Læsetid: 1 min.

Danskere undersøger afføring

8. marts 2010

Det er lykkedes et internationalt forskerhold med stor dansk deltagelse at kortlægge 3,3 millioner af de gener, som bakterierne i vores tarme bærer rundt på. Det kan blive et vigtigt våben i kampen mod overvægt, sukkersyge, allergi og måske luft i maven, skriver forskningsportalen videnskab.dk. Forskergruppen har undersøgt afføringsprøver fra 124 europæiske borgere og lavet et genkatalog over de mikro-
organismer, som udgør vores tarmflora:
»For 30-40 år siden var bakterier noget, som blot skulle skaffes af vejen. Men det bliver mere og mere klart, at vi lever i et symbiotisk forhold med de milliarder af bakterier, som lever inden i os. Vi kunne ganske enkelt ikke leve et raskt liv uden dem,« siger professor Søren Brunak fra DTU systembiologi, som er med i projektet, der for nylig blev offentliggjort i Nature.
Forskerne har blandt andet opdaget, at vi mennesker har mindst 1.000 forskellige slags bakterier i vores tarme, og en stor del af dem har vi alle sammen tilfælles. Det betyder ifølge forskerne med al sandsynlighed, at disse bakterier er helt nødvendige for en sund fordøjelse og et sundt helbred i det hele taget. Det næste skridt for forskerne bliver at undersøge, om og hvordan vores tarmflora ændrer sig under sygdom. ville

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu