Nyhed
Læsetid: 2 min.

Tillidsmand reddet fra fyring

Københavns Universitet har trukket en varslet fyring af en tillidsmand tilbage efter pres fra fagforening
Indland
8. februar 2010

Efter indblanding fra Dansk Magisterforening, som truede med en voldgiftssag, blev et fyringsvarsel af tillidsrepræsentant og lektor på Biologi ved Københavns Universitet, Michael Olesen, trukket tilbage. Ifølge Informations oplysninger fulgte der ingen begrundelse med, da tillidsrepræsentanten for nylig fik besked på, at han alligevel kunne beholde sit job. Men medlem af Dansk Magisterforenings hovedbestyrelse, Leif Søndergaard, som også er AC-tillidsmand og lektor på Biologi, er ikke i tvivl om, at fagforeningens pres bevirkede, at ledelsen trak varslet tilbage:

»Jeg regner med, at det var frygten for, at det skulle ende i Personalestyrelsen, der fik ledelsen på Biologi til at trække fyringsvarslet tilbage,« >siger han og begrunder viljen til en sag med, at der også i sidste sparerunde blev fyret tillidsrepræsentanter.

Markant kritik

Leif Søndergaard er klar i sin opfordring til de øvrige tillidsvalgte, der fortsat har udsigt til en fyring:

»De skal holde fast i, at det er en meget dårlig ide at fyre tillidsfolk. De bør gå til deres organisation og bede dem tage deres sager op,« siger han.

KU har mødt markant kritik for i forbindelse med den igangværende sparerunde at afskedige flere tillidsrepræsentanter. Dét til trods for, at der ifølge reglerne skal være 'tvingende årsager' til at fyre netop de tillidsvalgte.

»Generelt er det problematisk at fyre tillidsrepræsentanter, når man fra KU's ledelse side læger stor vægt på samarbejdet i samarbejdsudvalgene«.

Sagen ville koste dyrt

Institutleder Karsten Kristiansen bestrider ikke vigtigheden af de tillidsvalgtes arbejde. Han peger på, at man ved sidste års fyringsrunde fik lavet aftaler med to tillidsmænd, som både de og deres fagforening var tilfredse med.

»Men i år skal vi skære ikke ind til benet men ind i det,« siger han.

Alligevel gjorde Magisterforeningens klage indtryk på ledelsen, der i første omgang slet ikke havde skelet til andet end kompetencer.

»Vi havde simpelthen ikke set på, om folk havde en post som tillidsrepræsentant. Men da vi fik henvendelsen fra Magisterforeningen kunne vi godt se, at den sag ville trække ud, og at vi ville risikere at tabe den. Det ville med andre ord være en langtrukken og dyr proces, og derfor valgte vi altså at opgive fyringen,« >siger Karsten Kristiansen.

Han peger på, at Michael Olesen var valgt som suppleant for en af de tillidsfolk, man sidste år fik lavet en aftale med, men som ikke er stoppet endnu.

»Derfor er det lidt en gråzone, men det ændrer ikke ved, at vi har måttet revidere vores beslutning,« siger han og vurderer, at fagforeningens indblanding også skyldes, at flere andre tillidsfolk på KU's øvrige institutter har udsigt til en fyring.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her