Nyhed
Læsetid: 4 min.

Vidner så Brian Mikkelsen undvige

En sen julinat sidste år var et ægtepar de første, som stoppede for at komme til hjælp efter en voldsom trafikulykke på Isterødvej. Ægteparrets udsagn passer ikke helt med den forklaring, som er kommet fra Brian Mikkelsen, der også var vidne til ulykken
En sen julinat sidste år var et ægtepar de første, som stoppede for at komme til hjælp efter en voldsom trafikulykke på Isterødvej. Ægteparrets udsagn passer ikke helt med den forklaring, som er kommet fra Brian Mikkelsen, der også var vidne til ulykken
Indland
9. februar 2010

Hvor lang afstand var der mellem justitsminister Brian Mikkelsens Chrysler og en Peugeot med en 31-årig spøgelsesbilist, da Peugeoten en sen aften i juli på Isterødvej i Nordsjælland kørte frontalt ind i en Toyota, som kørte bag ministeren?

I flere artikler har Information belyst, om justitsministeren har skiftet forklaring til politiet om, hvad han som vidne til spøgelsesbilisten så, lige inden han kl. 23.20 ringede 112 (se faktaboks).

Ministerens og hans hustru Elaine Mikkelsens forklaring til Information under et interview i januar 2010 indebærer, at afstanden mellem Chrysleren og Peugeoten på tidspunktet for sammenstødet må have været adskillige hundrede meter. Netop på grund af den lange afstand så Brian Mikkelsen ikke sammenstødet mellem de to biler bag ham, inden han ringede 112, har han forklaret.

Udsagn fra to andre trafikanter på Isterødvejen kan dog sætte spørgsmålstegn ved denne del af Brian Mikkelsens forklaring. Ifølge ægteparret Per og Lajla Jørgensen må afstanden mellem Chrysleren og Peugeoten nemlig have været mindre, end Brian Mikkelsen har forklaret.

Pers forklaring

Ægteparret Per og Lajla Jørgensen var den 11. juli sidste år på vej hjem fra deres sommerhus i Nordsjælland, da de sent om aftenen kørte ad Isterødvejen i sydlig retning mod Hørsholm.

Lige efter Hillerød bemærkede Per Jørgensen - som han på ulykkesstedet en halv times tid senere forklarede til politiet - et godt stykke længere fremme »en bil, der kørte på Isterødvejen fra Overdrevsvejen og kørte i sydlig retning«. Ifølge forklaringen »slingrede« bilen og fyldte »begge de sydgående vognbaner«. Det har været spøgelsesbilisten.

Over for Information uddyber Per Jørgensen, at han så røde baglygter fra en bil i den forkerte side af vejen, og at de opførte sig »underligt«. De 'underlige' baglygter kan være kollisionen, da spøgelsesbilisten ramte Toyotaen, der kørte bag Brian Mikkelsen. Samtidig så Per Jørgensen også et par forlygter komme imod sig efter et sving over i den forkerte side.

Det må have været den undvigemanøvre til venstre, som Brian Mikkelsen lavede for selv at undgå spøgelsesbilisten, der derefter ramte Toyotaen bag ministeren.

Dengang tænkte Per Jørgensen, at der var tale om en overhaling, og han hæftede sig derfor ikke nærmere ved det, før han ganske kort efter kørte hen over en masse vragdele, der lå spredt ud over Isterødvej.

Først nu blev ægteparret klar over, at der var sket et voldsomt bilsammenstød. Resolut bakkede Per Jørgensen bilen og satte katastrofeblinket på, hvorefter han sammen med sin kone som de første løb hen for at hjælpe de tilskadekomne.

I den ene side af Isterødvej holdt den sammenkrøllede Peugot, i den modsatte side sad en kvinde fastklemt i Toyotaen og jamrede over kraftige smerter i nakken. Som tidligere hjemmeværnsmand og underviser i førstehjælp tog Per Jørgensen bestik af situationen og kravlede ind på bagsædet bag kvinden. Her holdt han hendes hoved oprejst i godt en halv time, indtil redningsfolk omkring midnat fik skåret biltaget af, så kvinden kunne frigøres og under politieskorte overføres til Rigshospitalet.

Kl. 23.45, da Per Jørgensen blev afhørt, var han dog mindre sikker på, om han havde set en bil køre nordpå. »Det kunne der muligvis have gjort,« forklarede han politiet.

Lajlas forklaring

Lige før Jørgensens bil nåede hen til vragdelene på Isterødvej, så Lajla Jørgensen op i bakspejlet. Her bemærkede hun en bil, der bremsede lidt op og derefter kørte mod nord væk fra ulykkesstedet. Det forklarede hun også til politiet kl. 23.38 på ulykkesnatten:

»Umiddelbart før de nåede uheldsstedet, bemærkede afhørte en bil, der kørte i retning mod nord. Bilen foretog en overhaling over i modsatte side af vejen (modsatte spor). Bilen bremsede op, men fortsatte mod nord.«

Det må have været Brian Mikkelsens Chrysler, Lajla Jørgensen her har bemærket, fordi det var den sidste bil, der kørte mod nord, inden trafikken på Isterødvej blev blokeret i begge retninger på grund af sammenstødet mellem Peugeoten og Toyotaen.

Ifølge Per Jørgensen gik der to-tre sekunder, til de selv nåede frem til vragdelene på vejen.

»Umiddelbart efter var vi ved ulykkesstedet,« som Per Jørgensen siger til Information.

Han kender denne del af Isterødvej godt, fordi han tidligere har kørt her som buschauffør, men på grund af mørket vil han ikke i dag komme med en præcis vurdering af afstanden mellem Chrysleren og ulykkesstedet. Han føler sig dog ret sikker på, at han kørte omkring 80 km/t, inden han to-tre sekunder senere bremsede ved vragdelene.

Hvis det er rigtigt, har afstanden mellem Chrysleren og Peugoten været omkring 75 meter, da sammenstødet skete.

Da Per og Lajla Jørgensen stærkt forsinket en times tid senere kunne fortsætte turen hjem, fortalte Lajla Jørgensen om den bil, der havde passeret dem. De var enige om, at det sagtens kunne være en flugtbilist:

»Det troede vi dengang, fordi bilen ikke stoppede og kom til hjælp,« erindrer Per Jørgensen.

Det var ikke en flugtbilist. I stedet må det have været en stærkt chokeret Brian Mikkelsen, der sammen med sin hustru og to døtre selv lige havde undgået en frontal kollision med spøgelsesbilisten, og som nu var på vej hen mod en trafiklomme i højre side af Isterødvej cirka 400 meter fra ulykkesstedet. Ifølge ministerens forklaring var det herfra, at han kl. 23.20 ringede til alarmcentralen og fortalte, hvad han havde set.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lykke Johansen

Fandt lige dette link, hvor Brians første forklaring er gengivet af politiet:

http://nyhederne.tv2.dk/article/28329929/

Ifølge rapporten sagde han:

At han netop havde overværet et færdselsuheld. At han fra sit bakspejl har set, at spritbilisten "var kørt frontalt ind i den bil, der på uheldstidspunktet havde kørt bag anmelderen(Brian Mikkelsen, red.)"

Og at "uheldet så meget voldsomt ud."

Kan man ha' en JUSTITSMINISTER, der fabulerer og skifter forklaring som vinden blæser?
- Svaret er åbenbart JA med den regering DK for tiden må leve med!