Baggrund
Læsetid: 3 min.

Løkke vil stå på egne ben

Statsministeren vil ikke længere have en særlig rådgiver - men hans politiske bistand bliver den samme, vurderer kommentatorer. Samtidig skal Venstre moderniseres frem mod valgkampen, og i går faldt ti nye ordførerskaber på plads
Indland
3. marts 2010
Allerede i aftes fik Lars Løkke Rasmussen lejlighed til 'at være selvkørende', da han krydsede klinger med Helle Thorning-Schmidt (S) i Politikens Hus.

Allerede i aftes fik Lars Løkke Rasmussen lejlighed til 'at være selvkørende', da han krydsede klinger med Helle Thorning-Schmidt (S) i Politikens Hus.

Keld Navntoft

Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil have mere fokus på den politiske substans. Det bedyrede han på gårsdagens pressemøde, hvor han endvidere begrundede sit fravalg af en politisk rådgiver: »Som statsminister er jeg selvkørende,« sagde statsministeren.

Løkkes nuværende rådgiver, Søs Marie Serup, bliver ansat som sekretariatschef for Venstre, der er i gang med en større modernisering af arbejdet på Christiansborg.

Løkke vil dog ansætte en ny pressechef. Men statsministeren har med egne ord også »et bijob som formand for Venstre«:

»Og i den position har jeg og mit parti brug for skærpet rådgivning,« forklarede Løkke, som ikke ville svare på, om de mange politiske rådgivere står i vejen for den politiske substans.

Tidligere har Løkke kritiseret de politiske kommentatorer - en kritik, han i går ikke ville udbrede til også at omfatte spindoktorer.

»Så lægger jeg mig vel ud med en hel branche, det skal jeg nok lade være med.«

Løkkes manøvre skal ikke opfattes som en opfordring til de øvrige ministre. Han har tillid til hver enkelt ministers egen vurdering. Hvorvidt det kan opfattes som et forsøg på at erobre politikken tilbage, havde statsministeren ikke et klart svar på.

»Det er svært at svare på det spørgsmål. Jeg har jo ikke haft nogen at rådføre mig med, så jeg skal selv finde på svaret,« lød det fra Løkke som med den salut indkasserede et latterudbrud fra de tilstedeværende journalister.

Fortsat rådgivning

Men selv om Løkke bedyrer, at han ønsker at 'stå på egne ben', vil der »fortsat vil være masser af mennesker omkring Lars Løkke, som har ét eneste formål, nemlig det at servicere og rådgive Lars Løkke«, påpeger politisk kommentator Niels Krause-Kjær.

Der vil blive hyret en ny pressechef, som dog ikke får tillægstitlen 'særlig rådgiver', som Søs Marie Serup havde. Men det er svært at adskille, hvornår der er tale om særlig rådgivning, og hvornår der er tale om presserådgivning.

»Det er nogle vandløb, der glider sammen,« siger Niels Krause-Kjær, der derfor mener, at en ny pressechef også vil bistå Lars Løkke Rasmussen med politisk rådgivning, selv om den måske ændrer karakter:

»Rådgivningen bliver formodentlig knap så personlig og partipolitisk, men vil mere forholde sig mere til hans rolle som statsminister. Men hvor grænsen går, er kolossalt svært at afgøre. For hvornår er noget et godt tip fra en embedsmand, og hvornår er det særlig rådgivning?«

Søs Marie Serup forflyttes til Venstres nye sekretariat, som er en sammenlægning af det tidligere Politisk- og økonomiske Sekretariat og Pressesekretariatet. Her skal hun være sekretariatschef, og dermed vil Lars Løkke Rasmussen også fortsat få rådgivning fra hendes side. Opgaven med at styrke Venstres partiapparat fremhæver Søs Marie Serup som en af hovedårsagerne til jobskiftet.

Modernisering

Hun vurderer selv, at hendes samarbejde med Lars Løkke Rasmussen vil blive lige så tæt som hidtil. Men regeringen har siddet i otte år, både Venstre og Konservative har skiftet formand, og den seneste rokade har resulteret i, at mange nye, uerfarne ministre er kommet til. Derfor er der nye udfordringer i Venstre:

»Lige nu er der behov for, at man breder indsatsen lidt ud og koncentrerer den om mere end bare formanden og statsministeren, så vi får hele Venstre med,« siger Søs Marie Serup.

Hun begynder allerede i dag i sin nye stilling i Venstre, men vil ikke være den eneste, der skifter skrivebord. Venstres folketingsgruppe konstituerede i går ti nye hovedordførere efter en uge med interne kampe om diverse poster. Den nyudnævnte gruppeformand, Kristian Jensen, satte alle ordførerskaber i spil, hvilket gav anledning til en del anonym kritik i pressen. Men i går lykkedes det at få fordelingen til at gå op. Kristian Jensen er meget tilfreds med det nye hold, som han vurderer samlet set vil give Venstre »de bedste muligheder for at understøtte og hjælpe regeringen bedst muligt i arbejdet med at folde det nye arbejdsgrundlag for regeringen ud«.

Nye poster

Venstre stod med tre fyrede ministre, som skulle tilgodeses: Tidligere udviklingsminister Ulla Tørnæs bliver arbejdsmarkedsordfører og Helge Sander, der var Videnskabsminister, får den eftertragtede post som formand for Erhvervsudvalget, mens forhenværende fødevareminister Eva Kjer Hansen bliver formand for Udenrigspolitisk Nævn.

Michael Aastrup Jensen overtager posten som udenrigsordfører efter Søren Pind. Desuden får den unge Sophie Løhde posten som kommunalordfører og dermed også en del af ansvaret for at styre Venstre gennem debatten om kommunernes økonomi, styreform og serviceniveau. Løkkes trofaste sekundant, Peter Christensen, bevarer posten som politisk ordfører.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis ben har han stået på til nu?

»Løkke vil stå på egne ben«

Hvad bliver det næste?

jeg ved ikke hvis ben han har stået på, men han har ihvertfald siddet på sine egne hænder, når det drejer sig om at sikre Danmarks velfærd!

ja,.. det er en god ide Løkke at starte med at redde det synkende skib når det allerede ligger på bunden,.. det er lidt for lidt, og alt for sendt,.. VKO's troværdighed er røget og mange af deres tidligere vælgere har vendt dem ryggen...

Søren Kristensen

Det er med regeringen lidt lige som i det offentlige, hvis man ikke kan finde på andet at lave, kan man altid omstrukturere - og det gør man så.