Baggrund
Læsetid: 2 min.

Dumpet i nationale test

De nationale test i folkeskolen brød i går sammen for gud ved hvilken gang. De har ellers kørt problemfrit i to uger, skriver ingeniørfirmaet COWI i en pressemeddelelse. Det er også flot. Især nu hvor testene er tre år forsinket og 50 millioner kr. dyrere end aftalt
De nationale test i folkeskolen brød i går sammen for gud ved hvilken gang. De har ellers kørt problemfrit i to uger, skriver ingeniørfirmaet COWI i en pressemeddelelse. Det er også flot. Især nu hvor testene er tre år forsinket og 50 millioner kr. dyrere end aftalt
Indland
3. marts 2010

De nationale test i folkeskolerne var langt om længe blevet klar til den store landsdækkende premiere den 15. februar i år, og politikerne har brugt vinteren på at diskutere, hvorvidt elevernes testresultater skal offentliggøres eller ej. Men der fik de folkevalgte glædet sig for tidligt, for i går brød systemet sammen igen. Skoleeleverne måtte vente i halve og hele minutter mellem hvert spørgsmål, og til sidst valgte Skolestyrelsen og leverandøren, COWI, at lukke ned for systemet på ubestemt tid.

Ingeniørfirmaet COWI's præstation i forbindelse med de nationale test er modsat elevernes offentlig tilgængelig. Og firmaet, som sikkert er ganske udmærket til at bygge broer og løse andre ingeniøropgaver, er altså dumpet denne gang.

Projektet er foreløbig knap tre år forsinket og 50 millioner kroner dyrere end budgetteret. Og så virker det stadig ikke. På COWI's hjemmeside kommer direktør Knud Erik Christensen ikke med så meget som en undskyldning over nedbruddet over for de mange tusinde tålmodige skolebørn. I stedet står der, at systemet har »kørt problemfrit i de sidste to uger«. Gad vide, om man i COWI generelt er tilfredse, når produkterne er tre år forsinkede og har en holdbarhed på to uger. I så fald vil de nok få problemer med at skaffe kunder på sigt.

Pølsemænd

Fra flere sider har man da også fortrudt, at Undervisningsministeriet i sin tid indgik samarbejdet med en ingeniørvirksomhed om at lave de nationale test. Inklusive den nu afgåede undervisningsminister Bertel Haarder (V):

»Hvis man havde vidst det dengang, som man ved nu, så kan det godt være, at COWI ikke skulle have haft opgaven, men det er for sent nu,« sagde ministeren til Information for snart et år siden - da de nationale test sidst gik ned. Men som professor Peter Allerup fra DPU ved Aarhus Universitet tidligere har sagt, så er vi i Danmark »helt vilde med, at alt fra pølsemænd til rørlæggere skal kunne byde ind på millionprojekter (som de nationale test, red.)«.

Læseforsker Carsten Elbro undrede sig dengang over, at de danske politikere ville bruge 110 millioner kroner på test:

»Vi har jo i årevis haft masser af test i folkeskolen med papir og blyant, og de har ikke kostet staten en krone at få udviklet.«

Nu kører vi på den tredje undervisningsminister, siden Ulla Tørnæs i 2005 forventede, at de nationale test lå klar i 2006. Så det er ikke kun COWI, der er dumpet i Den Store Nationale Test. Fra politisk side burde man have grebet ind for længe siden. Sendt COWI til specialundervisning og ladet en dygtigere elev overtage opgaven.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Kondrup

Problemet med COWI er da bare en del af hele tilgangen til folkeskolen. Alle der har indflydelse har ingen kompetencer. Skolestyrelsen styres af DJØFer, Skolerådet ledes af en økonom og de fleste politikere baserer deres viden på deres forældreerfaringer.
Disse folk henviser så til at man bør bruge forskningens resultater, men gør alligevel det modsatte af det alle med faglig indsigt anbefaler.

Der snakkes meget om faglighed:)

Læs evt. mine tanker om test og skole på min blog
http://utilstraekkeligheder.blogspot.com

jens peter hansen

COWI går rundt og fortæller alle og enhver hvad der er galt i den ene rapport efter den anden. Det er o ikke så svært at se,hvad der gik galt,når det er gået skidt. COWI er en enorm operatør i U-landene,hvor den danske stat hælder millioner i dette firma.
Når de så selv ska lave noget, som angiveligt skal vise at folkeskolen ikke fungerer, kan de ikke få maskineriet til at køre. Det gik ellers så godt forleden.
Gud ved hvad COWI ville sige til den elev der sagde:
Jamen jeg kunne i går?
NU kan vi måske få Rambøll til at undersøge COWI hvad der gik galt. Eller kan vi andre bare få et megadyrt grin over at denne evalueringsmoneymachine, r det kommer til stykket ikke kan levere varen.

peter fonnesbech

Endnu en Molbo episode.

Jeg har oplevet COWI i div. byggeprojekter. De er dygtige til at skrive regninger, resten er pø om pø.