Nyhed
Læsetid: 2 min.

Lykke Friis forfremmer ligestillingsområdet

Klima- og Energiministeriet gør regeringens ligestillingsafdeling til en selvstændig del af departementet, så vejen til ministeren er kortere. Vigtig opprioritering, der får forventningerne til den nye minister til at stige, lyder reaktionerne
Indland
16. marts 2010
Klima- og Energiministeriet gør regeringens ligestillingsafdeling til en selvstændig del af departementet, så vejen til ministeren er kortere. Vigtig opprioritering, der får forventningerne til den nye minister til at stige, lyder reaktionerne

Regeringens ligestillingskontor, der hidtil har sorteret under Arbejdsmarkedsstyrelsen, gøres nu til en selvstændig del af departementet i Klima- og Energiministeriet.

»Vi har tænkt at organisere os sådan, at Ligestillingsafdelingen bliver en del af departementet, så den får en reference til departementschefen,« fortæller den nye ligestillingsminister, Lykke Friis (V).

Da hendes forgænger, Inger Støjberg (V), degraderede afdelingen til at være et underkontor af Arbejdsmarkedsstyrelsen, mødte det massiv kritik. Vejen til ministeren blev alt for lang og ligestillingspolitik hørte ikke til under Arbejdsmarkedsstyrelsen, lød protesterne.

»Det har jeg noteret mig,« siger Lykke Friis og forklarer, at en central placering af enheden er vigtig for hende. Ligestillingsafdelingen er det kontor, der skal koordinere hele regeringens ligestillingsindsats på tværs af alle ministerierne. Ifølge Lykke Friis er opprioriteringen af afdelingen et udtryk for, at hun tager området alvorligt:

»Eftersom ligestilling ligger mig meget på sinde, som det forhåbentlig fremgår, er det vigtig for mig, at der er en tæt relation mellem afdelingen, departementschefen og undertegnede,« siger Lykke Friis og forklarer også, at der er flere nye initiativer på vej.

»Vi er ved at forberede et perspektiv og en handleplan, som vil indeholde klare signaler om, hvordan jeg vil arbejde. Derfor vil der ikke gå så lang tid, før der kommer en konkretisering af nogle af de mere brede emner.«

Sjælden ros

Det har hidtil hørt til sjældenhederne, at ligestillingsforskere og oppositionspolitikere roser ministeren.

Siden Lykke Friis er kommet til, er tonen dog blevet en anden. Det skyldes ikke kun den konkrete opprioritering, men også måden, Lykke Friis italesætter området på, mener ligestillingsforsker Karen Sjørup, der er lektor i sociologi ved RUC:

»Lykke Friis har i højere grad introduceret ligestilling som en vindersag. Tidligere var ligestillingsområdet noget, ministrene ikke ville vide af, og Støjberg kunne man sjældent hive noget ud af om ligestilling. Det var noget, hun så som en underordnet opgave,« forklarer Sjørup.

Ifølge hende er spørgsmålet nu, om Lykke Friis også har pondus nok til at sætte området på dagsordenen i resten af regeringen, da mange initiativer netop skal inføres på tværs af ministerier.

»Men indtil videre har hun gjort det godt,« siger Karen Sjørup.

Der er også ros at høste fra Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Julie Rademacher, der kalder opprioriteringen af Ligestillingsafdelingen for et 'fremskridt' og mener, at Lykke Friis adskiller sig positivt fra Inger Støjberg:

»Jeg betragter hende som skarpere, hurtigere og klogere og har større forventninger, selvom det lader til, at hun har en alt for elitær dagsordenen, der er rettet mod kvinder på topposter og i forskning, men ikke handler om ligeløn, vold mod kvinder eller prostitution.«

Enhedslistens ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen vil gerne se ministeren »sætte handling bag ordene,« før hun tror på, at regeringen for alvor prioriterer området. Men forfremmelsen af Ligestillingsafdelingen er trods alt »positivt og en klar opproioritering,« konstaterer hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jon Plenge Høier

Stor cadeau til den ellers ulidelige Lykke Friis, hvis bare opprioriteringen af ligestillingen ikke medfører en nedprioritering af andre væsentlige problemstillinger - såsom klimaet. Indtil videre fornemmer jeg desværre en snert af omrokeret fokus!