Læsetid: 5 min.

Anklage: Mærsk laver ulovlige aftaler for at slippe af med syge ansatte

Mærsk bryder loven ved at skille sig af med ansatte med arbejdsskader, mener fagbevægelse og ngo'er. Selskabet afviser anklagerne: Vi går langt for at passe på arbejderne, svarer Mærsk
Indland
22. marts 2010
Mærsk bryder loven ved at skille sig af med ansatte med arbejdsskader, mener fagbevægelse og ngo'er. Selskabet afviser anklagerne: Vi går langt for at passe på arbejderne, svarer Mærsk

Først bliver den Mærsk-ansatte i Kina syg af sit arbejde. Dernæst præsenterer den danske containermastodont arbejderen for en afskedigelseskontrakt, hvor han mod et mindre beløb skal afskrive sig enhver form for erstatning for arbejdsskaden og selv stå for den videre undersøgelse og behandling. Samtidigt skriver Mærsk-medarbejderen under på, at han ikke vil gå til politiet med sagen.

Det er ikke kun uetisk, men også ulovligt, mener international fagbevægelse og ngo'er, der beskylder A.P. Møller-Mærsk i Dong- guan i Kina for at ville skille sig af med syge ansatte i strid med loven og undslå sig at betale erstatning.

Information kan i dag dokumentere, at arbejdere med diagnosen 'mistanke om arbejdsskade' er blevet tilbudt 13.000 yuan (10.150 kr. og hvad der i provinsen svarer til fire månedslønninger) af Mærsk for frivilligt at forlade jobbet og selv stå for yderligere undersøgelse og behandling. Til gengæld skriver de under på at undlade at stille yderligere krav om erstatning og lover ikke at klage til myndighederne som følge af omstændigheder omkring arbejdsmiljø og arbejdssikkerhed,« som det hedder i afskedigelsesbrevet, som Information er i besiddelse af.

Metoden er i strid med landets arbejdsmarkedslove, vurderer China Labor Watch, der har overvåget det kinesiske arbejdsmarked i ti år.

»Dette forsøg på at slippe for ansvar for ansatte med arbejdsskader kan aldrig anses for lovligt,« siger Li Qiang, direktør i China Labor Watch. Han forklarer, at arbejdsgivere i Kina er forpligtede til at betale omkostninger til løn, medicin og behandling, når deres ansatte får arbejdsskader.

Frister syge arbejdere

Ifølge ngo'en Globalization Monitor drejer det sig om mindst syv ansatte, der lider af høreskader eller blodsygdommen leukopeni.

»Mærsk frister de ansatte til at afskrive deres rettigheder som arbejdsskadeofre. Mange af arbejderne ved ikke, hvad de går ind til. Det er dybt uetisk,« mener May Wong fra organisationen Globalization Monitor. Det var denne ngo, der først rettede et kritisk lys mod Mærsks containerfabrik i januar 2009.

Flere arbejdere på fabrikken lider ifølge Globalization Monitor af høre- og lungeskader. A.P. Møller-Mærsk erkendte i april 2009, at der var problemer med farligt arbejdsmiljø og uetisk ledelse på virksomheden. Selskabet annoncerede en storvask, der skulle rette op på de mange problemer.

Næsten et år senere retter den internationale fagbevægelse en hård kritik mod koncernens metoder:

»Hvis Mærsk forsøger at få deres arbejdere til at underskrive dokumenter som dette og dermed undgå at betale de ansatte, hvad de har ret til, er det et alvorligt brud på nationale og internationale standarder. Det er meget sølle for et multinationalt selskab, der burde tage et socialt ansvar,« siger Dominique Muller, efter at have læst kontrakten. Hun er repræsentant for den globale faglige sammenslutning, ITUC, i Hong Kong.

Mærsk afviser kritikken:

»Vi mener, at aftalen er lovlig, hvilket vores advokat i øvrigt tidligere har bekræftet,« siger Morten Høstrup, leder af Human Ressources på Mærsk-fabrikken til Information. Han afviser blankt, at der er en sammenhæng med mistanke om arbejdsskader og efterlyser dokumentation for, at det skulle være tilfældet. Derimod, forklarer Høstrup, er der tale om, at Mærsk betaler penge til ansatte, der nægter at gennemføre en lovpligtig helbredsundersøgelse, når de stopper på fabrikken.

»Ud af 1.000 tidligere ansatte har under en procent afslået denne undersøgelse. De knap 10 personer har fået tilbudt en godtgørelse, så de kan få foretaget undersøgelsen på egen hånd for at få afklaret eventuelle arbejdsskader,« siger Morten Høstrup.

Han afviser, at kontrakterne hindrer tidligere ansatte i at søge yderligere kompensation ved arbejdsskader.

Det fremgår dog af kontrakten, som Information har fået oversat, at arbejderne lover ikke at kræve nogen form for erstatning af firmaet som følge af arbejdsmiljø eller sikkerhed. De lover desuden, at de ikke vil politianmelde firmaet.

Fyring i strid med loven

Firmaet kritiseres også for at udstede ulovlige fyresedler til arbejdere, der lider af arbejdsskader eller formodes at gøre det. En af dem er metalarbejderen Hu Changqing, der har fået konstateret arbejdsrelateret astma efter tre års arbejde på Mærsks containerfabrik.

»Firmaet bad mig om at underskrive en afslutning af min kontrakt, men jeg nægtede. Jeg fik at vide, at det ikke gjorde nogen forskel,« fortæller Hu Changqing.

Hans ansættelse fortsættes automatisk, så længe han er under behandling, hvorefter han modtager erstatning. Men det bliver det ikke mere lovligt af, forklarer China Labor Watch.

»Firmaet må under ingen omstændigheder varsle en fyring, når en ansat har fået konstateret en arbejdsskade. Det er klart i strid med loven,« forklarer Li Qiang, direktør i China Labor Watch.

Den danske personalechef er lodret uenig: »Vi overholder loven til punkt og prikke. På grund af finanskrisen har vi desværre halveret Maersk Container Industry Dongguans arbejdsstyrke til i dag cirka 1.100 ansatte,« svarer Morten Høstrup.

Anklager om nøl

Andre ansatte med arbejdsskader mener, at Mærsk ikke hjælper dem til at få den nødvendige behandling for deres arbejdsskader, men derimod står i vejen for en officiel diagnose, der kan sikre dem behandling, betalt af firmaet.

Den 33-årige svejser, Li Jiming, fortæller, at han første gang fik konstateret problemer med hørelsen i september 2008.

»Min behandling blev forsinket i næsten et år. Firmaet bekymrede sig overhovedet ikke om det. Jeg fik blot at vide, at otte ud af ti medarbejdere havde den type problemer. En senere undersøgelse viste, at min skade var blevet forværret,« siger Li Jiming til Information.

Han modtog varsel om fyring i juli 2009 og blev formelt erklæret arbejdsskadet i september.

Ifølge Globalization Monitor er der tale om systematisk modstand mod de ansatte med arbejdsskader.

»Mærsks handlinger betyder, at syge arbejderne må vente op til et år, før de kan blive undersøgt og behandlet for deres lidelser,« siger May Wong, researcher i Globalization Monitor.

Morten Høstrup fra Mærsk mener derimod, at selskabet strækker sig langt for at hjælpe de ansatte, der lider af arbejdsskader:

»Maersk Container tilbyder behandlinger til de ansatte. Vi afviser ikke relevante diagnoser, og oplysninger tilbageholdes ikke, men deles med de pågældende medarbejdere,« siger Morten Høstrup til Information. Seks ansatte sendte allerede i efteråret 2008 en klage til de lokale myndigheder over fabrikkens håndtering af arbejdsskader og arbejdsmiljø. De klager blandt andet over, at Mærsk ikke leverer de påkrævede dokumenter til arbejdsskadeklinikker og dermed forsinker diagnose og behandling for ansatte, der muligvis lider af arbejdsrelaterede lidelser.

Arbejderne har endnu ikke modtaget svar på deres klage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Kristiansen

Er man overrasket?
Det er så langt fra den første af den slags historier med Mærsk indblandet i svineriet.
Man græmmes...

Vi kan allesammen gøre en positiv forskel ved ikke at købe varer, der er "Made in China"...

Mærsk og forretnings-etik? Ikke forstået...

Med venlig hilsen