Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kamp mellem generationer er brudt ud i SF

Unge SF'ere med en fortid i SFU eller studenterpolitiske organisationer er ved at overtage partiet. Flere steder oplever lokale, at helt grønne forsøger at komme til magten
Unge SF'ere med en fortid i SFU eller studenterpolitiske organisationer er ved at overtage partiet. Flere steder oplever lokale, at helt grønne forsøger at komme til magten
Indland
27. marts 2010

I de forgangne uger oplever lokale partiforeninger, at unge SF’ere, der aldrig tidligere har været lokalt aktive, forsøge at kuppe sig til magt i partiet. På landsmødet 23. april skal der vælges ny landsledelse og næstformand – og nu er kampen om magten sat ind.

Information erfarer, at der er dukket unge folk op, ud af det blå i forbindelse med, at der skulle vælges delegerede til landsmødet – øjensynligt med baggrund i SFU og DGS, som er Villy Søvndals næstformandskandidat, Thor Mögers, bagland. Billedet er det samme flere steder. Unge er mødt op i lokalforeninger, hvor de er aldrig har været aktive, men de har mailadresser fra SFU eller Folketinget.

Landsmødet afventes med spænding, fordi det her vil komme frem, hvor hårdt presset SF’s formand Villy Søvndal er af baglandet. Samtidig ventes kritikken af formandens hårde fremfærd mod kvindemødet på Holbergskolen gentaget.

Skolet i SFU

I en partiforening er man glade for de unges fremmøde, men her bekræftes det, at det er sjældent, at man ser så mange møde op fra bare en fløj. SF’s forvandling til et moderne midtsøgende parti med ministerdrømme er i høj grad bygget på yngre kræfters indtræden og prominente position i partiet. Villy Søvndal har på forhånd udset sig den 25-årige Thor Möger Petersen, der skal stå for videreførelsen af moderniseringsprocessen.

Möger har været strategisk rådgiver for SF og tilskrives en stor del af æren for partiets fremgang, og han er netop del af den gruppe med rødder i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) og SFU, der primært kom ind i partiet ved sidste valg og tirsdag fik bestyrket deres magt ved en rokade i partiet, så de nu sidder i ledelseslaget lige under gruppeformand Ole Sohn og Villy Søvndal.

Det drejer sig om bl.a. integrationsordfører Astrid Kragh, uddannelsesordfører Nanna Westerby og skatteordfører Jesper Petersen.

De unges indtræden i partiets top har haft stor betydning for, at SF har kunnet forny blandet andet udlændinge- og retspolitikken.

»Vi er et parti, der holdningsmæssigt er delt på midten, og der tæller SFU’erne, og de unge med rødder der, meget,« siger Hanne Melnik, lokalformand på Østerbro.

Efter en rundspørge i Berlingske Tidende har vist, at 43 pct. af SF’s lokalformænd er uenige i partiets accept af S-samarbejdet om den stramme udlændingepolitik, mens 37 pct. er for, afventer Melnik spændt udfaldet af landsmødet, hvor de to fløje i partiet skal diskutere partiets politik. Hidtil har der været udbredt offentlig opbakning til Søvndals linje, men dårligere resultater i flere meningsmålinger, har gjort partiet sårbart over for splittelsen på udlændingespørgsmålet.

Samtidig tegner der sig en mere og mere markant brudflade mellem en linje, der blandt andet repræsenteres af den yngre generation og de traditionelle SF’ere blandt 68-generationen. Og de yngre kræfter har, meget ulig de traditionelt kritiske ungdomspolitiske organisationer, medvirket til fornyelse af moderpartiet ved at bakke op om Villy Søvndals værdipolitiske hard talk på udlændingeområdet og nye meldinger på det retspolitiske område. Men der er også en udbredt anerkendelse af næstformandskandidat Thor Mögers bidrag til partiets succes blandt vælgerne.

»SF er blevet meget bedre til at kommunikere tydeligt og frækt. Det er en kæmpestor gevinst, men på værdipolitikken jeg meget imod den populistiske linje. Blandt de yngre indflydelsesrige SF’ere er der større opbakning til netop den linje end i resten af folketingsgruppen.

Nogle af de unge er politisk meget glade for den værdipolitiske populisme. Andre er glade for linjen, fordi de mener, det er strategisk rigtigt i forhold til at gøre op med de myter, der omkring SF,« siger en højt placeret kilde i SF.

SFU-formand Pelle Dam glæder sig over alle de unge aktive SF’ere og afviser over for Information, at der er nogen koordineret indsat fra SFU’s side for at få bestemte folk ind i partiets ledelse.

Læs også: Den havde Villy aldrig klaret uden dem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Berøringsangst - hvem?
Man kan ligefrem høre de taktfaste råb og tramp, der kræver højere straf og muslimer under fode og krig i alverden.

Opgaven er ikke at finde en prügelknaben, nogle muslimske mørkemænd, men mørkemændene, også dem i SF, der vil bure andre inde og ude.

Programmet er blevet sekterisme grænsende til det religiøse, som vi endnu husker fra 30'erne med et ungdommeligt akademisk hop i 68.

Nu hedder det sig, at der er tale om et “kup” i SF, fordi de nye medlemmer i partiet vil sikre sig en plads på landsmødet, for at STØTTE OP om ledelsens politik.

Der er altså tale om et “kup” når medlemmerne bakker op om en ledelse. Det er da godt nok en ny udlægning af medlemsdemokrati!

Endnu sjovere er det jo, når flere henvises til at SF har tilbagegang i meningsmålingerne. Og det siger man på trods af det højrededrejede TV2 (der godt nok har forsøgt at glemme sin egen undersøgelse (megafon i torsdags; mandater; 93-86) som viser, at oppositionen ikke har stået bedre i mere end 6 år! - bl.a. som følge af den store fremgang for SF.

Men det er jo en lille ubetydelig detalje, nu hvor hvor regeringen og dennes håndlangere skal have italesat at der er splittelse i SF som følge af, at medlemmerne bakker op om ledelsens politik.

Men så er man jo også fri for at skulle beskæftige sig med at der er dyb og alvorlig krise i Venstre, og hvor medlemmerne flygter skrigende ud af partiet i protest mod Løkke og hans politiske talentløshed i ledelse af landet

Eller at Dansk Folkeparti i meningsmålingerne styrtbløder, og heldigvis snart har samme tilslutning som i det gamle Fremskridtsparti.

Generationsskifter kan vel føles som en slags kup af de kuppede, især af gamle slidere og kustoder, velkendt i alle partier. Det styrker måske Villy, men svækker udskiftningen SF?

Mette-Line Thorup:

»Möger har været strategisk rådgiver for SF og tilskrives en stor del af æren for partiets fremgang, ... «

Hvilken fremgang?

I de seneste mange opinionsmålinger har SF være reduceret til naturlig størrelse, og partiet har nu nogenlunde det samme antal mandater som ved seneste valg.

Det betyder at Villy Søvndal og Ole Sohn har holdt ophørsudsalg for partiets værdier, principper og troværdighed, uden at få noget som helst ud af det.