Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bent Larsen hædret i Øbo

Sune Berg Hansen tog en udelt førsteplads i Bent Larsens fødselsdagsturnering
Indland
9. marts 2010

I den forgangne uge rundede Bent Larsen, det ubetinget største danske skaknavn gennem tiderne, 75 år, og det blev markeret på forskellig vis.

To arrangementer i Skakforeningen Øbros hyggelige kælderlokaler på Rosenvængets Allé påkaldte sig især opmærksomhed. Torsdag aften, på dagen, var der først foredrag ved journalist og forlægger Jan Løfberg, derefter ringede man Larsen op på hans domicil i Buenos Aires - og den gamle stormester sendte hilsener og kloge ord over det store ocean - og endelig serverede man nogle gamle videoklip, hvor Larsen viste et par gevinstpartier frem for tv-seerne. Mindst lige så nostalgisk at gense, som hvis der havde været tale om 'Jørgen Clevin tegner og fortæller'.

Lørdag var der en hurtigturnering med 70 deltagere, heriblandt to af vores førende stormestre, Lars Bo Hansen og Sune Berg Hansen.

Det blev sidstnævnte, der med en spektakulær gevinst over Jens Kristiansen i sjette og sidste runde sikrede sig sejren med 5,5 point.

På en delt andenplads med 5 point fulgte Lars Bo Hansen og Jonny Hector, hvis indbyrdes dramatiske parti i sidste runde endte remis som følge af dobbelt tidsoverskridelse, samt Niels Jørgen Fries Nielsen og turneringens overraskelse, Henrik B. Pedersen. I den efterfølgende gruppe på 4,5 point fandt man Andreas Skytte Hagen, Henrik Porte, Poul Henrik Madsen og Louise Fredericia.

Lommetyveskak

I kultbogen 50 udvalgte partier fra 1969 skriver Bent Larsen om det 50. og sidste parti, at det skal opfattes som en »let dessert«. Det skal det også i denne sammenhæng. Vi er i Büsum 1969, og Larsen har sort mod den bulgarske stormester Bobotsov:

1.c4 Sf6 2.Sc3 e6 3.Sf3 Lb4 4.g3 0-0 5.Lg2 d5 6.0-0?

Det er normalt fornuftigt at rokere tidligt, men ikke her. Larsen snupper c4-bonden - den slags 'lommetyveskak' har været et tema for sig i hans karriere - og hvids spil falder forbløffende hurtigt fra hinanden:

6. - dxc4! 7.Da4 Sa6 (!) 8.a3 Ld7 9.Sb5 De8 10.Sfd4 e5! 11.Lxb7 exd4 12.Lxa6 - en løber på afveje - Lh3!!

Se diagrammet.

Det er Larsen selv, der har givet sit 12. træk hele to udråbstegn. Han har mat i sinde:

13.axb4 De4 14.Lb7 Dxb7 15.f3 Ld7 ...

Og hvid opgav.

»Det korteste parti, jeg nogensinde har vundet over en stormester.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her