Læsetid: 3 min.

Betinget begmand til MacManus

Seks måneders betinget fængsel gav byretten til talsmanden for foreningen Oprør, Patrick MacManus. Han blev dømt for at have forsøgt at støtte PFLP og FARC økonomisk, men den relativt milde dom må betyde, at Folketinget bør gå terrorlovgivningen igennem med tættekam, mener forsvareren
Den 65-årige Patrick 
 Mac Manus fra foreningen Oprør blev i går i Københavns Byret idømt seks måneders betinget fængsel for økonomisk støtte til terrorbevægelser.

Den 65-årige Patrick
Mac Manus fra foreningen Oprør blev i går i Københavns Byret idømt seks måneders betinget fængsel for økonomisk støtte til terrorbevægelser.

Casper Christoffersen

16. marts 2010

Det blev aldrig bevist, at de 100.000 kroner overhovedet var afleveret. Eller at der overhovedet var indsamlet så mange penge. For som retten noterede sig, så kunne det afslørende fotografi af en plastikpose med penge lige så godt være optaget i Danmark som i Palæstina eller Colombia.

Men selv om Patrick MacManus som talsmand for foreningen Oprør under retssagen hævdede at overleveringen af penge alene var et arrangeret mediestunt for at sætte den danske terrorlovgivning til debat, så valgte Københavns Byret i går alligevel at dømme talspersonen for forsøg på at overtræde straffelovens paragraf 114b om ikke at yde støtte til terrororganisationer.

»Det bemærkes herunder, at der efter sagens omstændigheder ikke ses at være tvivl om, at tiltaltes fortsæt har omfattet den fuldbyrdede forbrydelse,« som der står i domsudskriften. Alligevel kan seks måneders betinget fængsel opfattes som en straf i den milde ende, sammenlignet med at anklagemyndigheden havde krævet ubetinget fængsel i 18 måneder.

Retten har altså taget hensyn til den betydelige usikkerhed, som der ifølge Højesteret stadig består om »den nærmere rækkevidde« af straffelovens paragraf 114b.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der sættes med andre ord et relevant spørgsmål til, hvilken status terror-listerne reelt har i forhold til international ret? Fordi f. eks FARC ikke optræder på FN's lister. At presse denne liste til at omfatte FARC løser imidlertid ikke den særdeles relevante overvejelse om friheds-rettighederne, som er uløseligt forbundet med anliggendet.

Men netop denne problematik rejser yderligere tvivl om, hvorvidt retssystemet har en afgørende rolle i forhold til suverænitets-fordringen. Der jo som bekendt opretholdes over de statslige volds-monopoler. Og netop denne uklarhed er ikke kun en rets-filosofisk overvejelse, men drejer sig ubetinget om udviklingen af de demokratiske værdier. Eller i værste fald om afviklingen af disse værdier, som førhen er set på den historiske scene med ganske alvorlige konsekvenser. Man skulle jo nødigt tilbage til start, såfremt der menes noget med evnen til at lære af de historiske såvel som idehistoriske fejltagelser...

Man kan derfor med sindsro mene, at der uanset den retslige udfordring, er temmelig meeget andet på spil i sammenhængen. Men udfra især en idehistorisk betragtning er det bestemt ikke første gang, at de overordnede principper bliver sat i spil.

Og præcist derfor handler problematikken i al væsentlighed om, hvorvidt offentligheds-begrebet er på vej ud af den vestlige selvforståelse på vilkår, som alene foregår på politiske vilkår. Som i DK desværre er havnet på evnen til at stave til 90! Altså afviklingen af Grundloven som værn imod politisk grassat-gængeri.

Anliggendet er med andre ord overhovedet ikke blevet klarlagt. Tværtimod! Det er blevet et uægte barn i størstedelen af den journalistiske omgang med sammenhængen. Ude af øje - ude af sind. Men den går ikke Grønberg...

Med venlig hilsen

lige for loven?
de samme 90 støtter vel så med offentlige bistandsmidler kendte terrorregimer! eller er det som meget andet i politik i disse tider , noget andet !

god dag.