Klumme
Læsetid: 2 min.

En hjælpende hånd

I ugen stod det klart, at tyskerne ikke vil hjælpe grækerne. Til gengæld giver computerne en hjælpende hånd på aktie-markedet. De står nu for en tredjedel af alle handler på Københavns Fondsbørs
Indland
23. marts 2010

Det her bliver sandsynligvis ugen, hvor det skal afgøres, om grækerne kan forvente en hjælpende hånd fra deres medeuropæere. Fredag udsendte EU-Kommisionens formand José Manuel Barroso en erklæring hvori han opfordrer EU-lederne til at komme frem til en klar beslutning i denne uge. Men det kan blive vanskeligt, at finde fælles fodfæste.

Den italienske premierminister Silvio Berlusconi sagde, at han absolut ville støtte Grækenland. Anderledes var meldingen den tyske Kansler Angela Merkel.

»Jeg kan ikke se, at Grækenland har brug for penge. Og det har den græske regering bekræftet,« sagde hun i et tysk radioprogram. Og det tyder på, at hun taler i overensstemmelse med tyskernes aktuelle verdenssyn. Spørger man dem, og det har Financial Timesgjort, er svaret et rungende
nein.

Majoriteten af de adspurgte mener, at Grækenland kan sejle sin egen sø, mens 1/3 ligefrem opfordere landet til at forlade eurozonen. Og så tyder det på, at balladen i Grækenland har øget den tyske skepsis overfor eurosamarbejdet i det hele taget. 40 procent mener, ifølge FT's måling, at Tyskland vil stå sig bedre uden for Euroen.

Man kunne jo også bare snakke om tingene som voksen mennesker, som finansballademageren Klaus Riskær Pedersenpåpeger. »De kunne have kontaktet mig og spurgt, om vi skulle drikke en kop kaffe, næste gang jeg var på udgang fra Sønder Omme. I stedet farer de frem på sådan en uforskammet måde,« sagde Klaus Riskær Pedersen om konkursbegæringen fra Danske Bank, Sydbank og VB Finans Holding, da han i går mødte op foran Retten i Kolding. Riskær Pedersen skylder bankerne i alt 41 millioner kroner fra en tidligere konkurssag. Retten gav bankerne medhold og erklærede Klaus Riskær Pedersen konkurs.

Han overvejer nu, hvordan han vil forholde sig til afgørelsen.

Man kan ikke kalde computere uforskammet, men Ifølge Økonomisk Ugebrever de blevet de helt centrale aktører på aktiemarkedet. I løbet af blot et halvt år er andelen af maskinelle handler, som udføres af computere efter komplicerede algoritmer, mere end fordoblet for aktierne i C20-indekset på Københavns Fondsbørs. En tredjedel af aktiehandlen udføres nu af maskiner.

Fortalerne for den slags automatiseret handel mener, at det øger effektiviteten, mens kritikerne mener, at computerne forværrer udsvingene i kurserne.

Selv om den mest computerhandlede aktie, G4Sís, i februar var helt oppe i en maskinhandelsprocent på 44, er der dog fortsat et stykke op til USA: Her står maskinhandlen for hele 70 procent af omsætningen på børsen i New York.

Om man i den anledning har kunnet spore optræk til en bevægelse af maskinstormere blandt børsmæglere var ved redaktionens slutning endnu uvist.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her