Læsetid: 5 min.

Den verbale kriger

Forsvarsministeriets spindoktor Jacob Winther har fået ørerne i mediemaskinen, men hvem er manden, der har haft held til at styre forsvaret og forsvarsminister Søren Gade stort set uskadt gennem seks års krigsskær?
Jacob Winther har i sine seks år som Søren Gades spindoktor været med til at professionalisere Forsvarsministeriets og forsvarets kommunikation. Blandt andet oprettede han i forbindelse med Christoffer Guldbrandsens film 'Den Hemmelige Krig' en task force på 15 mand, som sad klar til at imødegå eventuelle afsløringer i filmen

Jacob Winther har i sine seks år som Søren Gades spindoktor været med til at professionalisere Forsvarsministeriets og forsvarets kommunikation. Blandt andet oprettede han i forbindelse med Christoffer Guldbrandsens film 'Den Hemmelige Krig' en task force på 15 mand, som sad klar til at imødegå eventuelle afsløringer i filmen

ERIK LUNTANG

2. februar 2010

Det er aldrig godt, når en spindoktor selv ender i medierne. Men det er netop, hvad der er sket for Forsvarsministeriets pressechef Jacob Winther. Og endda to gange inden for få måneder.

I efteråret blev det afsløret, at Winther - trods sin rolle som forsvarsminister Søren Gades mest betroede medarbejder - havde videresendt den famøse arabiske maskinoversættelse af Thomas Rathsacks kontroversielle bog Jæger - i krig med eliten til Danmarks Radio.

Videresendelsen var ganske vist sket ved en fejl, bedyrede den beskæmmede spindoktor - og red stormen af.

Men nu er den gal igen. Denne gange beskyldes den driftige pressechef for i 2007 at have lækket fortrolige oplysninger til TV2 om, at Jægerkorpset var på vej til Irak. En beskyldning, der - hvis den viser sig at være sand - kan koste både ham selv og hans chef, forsvarsminister Søren Gade jobbet.

Charmøren

Men hvem er han egentlig, denne 40-årige spindoktor, som alle taler om, men som de færreste uden for medie- og forsvarskredse kender?

Charmerende, sød, begavet, venlig, sjov, myreflittig, dygtig og dybt professionel. Sådan lyder karakteristikken fra mange af hans mediekontakter.

Andre, der har været i karambolage med ham om deres historier, betegner ham som både manipulerende og stærkt politiserende.

Som spindoktor er det Jacob Winthers opgave at vende selv en dårlig sag til forsvarets, ministerens og regeringens fordel. Og det job kan han bedre end de fleste, vurderer både venner og fjender.

Men det betyder også, at han i stigende grad betragtes som en del af det politiske system og dermed en mand, medierne gør klogest i ikke at stole for meget på.

Jacob Winther kan imidlertid både være lavpraktisk - og f.eks. skaffe et ugeblad oplysninger om, hvad forsvarsministeren skal have til middag juleaften - og tænke strategisk, så alle ved, hvad de skal gøre, når en dansk soldat er blevet dræbt, eller der opstår en anden krisesituation.

Jacob Winther optræder som oftest venligt, imødekommende og professionelt. Han er ikke den, der bliver personligt fornærmet, men han kan optræde stærkt insisterende, når det handler om at få unge eller uerfarne journalister til at droppe en kritisk historie.

Han kan også både diskutere og endda skændes med journalister, der ikke vil lade sig besnakke til at finde en anden og mere positiv vinkel, men han er ikke typen, der bærer nag.

Hans vigtigste våben er venlighed, siger flere kilder. Han ved, at han skal kunne tale med de samme journalister næste dag og lader derfor helst ikke solen gå ned over en vred bemærkning.

Af samme grund omtaler han helst medierne som sine samarbejdspartnere, og er god til at få de fleste journalister til at føle sig godt behandlet, ikke mindst på de mange rejser, som han og Søren Gade har foretaget til krigszonen i Irak og Afghanistan.

Strategen

Jacob Winther har i sine seks år som Søren Gades spindoktor været med til at professionalisere Forsvarsministeriets og forsvarets kommunikation - godt hjulpet af en velvillig minister, der fra starten ønskede at åbne et ellers hermetisk lukket system.

Hvis man ser på mængden af blade, pressemeddelelser, nyheder og websites, som forsvaret i dag udgiver, skulle man tro, at det danske forsvarsministeriums område hørte til de mest åbne i verden, men det er ikke tilfældet.

Hverken Jacob Winther eller hans chefs folk bryder sig nemlig om den form for åbenhed, der ikke lader sig kontrollere.

Udgangspunktet for den åbenhed, som Jacob Winther og Søren Gade har gennemført, har været, at pressen og dermed offentligheden skulle have adgang til dem, der har støvlerne på. Hvis et medie skriver om krigen i Afghanistan, skal de have mulighed for at komme derud og mulighed for at tale med de officerer og menige, der deltager i krigen.

Det, offentligheden ikke hører om, er de kontrolmekanismer, som bliver sat i værk for at kontrollere åbenheden.

Jacob Winther har f.eks. indført en central medielog, som alle i forsvaret skal rapportere til, hvis de har haft kontakt med en journalist. Her skal det bl.a. fremgå, hvem soldaten eller embedsmanden har talt med, hvad de har talt om, og hvad journalistens vinkel kan ventes at være.

Jacob Winther har også etableret et ekstremt tæt parløb med sine spindoktor-kolleger i både Udenrigsministeriet og Statsministeriet med daglige udvekslinger af informationer og rundsending af f.eks. båndoptagelser med ministerinterview.

Og endelig har han som spindoktor indført en praksis, hvor regeringens forsvars- og udenrigsordførere samt ordførerne fra de partier, der er med i forsvarsforliget, får tilsendt forhåndsnotater om emner, der er på vej i pressen.

Formålet er at klæde dem på med argumenter og viden, så de kan imødegå kritiske historier.

Krigeren

Og er det så lykkedes at øge regeringens og forsvarets beredskab, når en skidt historie er på vej? Generelt ja. Selv Winthers kritikere medgiver, at den talentfulde spindoktor har haft held til at styre både forsvarsministeriet og forsvaret forholdsvis uskadt igennem seks års krigsskær.

Alle nævner ganske vist, at forsvarsminister Søren Gade er en nem minister at spinne for, på grund af hans åbenlyse kommunikationstalent.

»Det er en opgave, som selv de tre små grise kunne klare,« som en kilde udtrykker det.

I ét tilfælde har Jacob Winther dog haft brug for alle sine evner. Det var i 2005, da tv-dokumentaristerne Christoffer Guldbrandsen og Nils Giversen for alvor forsøgte at tage det krigsførende Danmarks mødom.

I halvandet år arbejdede de to journalister på at bevise, at Jægerkorpset havde afleveret afghanske fanger til amerikanske tropper i Afghanistan, vel vidende at de risikerede både tortur og mishandling.

»Det var enhver spindoktors mareridt« har Winther siden fortalt i et interview med fagbladet Journalisten.

»Jeg vidste fra dag ét, at den film ikke ville blive god for os.«

Guldbrandsen og Giversens ambitioner fejlede da heller ikke noget. De satsede på at bevise, at både forsvarsminister Søren Gade og statsminister Anders Fogh Rasmussen havde misinformeret Folketinget om fangesagen - en beskyldning, der ultimativt kunne koste regeringen livet i form af rigsretssager og ministerfyringer.

Jacob Winther dannede en veritabel task-force mod det forventede angreb og brugte »alle trickene fra spindoktorbogen - også mange, som de ikke burde bruge,« som Guldbrandsen senere beskrev det.

Til trickene hørte både beskyldninger om, at Den Hemmelige Krig var lavet sammen med Enhedslisten; en skarp kritik af at flere medier havde fået forhåndskendskab til filmens indhold; et angreb på filmens form; lanceringen af en hjemmeside, der gik i rette med filmens indhold - og ifølge flere kilder - et intensivt parløb med den nu hedengangne Nyhedsavisen, der i ugevis angreb filmen.

Tidligere chefredaktør Simon Andersen, der i dag er redaktionschef på BT, vil ikke kommentere mistanken om, at Nyhedsavisen fik sine historier fra Jacob Winther.

»Folk må tro, hvad de vil,« siger han.

En undersøgelse af forløbet, foretaget af Syddansk Universitet Center konkluderede senere, at regeringen »vandt spinnet om Den Hemmelige Krig,« men spørgsmålet er, om den dybt professionelle spindoktors metoder nu er ved at indhente ham?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Heinrich R. Jørgensen

Tak, Stig, for den sammenligning.

Gid DR snarest fandt på, i folkeoplysningens navn, at genudsende de tre Yes Minister serier, og de to Yes Prime Minister serier.

I den allerbedste sendetid, naturligvis. Det ville være Public Service.

I bedste White House stil, vil jeg haabe, at han faar oerene viklet godt ind i tremmerne i rigtigt mange aar.

Og hvis det nu slet ikke er ham, hoerer jeg en mumle ?

Arh ja, der er jo altid nogen, der skal skabe problemer, men nu skal folket jo altsaa fodres,

Hehehe Stig
"det rette perspektiv" ? - tak for et godt grin

Jacob Winther
Han er virkelig en spinner, doktor vil jeg ikke kalde ham.
Han er med til at give politik en utroværdig fremtoning, det er ikke godt, det er useriøst og usaglig manipulering, mener jeg

Er de forvirret ? Nej ?
Tilkald da Jacob Winther..........

Mangler de en "blind tiltro" tilkald da Søren Gade

Her er intet problem så lille at det ikke kan gøres større, via klodset adfærd -
Mus i glasbutikker, fjernes af elefanter
Mottoet er : Vi udraderer alt

Her er ikke brug for fjender - vi klarer det selv - udtaler forsvarsministren
Hvorefter forsvarskommandoen svarer - en "oversættelse" er på vej til de forvirrede

hmmm ???

Dupont og Dupont ?

mvh Ove Nielsen