Læsetid: 5 min.

Skattestoppet har mistet sin magi

Stadig færre danskere bakker op om skattestoppet, viser nye undersøgelse. Forklaringen er ifølge Venstres skatteordfører, at danskerne ikke længere frygter skattestigninger i samme grad som tidligere
Skatteminister Kristian Jensen har tilsyneladende ikke meget at vinde ved at holde fast i skattestoppet. I hvert fald er opbakningen faldet markant siden 2005.

Skatteminister Kristian Jensen har tilsyneladende ikke meget at vinde ved at holde fast i skattestoppet. I hvert fald er opbakningen faldet markant siden 2005.

Jens Nørgaard Larsen

15. februar 2010

På Venstres hjemmeside tikker et lille ur, der i lørdags rundede 3.000 dage. Så lang tid er der nemlig gået, siden regeringens skattestop trådte i kraft. Uret og det tilhørende skattestop ser dog ud til at have mistet den magi, der både i forbindelse med folketingsvalget i 2005 og 2007 fik mange vælgere til at sætte kryds ud for et af regeringspartierne.

Den faldende opbakning til skattestoppet viser sig ved, at der i dag er cirka lige mange tilhængere (43 procent) og modstandere (41 procent) af, at regeringen opretholder skattestoppet.

I skattestoppets velmagtsdage i 2005 var tilhængerne næsten tre gange så mange som modstanderne. Det viser en sammenligning af valgundersøgelserne fra 2005 og 2007 og en ny meningsmåling gennemført af Analyse Danmark for Ugebrevet A4.

Spørgsmålet er også, hvor meget der reelt er tilbage af skattestoppet.

Godt nok fastholder regeringen, at det findes, men de mange danskere, der for et par uger siden for første gang oplevede at skulle betale multimedieskat, vil nok stille spørgsmålstegn ved skattestoppets eksistens, mener professor Jørgen Goul Andersen fra Aarhus Universitet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Jeg kan ikke lade være med at smile over Nick Hækkerups påpegning ,at skatte nu vil stige næsten engang om måneden. Det var netop denne kritik Fogh Rasmussen mv. tordnede imod SR-regeringen. Selv om aflæsninger af Danmarks Statistiks skatteopgørelser viste, at skattetrykket holdt sig næsten konstant under SR-regeringen, hvor skattetrykket var steget og steget under Schlüter regeringerne.

Historieforfalskning af værste skuffe...

I skattestoppets velmagtsdage i 2005 var tilhængerne næsten tre gange så mange som modstanderne.

I alle årene siden skattestoppets indførelse har ønsket om en veludbygget velfærdsstat scooret højere i opinionsmålinger end skattestoppet...

Problemet var at danskerne troede på Anders Fogh Rasmussen demagogi: "Der er råd til både skattelettelser og velfærd"

og

Finansministeren: "Over tid kan vi købe hele verden"

For de der kunne tænke en smule selvstændigt var skattestoppet en bombe under velfærdssystemet - en kilde til utryghed …..og en bomber vi slet ikke har set resultatet af endnu.

»Skattestoppets magi var, at det gav tryghed.«

Den eneste 'politisk magi' denne regering har kunnet opbygge var baseret på folks frygt: 'Bush-krigene', 'Hetzen mod de fremmede' og hertil behandlingen af 'Muhammedsagen'

Det samlede skatte- og afgiftstryk i Danmark er i verdensrekord-klassen, så mon det er smart at øge trykket yderligere.

Vores gini-koefficient er super flot ( høj udligning af indkomster) og fattigdommen ( under 50% af medianindkomsten) er beskeden.

Skatter og afgifter er en måde at finansiere de offentlige udgifter, men det afgørende for hvor meget vi har råd til, er værdien af den samlede produktion i Danmark.

Hvis vi vil have råd til at bevare og udbygge vores velfærd ( selv om vores befoklning bliver ældre og ældre), så skal vi have sat værdien af vores samlede produktion op - det er med andre ord ikke gennem skatter og afgifter vi kan sikre velfærden , men gennem at øge produktionsværdien.

Bruger vores samfund mere end det producerer, så sætter vi os i gæld til udlandet - så det er bare om at øge produktionen og værdien af den.

Martin Bæksgaard Jakobsen

@ Robert Kroll:

Det er ganske korrekt, at skatter og afgifter alene ikke sikrer velfærden - der skal være en produktion, som staten skal kunne beskatte. Er der ingen produktion er der ingen indtægtskilde for staten - det siger jo sig selv; det er en nødvendig betingelse.
Dog er det imidlertid også indlysende, at høj samlet produktion ikke er en tilstrækkelig betingelse for bevarelse af velfærden. Det skal samles penge ind bl.a. via beskatning af den samlede produktion - og de penge skal bruges på eksempelvis velfærden.

Så hvis der ikke kommer nok penge i kassen (enten pga begrænset produktion eller for lave skatter og afgifter) så kan vi ikke bevare velfærden.

Men det er for nemt, hvis man tror det kun handler om produktion. Og det er for unuanceret at afvise skattestigning med, at skattetrykket allerede er et af verdens højeste. Tænk hvis samme argument blev anvendt i forhold til materiel levestandard, børnedødelighed og trafikulykker....