Nyhed
Læsetid: 2 min.

Administration sluger meget af forskernes tid

Naturvidenskabelige forskere bruger kun godt halvdelen af deres arbejdstid til forskning og undervisning, viser ny undersøgelse. Det er spild af kostbar forskningstid, mener Ingeniørforeningen, mens de studerende mener, at den øgede administration især går ud over undervisningen
Rektorer, forskere og deres ansatte drukner i papirarbejde, som Videnskabsministeriet har pålagt dem. De bruger kun en tredjedel af deres arbejdstid på at forske. Danmark bliver aldrig førende i innovation trods regeringens gentagelse af den floskel.

Rektorer, forskere og deres ansatte drukner i papirarbejde, som Videnskabsministeriet har pålagt dem. De bruger kun en tredjedel af deres arbejdstid på at forske. Danmark bliver aldrig førende i innovation trods regeringens gentagelse af den floskel.

Simon Knudsen

Indland
15. marts 2010

Forskere på naturvidenskab bruger godt en fjerdedel af tiden på at søge penge til forskning og administration, viser en ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen (IDA).

I 35 procent af tiden bliver der forsket, mens kun 22 procent af tiden bliver brugt på undervisning og formidling.

Formand for ingeniørernes forskningsudvalg, Esben Søltoft, kalder det skræmmende:

»Vi spilder hundredvis af årsværk på unødig administration. I stedet kunne forskerne bruge tiden på at forske. Det er absurd, at vi bruger højt uddannet arbejdskraft til den slags.« En væsentlig del af problemet er ifølge Esben Søltoft, at forskerne skal bruge meget tid på at søge eksterne midler til at forske for. Og når forskerne har fået penge, skal de søge medfinansiering hos universiteterne, administrere midlerne og rapportere om, hvordan de er blevet brugt, forklarer Søltoft.

Han mener, at undersøgelsen giver en del af forklaringen på, hvorfor Danmark halter bagefter som videnssamfund:

»Når vi bruger så meget arbejdstid på at administrere i stedet for at drive vidensarbejde. Så er det klart, at vi ikke bliver et videnssamfund.«

Upopulært

Formanden for universitetsrektorerne, Jens Oddershede, medgiver, at den stadige større vægt på konkurrenceudsatte midler er en del af problemet.

»Det er ikke rimeligt at så mange timer skal bruges til ander forskning, undervisning og formidling, derfor arbejder vi også politisk for, at universiteterne kan få flere basismidler, så forskerne ikke behøver bruge så meget tid på at søge om penge.«

En del af problemet er ifølge Oddershede også, at der opstået en negativ retorik omkring alt, hvad går ind under betegnelsen administration, og det går blandt ud over den administrative service til forskerne:

»Vi er kommet ind i en negativ spiral, hvor alt der betegnes som administration får kritik i offentligheden, derfor har vi lyttet og begrænset vores serviceydelser, selv om vi tror, det kan tilrettelægges mere effektivt centralt.«

Lig med frafald af unge

De studerende mener, at den øgede administrationsbyrde går mest ud over undervisningen, fordi det er det område, der er mindst prestige - eller færrest penge i.

»Som studerende kan vi mærke det her ved, at underviserne møder uforberedte op eller er stærkt knyttet til et manuskript, og det betyder, at det bliver sværere at følge med - især for de svageste studerende,« mener formand for Danske Studerendes Fællesråd, Mikkel Zeuthen og understreger, at de studerende ikke ønsker, at deres undervisere skal arbejde endnu mere over, end de gør i forvejen. Der er brug for mere fokus på undervisning og afbureaukratisering.

»Kontrakt- og målstyringen på universiteterne er helt ude af proportioner, når forskerne bruger så meget meget tid på at rejse penge til projekter for derefter at dokumentere, at de har lavet noget. Men det er for en gangs skyld et problem, som det ikke koster flere penge at lave om på,« mener Mikkel Zeuthen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her