Analyse
Læsetid: 3 min.

Colombias jungle, Botanisk Have eller Gaza?

Med dommen over MacManus er det igen slået fast, at det er ulovligt at støtte PFLP eller FARC. Men det er stadig uklart, hvor grænsen går i forhold til støtte til rent humanitære formål
Indland
18. marts 2010

Tre sydlandsk udseende mænd og en enkelt kvinde i olivengrønne camouflage-uniformer. I det solflimrende lys står de mellem palmeblade og kigger begejstrede på en dansk Irmapose. Plasticposen er fyldt til randen med amerikanske dollar ...

Ifølge anklagemyndigheden i København er billedet en del af dokumentationen for, at der for fem-seks år siden blev overført pengesummer fra Danmark til den colombianske bevægelse FARC, der er på EU's terrorliste. Dokumentationen, som den blev fremlagt i Københavns Byret, omfattede også omkring 2.000 mail på en beslaglagt computer samt en række telefonaflytninger. For anklagemyndigheden var der samlet set ingen tvivl om, at paragraf 114 b i straffeloven - >om at yde økonomisk støtte til terrororganisationer - var overtrådt, og det skulle takseres til seks måneders ubetinget fængsel.

Ifølge foreningen Oprørs talsmand Patrick MacManus var fotoet ren og skær manipulation. Det var en del af et årelangt mediestunt, udført af den løst organiserede forening Oprør og beregnet på at holde liv i debatten om den danske terrorlovgivning.

Trods tekniske undersøgelser kunne politiet ikke fastslå, om billedet var fotomanipuleret eller ej. Fotoet kunne, som det blev formuleret i retten, derfor lige så godt være taget i Colombias jungle som i Botanisk Have i København. Reelt er det fortsat uafklaret, om fotoet er et falsum, og om der overhovedet på noget tidspunkt er overført 100.000 kroner fra Danmark til deling mellem FARC i Colombia og PFLP i Mellemøsten, således som foreningen Oprør igen og igen offentligt har påstået at have gjort. Foreningen og MacManus udarbejdede således i maj 2005 en tresproget appel til en længere række af venstreorienterede europæiske organisationer og opfordrede til en fælles protest og pengeindsamling mod EU's terrorlove.

Dømt for forsæt

Sådan så det ud, lige indtil MacManus og andre i retten erklærede, at det var udtænkt og gennemført som politisk satire. Alle de svulstigt formulerede takkebreve, der med stor ståhej var offentligjort på foreningens hjemmeside med formuleringer som f.eks. »Fra Colombias oprørske jungle sender vi en broderlig hilsen ...«, var hjemmelavet satire ...

Fotoet var ikke afgørende for, at MacManus forleden blev dømt seks måneders betinget fængsel for ulovlig støtte til en terrororganisation. Det spillede heller ingen rolle, at det ikke var lykkedes anklagemyndigheden at føre bevis for, at pengene til de to organisationer overhovedet var overført. Afgørende var vurderingen hos et flertal af domsmændene om, at MacManus havde forsæt om at begå en forbrydelse.

Domsmændene behøvede heller ikke tage stilling til, om PFLP eller FARC kan betegnes som terrororganisationer og derfor er omfattet af 114 b, eller om de tværtimod er befrielsesbevægelser i den gode sags tjeneste. Det er for disse to organisationer et overstået kapitel og anses for afgjort i forbindelse med Østre Landsrets afgørelse i sagen om T-shirt-firmaet Fighters and Lovers, der solgte undertrøjer til gavn for PFLP og FARC. Da Højesteret for et år siden endelig afsluttede den sag, støttede en enig Højesteret sig i det hele på ØL's bevisvurdering og tiltrådte også dens vurderinger. Herefter spiller det ingen rolle, om Israel overtræder menneskerettighederne, eller om regimet i Colombia ligeledes er udemokratisk, ondt og brutalt. Det kan ikke bruges som 'renvaskning' af hverken PFLP eller FARC, for begge organisationer har ifølge ØL begået overgreb mod civile, PFLP med bilbomber og selvmordsbombere, FARC med drab på civile, vold og kidnapninger. Ergo er de omfattet af 114 b.

Flertallet i Byretten fandt det også bevist, at foreningen Oprør i en kort periode havde samlet ind til FARC og PFLP, om end beløbet kunne være langt mindre end de udmeldte 100.000 kroner. Men som anklagemyndigheden understregede, så findes der ingen bagatelgrænse for terrorfinansiering.

Fra flere sider er det undervejs blevet fremført, at hvis Fighters and Lovers og foreningen Oprør virkelig havde planlagt det hele som et mediestunt, skulle man nok have gjort sig lidt mere umage for »ikke at havne i den sorte gryde«, som professor Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet har formuleret det. Med det menes, at hvis nu T-shirtsmidlerne eller Oprørpengene under behørig kontrol udelukkende var dirigeret til levnedsmidler, medicin, undervisningsmaterialer eller opførelse af nødboliger i Colombia eller Gaza, så ville det have stået klart, at støtten alene havde et humanitært sigte. Og det er fortsat et åbent spørgsmål, om det ville være i strid med 114 b.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia.

Medlemmerne i foreningen Oprør er en samling fredelige folk, der gerne vil sende humanitær hjælp, men også det vil tolkes i strid terrorloven. Derfor er målet for aktionen opnået med byretstiltalen. Dvs., at gøre opmærksom på de uretfærdige forhold i Columbia (hvor man for tiden optæller valgstemmer). Den danske offentlighed får ustandselig i medierne beretninger om oprørsbevægelsens ugerninger og aldrig om den statsterror, som finder sted, men ikke anerkendes i de danske retssale, fordi sagen afgøres af politisk nødret, foranlediget af vores krigsførelse og i Sydamerika en udløber af US-imperialisme.