Nyhed
Læsetid: 2 min.

Regeringens kommission: Der mangler hænder i Løkkes plan

Reform af førtidspension og SU vil sikre flere hænder på fremtidens arbejdsmarked, lover Løkke og Espersen. 'Fuldstændigt urealistisk', lyder dommen fra Arbejds-markedskommissionen
Indland
25. februar 2010

Det danske arbejdsudbud skal være blandt de ti højeste i verden. Sådan lyder ét af regeringens ti mål for Danmark i 2020. For at nå i mål vil regeringen først og fremmest lave reformer af førtidspensionen og få de studerende til at færdiggøre deres uddannelser tidligere ved at justere i SU-systemet.

Men tiltagene er langt fra tilstrækkelige, mener tidligere medlem af Arbejdsmarkedskommissionen Michael Svarer, professor i økonomi ved Aarhus Universitet:

»Det kræves adskillige flere tusind hænder, end det regeringens forslag kan hente ind på kontoen, hvis det danske arbejdsudbud skal i top ti på verdensplan.«

Selv hvis man tager de mest optimistiske briller på, viser arbejdsmarkedskommissionens rapport ifølge Michael Svarer, at det vil styrke beskæftigelsen med 8.000 personer, hvis de studerende nedbringer deres studietid med et halvt år. Går man førtidspensionen, fleksjob og sygemeldte efter i sømmene, vil det skaffe 5.000 personer til arbejdsstyrken. Det er langt fra nok, understreger han.

»Desuden er det usikkert, om man overhovedet kan ændre SU-systemet, så det får de studerende hurtigere igennem uddannelsessystemet. Det er farligt, at pille ved noget uden at vide, hvad der virker.«

Torben M. Andersen, professor i økonomi, tidligere overvismand og formand for Velfærdskommissionen, er enig i dommen.

»Der vil være noget at hente, men det er langt fra en mirakelkur. Det kræver f.eks. en stor pose penge at få førtidspensionister ind på arbejdsmarkedet. Der er jo en grund til, at de får førtidspension,« påpeger han.

S og SF vil se på SU

Det er et problem, at der ikke er hold i regeringens plan, mener de økonomiske eksperter. For der skal hentes penge hjem til statskassen, hvis fremtidens velfærd skal finansieres, og selv om den stigende ledighed står højt på dagsordenen i øjeblikket, vil mangel på arbejdskraft snart være det altdominerende problem igen.

»Det er fuldstændigt urealistisk at gøre noget, der virkelig batter uden at se på tilbagetrækning. Det er i forhold til efterløn og dagpenge, at de helt store arbejdsmarkedsressourcer er gemt,« siger Torben M. Andersen.

Oppositionen har også forbehold for regeringens arbejdsplan, men er åben for forhandlinger. De Radikale står alene med ønsket om reformer af både dagpenge og efterløn, mens både S og SF er klar til at se på SU'en.

Ole Sohn fra SF er også åben overfor ændringer i førtidspensionen. Selv foreslår han at give førtidspensionister bedre mulighed for at tage deltidsarbejde.

»Hvis bare førtidspensionister i snit arbejdede fire timer om ugen, ville det give cirka 20.000 ekstra årsværk,« understreger han.

Socialdemokraternes finansordfører Morten Bødskov er positiv overfor tanken om at hjælpe unge ud af førtidspension, hvis der tages højde for, at det er en svag gruppe. »Og Løkke skal bede sine konservative partnere om ikke at skabe usikkerhed om efterlønnen og droppe de besparelser, regeringen har gennemført på uddannelserne, så vi kan få flere unge igennem uddannelsessystemet,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Men Regeringen kan da altid overfalde de grupper, som har sværest til at forsvare sig. Imens andelen af rige danskere stiger. Man er med andre ord stadig tragisk fortabt i forestillingen om, at ideologi er bedre end fornuft. Og nu skal man fra Regeringens side til at 'købe' vælgere til næste valg. Og det er lige præcis, hvad der ligger i dens håbløse begrundelser...

Med venlig hilsen