stiller høje krav til 'retssikkerheden' (at fundementale borgerrettigheder til stadighed lider overlast og det i de sidste 8år ses der bort fra) SKAL de virkelig have lov til at slippe godt fra det? NEJ!

hmm, Forsvarsministeriet skulle der stå

Michael Madsen

Men hvem skal fjerne de kriminelle fra vores regering ? De styrer politiet og domstolene , og dækker over hinanden , oppositionen kan bare brokke sig - for det har ingen konsekvenser. Hvis det her fortsætter er der alt for lang tid til det næste valg , og hvem skulle vi stemme på der ikke osse er fedtet ind med de nuværende ?

Sagen er henlagt under "Bandekrig" med bemærkningen "Efterforskningen opgivet på grund af fjendtlighed og uvilje til samarbejde i miljøet"

Tom W. Petersen

Jonas Dahl tager fejl. Man tager sagen højst alvorligt.
Alt sættes ind på, at undgå en seriøs undersøgelse.

Torben Munk Nielsen

Det er pinligt, når vi tænker på alle de resurcer der blev sat ind da GP var på "besøg" hos dronningen. Uha..

Nu var det jo kun kriminelt hvis det var Frank Aaen der stod bag lækken. Nu er det jo bare lidt spind fra Cirkus Milli, og så er det jo ikke kriminelt.