Baggrund
Læsetid: 4 min.

Madpyramiden vildleder om kød

'En simpel illustration af de otte officielle kostråd'. Sådan betegner FDB deres madpyramide, som bliver brugt til undervisning i sund kost på landets folkeskoler. Men Madpyramiden stemmer ikke overens med de officielle kostråd, som ikke anbefaler, at man spiser kød
'En simpel illustration af de otte officielle kostråd'. Sådan betegner FDB deres madpyramide, som bliver brugt til undervisning i sund kost på landets folkeskoler. Men Madpyramiden stemmer ikke overens med de officielle kostråd, som ikke anbefaler, at man spiser kød
Indland
5. marts 2010

Madpyramiden er fast inventar på skoler, hos læger og på danskernes køleskabe landet over. Og det har den været i rigtig mange år. Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger, FDB, lancerede deres første madpyramide i 1976, og den er siden blevet brugt til undervisning og oplysning af danskerne.

Eksempelvis kører FDB's oplysningsprojekt, Skolekontakten, i øjeblikket et projekt, som de kalder 'Mad eller hvad?', hvor hjemkundskabslærere kan tilmelde sig og gå ned i den lokale Brugsen og få en gratis 'smagekasse' med tilhørende opskrifter til undervisning.

1.040 skoler er tilmeldte, hvilket betyder, at cirka hver anden skole i Danmark bliver undervist i en kostpyramide, hvor der er fokus på bøffer og kyllingelår, selv om det eneste, der står om kød, i de otte officielle kostråd, er, at det gælder om at spare på fedtet.

På FDB's hjemmeside står der: »Madpyramiden er en simpel illustration af de officielle otte kostråd«, men Madpyramiden har aldrig været en officiel fortolkning af kostrådene.

Det siger Agnes Pedersen, der er seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet, som er med til at udarbejde de otte kostråd:

»Madpyramiden er FDB's egen fortolkning af kostrådene. Og hvor let den er at aflæse, det står for FDB's egen regning,« siger hun.

Behovet for proteiner

I FDB's madpyramide, er kød repræsenteret i det øverste felt; det man skal spise mindst af, men som er en god kilde til blandt andet protein, skriver FDB. Men vi har slet ikke behov for kød for at få proteiner nok, fortæller Agnes Pedersen:

»Proteiner får vi i stort set alt, hvad vi spiser, så det er normalt ikke et problem«.

Kød er ifølge seniorrådgiveren vigtigt i forhold til jernstatus hos kvinder i den fødedygtige alder. Det skyldes, at kroppen har lettest ved at optage det jern, der findes i kød, men det kan også optages fra andre fødevarer. »Vegetarer kan sagtens leve et helt almindeligt sundt liv uden kød, og kød er derfor ikke uundværligt,« siger hun.

Da Information spørger FDB's sundhedschef Ida Husby om, hvorfor kød er en del af madpyramiden, svarer hun, at det er fordi, at det står i de otte kostråd. Men det gør det, som tidligere nævnt, ikke.

Efter at have fundet de otte kostråd frem, erkender Ida Husby, at der ikke er kød på listen:

»Der står faktisk ikke noget om kød. Det var dog interessant,« siger hun og fortsætter: »Men vi spiser meget kød, og vi tager også udgangspunkt i den mad folks spiser - og anbefalinger der inkluderer et indtag af kød på cirka 100 g. om dagen. Madpyramiden er en helkostmodel, der illustrerer, hvad en sund kost indeholder«.

På FDB's hjemmeside om Madpyramidens står der dog ikke noget om, at det anbefales at man spiser 100 g. kød om dagen. På Fødevarestyrelsens hjemmeside står der til gengæld: »Der er ikke nogen anbefaling for, hvor meget kød vi skal spise«.

På Fødevarestyrelsens hjemmeside står der også, at hvis man i øvrigt spiser efter de andre kostråd (600 gram frugt og grønt, korn- og mælkeprodukter og fisk), »anses 100 gram kød om dagen for et passende indtag«. Kødet skal fortrinsvis være af de magre typer«.

Spørgsmålet der står tilbage er, hvor let den fedt-marmorerede oksesteak i Madpyramiden er at aflæse. Endvidere bygger FDB's madpyramide altså ikke kun på anbefalinger og de otte officielle kostråd, men også på forbrugernes vaner.

Sundhedschefen i FDB afviser, at madpyramiden bygger på økonomiske interesser, på trods af at FDB er en dansk forbrugerejet organisation, der blandt andet ejer Danmarks største detailhandelsvirksomhed, Coop Danmark A/S.

»Det vurderer jeg slet ikke, at den er,« siger hun og fortæller, at madpyramiden i øvrigt snart skal tages op til revurdering.

»I den nærmeste fremtid har vi planlagt at få et ekspertpanel til at udvikle madpyramiden med et klimaperspektiv,«fortæller hun.

Hvor det efterlader kødet, efter det er blevet kendt, at kødproduktion er en af de helt store klimasyndere - det danske forbrug af kød på omkring 120 kilo per indbygger medfører et udslip af drivhusgasser, der svarer til mere end et ton CO2 om året - det vil vise sig.

Revideret pyramide

FDB er tidligere blevet kritiseret for, at Madpyramiden ikke handler om, hvad der er sundest for befolkningen. Og i februar 2008 anerkendte FDB, at den traditionelle Madpyramide ikke - modsat det Ida Husby siger i dag - var opbygget med sundhed for øje:

»Da man lavede Madpyramiden, handlede det om at få sat en model op, som ikke nødvendigvis var det allersundeste, men det som folk havde råd til. Og man tog også hensyn til, hvad folk spiste i forvejen,« sagde konsulent i FDB Brian Skov Sundstrup dengang til Nyhedsavisen. En måned senere, i marts 2008, lancerede FDB en lettere revideret udgave af Madpyramiden, hvor frugt og grønt fyldte mere - dog stadig med teksten: 'Madpyramiden viser, hvordan du skal spise - mest fra bunden og mindst fra toppen'. Og denne Madpyramide, mener Ida Husby, fremstiller, hvordan man lever sundt i »en dansk kultur«.

»I andre kulturer vil det se anderledes ud, og der vil man have en masse andre råvarer og muligheder end vi har i Danmark,« siger hun: »Men i Danmark er det, som Madpyramiden består af, en sund kost«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg har aldrig forstået det - fisk, er det ikke kød?
Det er ligesom når man hører folk tale om dyr og insekter. Så daler tilliden til at de ved hvad de taler om også.

Det var dog den sprogligt mest protein og kaloriefattige artikel jeg længe har læst.

Madpyramiden består øverst af 1/19 Kød, fisk, æg, olivenolie 0g nødder.

I midten 11/19 blandede grøntsager.

og nederst 7/19 korn- og mælkeprodukter, godt med kartofler og en smule risprodukter.

Det er da vist i overensstemmelse med de fleste sagkyndiges mening om hvad sund og varierende kost bør bestå af, herunder Fødevarestyrelsens otte kostråd.

Så hvad er problemet?

Benjamin Bach

Storartet at få sat fokus på kostpyramiden og den firkantede idealisering af kød og proteiner, den har medført. Men hvad med følgende af de 8 Kostråd?

"Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen"

Det kommer jo i høj grad an på, hvilken fisk, der er tale om. Derudover kommer det an på, om det er en vild fisk eller en fisk fra "aquaculture" -- dvs. dambrug. Sidstnævnte lever ikke i samme fødekæde og vil derfor ikke indtage samme mængder mikroalger, som vilde fisk -- hvilket så fører til omega-3 indhold. Fisk fra dambrug lever af hvad de bliver fodret med, og fisk fra verdenshavene akkumulerer tungmetaller (fra forurening).

Nuvel, jeg er også mere interesseret i vegetariske alternativer til fisk. For de findes jo, det er blot et spørgsmål om at ernæringsforskningen mest har interesseret sig for at tale fiskespisningens sag, og ikke de mange planteolier, der også kan give samme ernæringsstoffer.

Her er 2 kostråd, som nok ikke forældes så hurtigt som Fødevarestyrelsens.

1. Kost er kompliceret og individuelt. Lyt til din krop og følg med i videnskaben.
2. Tænk på konsekvenserne for naturen, når du spiser.

Niels Clausen

Det lyder jo som om at man skal spise kød som man skal spise slik: Helst slet ikke, men en lille smule skader ikke.

Jeg er personligt en stor fan af kød, da det smager forbandet godt og der samtidigt er så mange muligheder med det i køkkenet.

Men Inf. må se sig overhalet indenom af Ingeniøren i faglighed, læs denne artikel fra i dag:

http://ing.dk/artikel/106974-danske-kostraad-farligere-end-fedt-og-flaes...

Følgende afsluttende udsagn er meget interessant ift. ophøjelsen af "De Officielle Kostråd" til eviggyldig sandhed (citat fra artiklen):

Ifølge lektor Tine Tholstrup, Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet, er førende udenlandske forskere i dag enige om, at der mangler bevis for, at mættet fedt er skadeligt. Hun mener ikke, at det mættede fedt er det egentlige problem, men på grund af den kolesterolhævende virkning bør det stadig spises i moderate mængder.

»Hvis de kulhydrater, vi spiser, ikke er komplekse, ser de ud til at være mere helbredsskadende end mættet fedt. De danske anbefalinger skulle give mulighed for at spise mere fedt af god kvalitet, dvs. mere monoumættet fedt, og færre kulhydrater,« siger hun.

Peter Andreas Ebbesen

Man fristes til at citerer Total Petrolium.
"Så er der kød på bordet igen"
Gud hvor jeg dov elsker kød.
Hvis der var nogle der så Deadline i går.
så ville man have set Søren Gosvig Olesen, der var inde i anledning af hans nye bog om Hitler.
DEr kom han ind på at vi i dagens samfund igen er i fare for at få noget der ligner nazismen ind ad bagdøren.
På den måde, at vi blindt adlyder hvad sundhedsapostlene, der sige at vi skal spise dit eller dat.
Og vi skal dyrke motion så og så mange timer om dagen.
Jeg er ved at brække mig over denne form for ensretning.
Jeg spiser og drikker det jeg lyster.
Og så er det bare om at lytte til sin egen krop.
Den siger til helt af sig selv.
Tror jeg vil have mig en spegepølsemad med fedt til morgenmad i morgen.
Hahahahahaha

Var der ikke en der sagde noget i retning af ""Lev livet mens du gør det.
Lev livet mens du tør det"".
VH Heidi Madsen

Peter Andreas Ebbesen

Man fristes til at citerer Total Petrolium.
"Så er der kød på bordet igen"
Gud hvor jeg dov elsker kød.
Hvis der var nogle der så Deadline i går.
så ville man have set Søren Gosvig Olesen, der var inde i anledning af hans nye bog om Hitler.
DEr kom han ind på at vi i dagens samfund igen er i fare for at få noget der ligner nazismen ind ad bagdøren.
På den måde, at vi blindt adlyder hvad sundhedsapostlene, der sige at vi skal spise dit eller dat.
Og vi skal dyrke motion så og så mange timer om dagen.
Jeg er ved at brække mig over denne form for ensretning.
Jeg spiser og drikker det jeg lyster.
Og så er det bare om at lytte til sin egen krop.
Den siger til helt af sig selv.
Tror jeg vil have mig en spegepølsemad med fedt til morgenmad i morgen.
Hahahahahaha

Var der ikke en der sagde noget i retning af ""Lev livet mens du gør det.
Lev livet mens du tør det"".
VH Heidi Madsen

en ny jæger sag

Morten Kjeldgaard

Jeg har altid holdt mig til Brugsens madpyramide, fordi den forekommer mig både fornuftig og appetitlig. Og så handler den om VALG, og det er jo helt centralt, sålænge staten ikke kommer hjem og laver mad til os.

"Vælg mest fra bunden, meget fra midten og mindst fra toppen". Der er ikke noget i madpyramiden, der tilsiger at man SKAL spise kød. Man KAN det.

Fødevareministeriets otte kostråd lyder helt usædvanligt kedelige, og giver mig ikke lyst til at lave mad ud fra dem, snarere en slags industriel, anorektisk sultekur. Kostpyramiden derimod, giver mig lyst til at lave varieret og lækker mad, af økologiske råvarer.

Fremragende med fornyet fokus på emnet.

Artiklen, der refereres til, som jeg i sin tid skriv i Nyhedsavisen, kan læses her: http://avisen.dk/madpyramiden-var-et-stort-fupnummer_1194.aspx

Alt det bedste
Per Thiemann

ursula søndergaard

At vælge at spise vegetarisk eller ej handler ikke nødvendigvis kun om ens egen sundhed og lyster. Det ville klæde debatten og artiklen hvis der kom fokus på andre ting såsom at hvis alle spiser vegetarisk vil der være mad nok til alle mennesker uden at vi behøver udpine jorden og dræne vandreserverne, overfiske havene og pine dyr. Er det virkelig ikke argumenter nok??
Er så træt af at høre på folk brokke sig over at videnskaben og staten blander sig i deres kostvaner - mig mig mig!!

Bjarne Hansen

Fødevarestyrelsens kostråd er dødsyge og vildledende.
Børn skal den ondelynenme ikke have Minimælk, de skal have normal Sødmælk.
Selvfølgelig skal vi spise kød, og man må også godt slukke tørsten i mælk.
Man er blevet så hysterisk Politisk-kost-korrekte at vores børn tager skade af det.
Det er jo blevet ophøjet til en Ny-Religiøs bevægelse, med Slanke-Guruer, Kost-Bibler, Sundheds-Apostle og Øko-Diciple.

Min krop er mit Tempel, og jeg synder når jeg spiser en rød Bøf.

Jeg er træt af alle deres forvrøvlede kost-hypoteser om så det ene og så det andet.
Jeg voksede op i 60´erne, og vi levede stik modsat alle disse underlige råd og tvivlsomme vejledininger, lige bortset fra det med slik, sodavand og sukker. Den slags var ganske simpelt kun på programmet ved højtidelige lejligheder.
Brun sovs, kød og kartofler, det var Arbejderfamiliernes dagligkost.
Salat blev først rigtigt moderne da man kunne få friske forsyninger året rundt fløjet ind fra Spanien, Italien og Israel, og det fik Arbejderfamilierne først råd til i midten af 70´erne.

Og det sjove ved det hele er at min generation nok er den sundeste generation overhovedet.
Efter os er det gået ned ad bakke igen.
Folkesundheden peakede med 60´er generationen.

Der var max. 3% der havde allerigi imod 40% idag.
Og vi havde kun én Klassens tykke dreng/pige.

I dag har de én Klassens tynde dreng/pige. Og 1/4 har åndedrætsspray eller anden form for medicin imod diabetes eller anden livstilsproblem.
Og hvis man havde en Allergi, så var det altid Høfeber, vi kendte ikke til andet for de andre var alt for sjældne.

Det er nogle stakkels svagelige generationer der vokser op, på trods af en helt hysterisk sundhedsdyrkelse der minder om dyrkelsen af den Ariske race i 30´erne.

Søren Kristensen

Godt gået Bjarne!

Bjarne Hansen

Jeg er 50 er vokset op i en arbejderfamilie.
Jeg har alle mine tænder( 5 plomber) et perfekt BMI stærke knogler, er stort set aldrig syg af infektioner.
Og jeg har aldrig fulgt nogen kostråd eller slankekure.
Jeg har to tommelfinger regeler, spis i roligt tempo og kun til du er mæt, ikke mere. Og drik mindst et stort glas Sødmælk om dagen hele livet.

Vi fik Skolemælk (sød, kærne og skummet) i dag får de saft eller penge til en sodavand.

ursula søndergaard

"Det er nogle stakkels svagelige generationer der vokser op, på trods af en helt hysterisk sundhedsdyrkelse der minder om dyrkelsen af den Ariske race i 30´erne."

ok Bjarne, slaaap af....!!!

"Ny amerikansk forskning gør op med de seneste 20 års advarsler mod hjerte/kar-sygdomme.

Fedt i mælkeprodukter og kød er frikendt for at være hovedårsag til hjerte-kar-sygdomme. Det er skadeligt, hvis vi erstatter fedtet med kartofler og pasta, konkluderer ny amerikansk forskning."

http://fpn.dk/mad/kost_ernaering/article2000154.ece

Jens Christoffersen

@Per Thiemann

Tak for linket. Jeg har opdateret artiklen.

Bjarne Hansen

Ved du hvad Ursula, jeg kender en ung pige der i 12 års alderen var en smule buttet som teenagere gerne er når de får en fornuftig føde under deres opvækst.
Hendes superslanke mor gik helt over gevind og konsulterede diverse kost og motions-coaches, og har idag kreeret en anorektikker, der ligner døden fra Lübeck.

Godt gået. Hurra for Sundheds-Apostelene.

@bjarne

jeg har netop hørt ernærings expert kritisere myten om at teens "skal være lidt buttede".
Han sagde at netop teens også tidlige burde være helt slanke.
Denne buttethed der af mange anses som naturlig er ren overvægt og ofte tegn på begyndende vægt problem efter hans udsag.

Men der er sgu oss mange experter at forholde sig til.

mariann offersen

Bravo Bjarne Hansen!!

Bjarne Hansen

Ursula.

Nå du er en af dem der læser "Den sunde familie" og som sværger til Sojaprodukter i stedet for Mejeriprodukter.
http://www.kernesundfamilie.dk/

Advarsel! Manden og Konen er nogle plattenslagere der lever fedt af at stikke svage mennesker blår i øjnene.

'Men Madpyramiden stemmer ikke overens med de officielle kostråd, som ikke anbefaler, at man spiser kød'.

Nej naturligvis ikke, hvad er problemet ?

Da en alsidig vegetarisk kost ikke truer nogens sundhed har der aldrig været formel grund til en sådan anbefaling (- men mennesket er oprindelig en kyst-flod-levende art, og hjernens udvikling og vedligeholdelse ER forbundet med indtagelse af fisk - indtaget er dog ens eget valg som voksen ;-)

Så den overskrifts-udbygning er virkelig dårlig 'ikke-ikke'-journalistik, som burde overlades til Politiken.

Problemet er snarere at Information har sig en agenda her, om at bekæmpe 'kødspisning' per se, og få FDB, der i forvejen - og det på udmærkeste vis - segmenterer efter økologi-kunderne, med på vognen.

Det er altid ærgerligt at få en sympati for en sag ødelagt, når sagens propaganda begynder at 'svindle' på italesætningen.

Der er gået "religiøsitet" i ernæring , kosttilskud og helse - den sunde fornuft og åbenhed over for ny viden ligger det meget tungt med.

F eks peger alt på, at vi bør spise flere proteiner, og dem får vi bedst fra animalske varer, hvor kombinationen af proteintyper er god og vigtig for helbredet.

Et stof som Cholin-proteinet har vi i svinekød, kyllinger, æg og mejeriprodukter, men det findes ikke i vegetarmad. Cholin har bl a med transmittering mellem hjerneceller at gøre og er ret vigtigt for spædbørns hjerner - og sådan er der så megen ny viden, der piller ved veganer-modellen.

M h t COOP's madpyramide og de officielle kostråd, så er forskningens nye trends vist ikke afspejlet i hverken COOP's pyramide eller i de officielle kostråd.

De officielle kostråd halter naturligt nok altid nogle år bagefter videnskabens erkendelser - det tager tid at få politisk enighed om kostanbefalinger, sådan er det bare.

Bjarne Hansen i denne tråd har helt ret i sin direkte tilgang :
Tidens fitness-trends, af enhver art er - i den form de ytrer sig - gammel-fascistiske mærkesager, som socialdemokrater naturligvis nemt kan begejstres over fodslaget i, og som individualistiske survival-typer bare kan se sig selv i ;-)
Samlet set er fitness-hysteriet således en ultimativ Enheds-sag, med utallige facetter, og altid een at piske op om nødvendigt.
Og den vil også sætte sig fascistiske spor i samfundet, naturligvis.
Having fun, sundhedsapostle ?

Bjarne Hansen

Han sagde at netop teens også tidlige burde være helt slanke.(Ham der siger det er et vrøvlehovede)

Det er meningen med teens at de er i bevægelse hele tiden samtidig med at der er fuld knald på vokseværk og hormoner, så når de i den alder er lidt for tynde eller lidt for buttede, så er der ingen grund til panik.
Det retter sig under en normal opvækst og en normal kost. Først når de er 16-17 år skal man tage buttethed/tyndhed alvorligt, så ikke det sætter sig som overvægt, eller det modsatte.
Jeg har 4 piger der i dag er voksne, der har ikke været nogen specielle tiltag under deres opvækst.
En var noget buttet, to var lidt for tynde og en så helt normal ud i teenage årene, hun fik så alle bumserne.
Alle har de idag et helt normalt BMI. Og de har fået den samme opvækst som jeg har.
Vi har aldrig været særligt fokuseret på kostplaner og Helsevrøvl, men selvfølgelig spist grønsager hver dag til vores kød og Kartofler, ris er også godt.
Og mælk skulle de have, gerne en halv liter om dagen. Der blev serveret mælk til hvert eneste måltid og vi kom rigtigt smør på brødet(vi er jo ikke maskiner der skal smøres med olie).
Men jeg er altid gået efter den gode kvalitet når jeg har købt mad, og aldrig brugt blandet hakketkød.
Skal vi have frikardeller, så blander jeg selv kødet.
(men det er fordi jeg engang så hakket svinekød i et mikroskop)

Tak Odd Bjertnes for at du forholdt dig til dagens forsideartikel med samme spørgsmål som jeg stillede næstøverst.

Hvad er problemet?

Problemet er, at min daglige avis gennem 37 år
(i tykt og "tyndt"), er ved at "blive skåret til" så den kommer til at ligne den øvrige danske presse, med overskrifter der ikke svarer til indholdet.

Madpyramiden er en glimrende kostvejledning som selv en analfabet kan læse, og efterleve, i "et sundt og jævnt og muntert liv på jord". frit efter Grundtvig.

Og kan alle i kost vrøvlehoveder ikke finde en anden tråd at diskutere jeres kostfrustrationer.

Mennesker spiser både kød, grøntsager, nødder og sødt.
Det gør bjørne også, så det kan jeg ikke se der skal være noget unaturligt ved. Når jeg kigger på mit tandsæt er det indrettet til at være 'omnivore' - altæder.

Ud over det, så må jeg sige jeg er på Bjarne o.a.'s side: det der er godt for den ene behøver ikke være godt for den anden - det dér med en ensrettet 'sandhed' om hvad alle mennesker skal spise, er i mine øjne farlig og forenklet. Det menneskelige stofskifte og fordøjelse er utroligt individuel fra person til person.

Selv spiser jeg en masse kød og grøntsager og meget lidt sukker og forarbejdede kulhydrater. Sådan en art hulemandskost. Det befinder jeg mig rigtig godt med, men det behøver jo ikke betyde at hele verden skal spise sådan.

Bjarne Hansen

Det er i øvrigt også geografisk bestemt hvad man bør spise, og man skal også spise i forhold til ens fysiske adfærd.

Der er skam en god og fornuftig grund til at vi spiser fed mad i vinterhalvåret og lettere om sommeren. Se på Inuiterne, de har klaret sig i tusinde år uden grøntsager, der er animalsk fedt en livsnødvendighed.

Og at Jord&Beton arbejderen spiser mere kød og Kartofler end personalet på Direktionsgangen, er også helt naturligt, hvis de spiste som Jord&Betoneren ville de blive runde som globusser, og omvendt vil J&B´eren besvime på jobbet af mangel på energi.

ursula søndergaard

Bjarne, jeg har aldrig læst den bog du snakker om, i det hele taget læser jeg ikke hverken sundhedsbøger eller blade, så pak bare dine fordomme væk.
Den dag jeg blev veganer var det fordi jeg efterhånden havde mødt et par veganere eller tre og det gik op for mig: det kan man godt.
Jeg vil ikke være med til det danske industrialiserede landbrug som behandler dyr som maskiner (de er nmelig heller ikke maskiner som du ikke er det bjarne). Jeg vil heller ikke være med til at nyfødte kalve bliver slået ned for at jeg kan få komælk, efterhånden synes jeg egentlig det er en mærkelig tradition, det med at drikke komælk.

Mange har som automatreaktion på at jeg er veganer oplyst mig om at jeg får ikke ditten og datten især protein. Derfor har jeg interesseret mig en smule for kost og fundet ud af at hvis man netop ikke lever af salat (som mange tror veganere gør) men spiser alt muligt, linser, bønner, ærter og et varieret udvalg af grøntsager osv osv så er det hverken asketisk, usundt - eller slankende - at spise vegansk.
Jeg elsker mad men jeg elsker også at vide at jeg ikke er med til at behandle køer og grise og høns som maskiner, min mad smager bedre af den grund.

Principielt ser jeg ikke noget galt i at slå andre dyr ihjel for at få føde, men hvorfor skulle jeg hvis jeg ikke behøver det. Desuden kender jeg tonsvis af kødspisere som ikke kunne drømme om at skyde en ko. Det er da hyklerisk.

Bjarne Hansen

Ursula:
Du har fuldstændigt ret i at vi i profittens hellige navn mishandler de dyr vi spiser.
Men det er et helt andet problem, og har intet at gøre med hvad der er sundt eller ikke sundt.
Bortset fra at dyr der har haft et godt dyreliv er sundere at spise, end de mishandlede dyr som vi ser i køledisken.

Bjarne Hansen

Jeg ved godt hvordan Veganere spiser, min datter er netop Veganer pga. at dyrerne lider, og ikke pga. af hendes egen sundhed.

Men man kan købe økologisk opdrættede dyr, og jo flere der gør det, desto flere vil blive tvunget til at omlægge så dyrevelfærden bliver højnet, og kødet bliver biligere.
For jeg erkender også at det er alt for dyrt for en alm. lønmodtager familie at leve 100% økologisk, endnu.
DK´s fødevarepriser er gennemsnitlig 15-30% højere end i resten af EU.
Hvis vi fjernede moms fra alle sunde og økologiske fødevare, så ville det gå stærkt, både med folkesundheden, dyrevelfærden og natur og Vandmiljøet.
Men det kan ikke engang S og SF jo finde ud af. Man skal helt over til EL før at sådan tovlig snak bliver bragt til torvs.

Benjamin Bach

@Bjarne
Din stigmatisering af kost-apostlene lægger op til at ignorere kostråd fuldstændig og leve på egen overtro og mytedannelse. Det, der er brug for, er jo netop nogle ORDENTLIGE kostråd -- nogle mindre rigide, mere ærlige, moderne og individuelle kostråd. Og netop derfor er denne debat jo utroligt vigtig.

At blande noget dyreetik og bæredygtighed ind i debatten ser jeg ikke som skadelig -- tværtigmod, mindre kød og mindre kemisk besudlet, hormonforstyrrende og genmodificeret mad, tager vi jo nok ikke skade af.. og det er netop det, den politiske forbruger opnår ved at indkøbe efter sine overbevisninger.

Slettet Bruger

Måske er der lidt landbrugspyramidespil over nogle af anbefalingerne ligesom det har været tilfældet med andre kostråd og opskrifter gennem tiden.

Hvis man nu giver afkald på sine mere eller mindre bizarre madvaner, det være sig konens eller gedens mælk, fuglemenstruationen til morgenmad, medicinhæleriet og diverse oppumpede mishandlede kroppe og går over til at blive veganer med de officielle råd om proteinindtag i inderlommen - ca. 1 gram pr. kilo kropsvægt - så skal der immervæk skovles mange bønner og linser hver dag. Man kan således tvivle på, hvor mange veganere, der egentligt opfylder deres sunde (?) minimumskvote. Dertil kommer at det ofte fremføres at vegetarisk kost består af proteiner af ringere kvalitet.

En del kan undre og yderligere, hvis det i øvrigt er rigtigt, at vegetarer klarer sig udmærket, hvis ikke bedre i større undersøgelser om helbred. For resten tyder flere skrækhistorier om sundhedstilstand og risici blandt de ”dårlige jægere” på, at det i mindst lige så høj grad er ’kannibalerne’, som agerer sundhedsapostle.

Michael Kvetny

Hvor morsomt, at skribenten fremhæver den lille bitte trekant øverst med kød på. Hvorfor ikke gå efter den gumpetunge bund i pyramiden, der byder os at spise brød, korn, pasta, ris og kornprodukter i obskønne mængder - hvilket ifølge den nyeste forskning er hamrende usundt i forhold til mættet fedt?

Om 10 år er der ingen der vil røre mælk.

70% af klodens befolkning rører det ikke, og sjovt nok er de fritaget for brystkræft, og prostatakræft.

De forsøg der er lavet med dyr, viser samme tendens.

Ud med mælk, og vupti - ud med kræft.

Noget af en kioskbasker den forside, men som Peer skriver, så er de danske kostråd på vej i affaldskontaineren.
Resten kan læses på videnskab.dk:
http://videnskab.dk/content/dk/krop_sundhed/flaskesteg_er_bedre_end_fran...

Thomas Larsen

Blot en kommentar vedr. cholin som blev nævnt tidligere.

Cholin er ikke et protein men et ammonium-salt som fortrinsvis findes i animalske produkter. Men cholin findes også i de fleste vegetabilske produkter omend i lavere koncentrationer end i animalske. Desuden kan kroppen producere små mængder af stoffet, men ikke tilstrækkelig til at vi er selvforsynende.

Så vidt jeg ved er der ikke noget der tyder på at folk der lever af en sund og varieret plantebaseret kost har cholin underskud. Men har man et stort alkohol indtag eller spiser en fedtrig kost er det vigtigt at få meget cholin. Det samme gælder sikkert også for såkaldte 'junk-food' vegetarer der er i underskud af både det ene og det andet.

@ Bjarne (og andre)

I gamle dage, dvs. i 1950erne spiste man altså mere sundt end man gør i dag. Man spiste f.eks. ofte to-tre retter, også til middag eller aften hver dag. Man fik f.eks. en grødret til forret eller efterret.
Så fik man måske to karbonader, eller en lille bøf (eller måske to, hvis man var heldig!). Og masser af kartofler, og måske også fisk og andre gode, sunde ting. Flere handlede også dengang hos de gode, danske slagtere (som nu desværre alle er lukkede...) Og så spiste man jo som sagt altså kartofler.....en masse gode sunde danske sava kartofler. Og gode sunde danske rodfrugter som f.eks. selleri, gulerødder, rødbeder, pastinakker mm. Og det gjorde man jo, fordi især arbejderklassen dyrkede dem selv - i koloni-haverne.

Og man fik en rød sodavand på 25 cl om søndagen og en lille is om sommeren - igen hvis man var heldig. Selv i 1970erne hvor jeg var ung var det sådan. Chips mm. fik vi skam kun måske hver lørdag eller hver anden lørdag. Og der var ingen der havde hørt im Matador Mix dengang. Og de første poser kom frem var der altså kun ca. 75 gram i, mener jeg?

Det er ikke hverken kødet, sovsen eller kartoflerne, det er galt med. Det ver mængden af kødet eller sovsen, den er gal med. I gamle dage fik man måske ca. 50-100 gram om dagen, mens vi dag måske får 250-300 gram kød om dagen. Og der er frit valg på alle hylder i forhold til at købe overdådige mængder af sodavand (cola), chips, slik, chokolade mm. som der jo slet slet ikke var, jeg var ung i 1970erne, eller da mine store støskende voksende op i 1950erne og i 1960erne...

Og mht. salat - jo, så kom salaten ind i 1970erne. Og man glemte helt den gode danske rødkål og hvidkål...

Rachel Henderson

I øvrigt vil jeg advare kvinder mod helt at droppe kødet. Bare en lille smule kød sammen med et måltid øger tilgængeligheden af hele måltidets jernindhold, ikke kun dét, der findes i kødet.

Mange kvinder i den menstruerende alder mangler jern, og det gør dem unødigt trætte, irritable og dårlige til at lære.

Morten Kjeldgaard

@ Karsten Aaen m.fl.

I 50'erne kunne arbejderklassen tåle den meget energirige kost I taler om fordi man havde hårdt, fysisk arbejde. I dag sidder arbejderklassen -- dem er tilbage -- bag et rat, en computer, eller ved et samlebånd. Det er et enormt sundhedsmæssigt problem, og resulterer i en markant højere dødelighed for den gruppe mennesker.

Men tag ikke fejl: det var ringe og usund kost. Tidligere i historien bestod befolkningens ernæring af endnu ringere mad, typisk fedt på rugbrød. Man spiste ikke af nydelse, men for overlevelse.

Kan vi ikke blive fri for den latterelige romantisering af "gamle dage"?

Jeg siger jo bare, at I 1950erne fik børn og andre slet slet ikke så meget sukker, som børn i dag får.
Og jeg ved skam godt at arbejderklassen i 1950erne havde hårdt, fysisk arbejde. Og at arbejderklassen i dag, sidder ved computere, ved et samlebånd, eller bag et rat.

Bjarne Hansen

Det kan da godt være at Statens Seruminstitut lyver, men her er hvad de skriver: LEGIONELLA

Legionella er bakterier der lever i ferskvand og andre våde/fugtige miljøer. De formerer sig bedst i lunkent vand, 25 - 45º C. Smitte foregår hyppigst ved indånding af små vandpartikler (aerosol) der er forurenet med Legionella, smitte kan sandsynligvis også ske ved fejlsynkning af forurenet vand.

Legionellabakterier er årsag til 2 sygdomme

Legionærsygdom, som er en lungebetændelse forårsaget af at bakterierne inficerer makrofager (en type hvide blodceller) i lungerne.

Pontiac feber, som er en influenza-lignende sygdom.
-------------------------------------------------------------
http://www.ssi.dk/sw3492.asp

Bjarne Hansen

Erik Arends
Jeg har været i Afrika og boret brønde, så jeg ved en del om infektioner, amøber og vandkvalitet.

Men du har ret i at man aldrig bliver for gammel til at lære.

Det var godt Bjarne!

Så fik vi styr på det :-)

Man kan altså roligt drikke vand af et glas fra hanen.

Ups! Bjarne jeg glemte at gå til side 2

Og jeg har været Energiledelseskonsulent i et boligselskab i Kbh., med ansvar for VVS-installationerne, og har i tæt samarbejde med Stadslægen forestået bekæmpelsen af legionella, og information til lejere og medierne.

Så vi er jo en slags kollegaer.

Bjarne Hansen

Der er i princippet jo ingen der ved hvad de skal tro på med hensyn til kosten.

For ikke så længe siden var EKSPERTER ude og sige at Kost-pyramiden skulle vendes på hovedet.

Kan nogen her fortælle mig om en Ernæringsekspert der har 100% ret og som er til at stole på?
Det tror jeg ikke, for han er ved at skrive en bog om emnet sponseret af Danisco. ;-)

Det er også korrekt at Arbejderne i 50-60´erne spiste sundere end flertallet gør i dag, men de blev også udsat for dødsens farlige ting på deres arbejde, så når man holder kosten op imod det enkelte menneskes aktivitet, så tror jeg simpelthen ikke på at man kan finde et kostråd som er en dækkende fællesnævner for hele befolkningen.
Man kan kun fortælle hvad man ikke bør spise for meget af. Sukker og fedt. Og så bør vi alle spise grøntsager hver dag, også mændene. Det er mit enkle kostråd.

Man kan heller ikke entydigt sige hvad folk får kræft af, det kan være en ting, eller mange forskellige ting.

Det jeg forsøger at pointere er, at hele vort samfund er ved at tage en drejning hen hvor det kun er ens eget ego, og hvordan man visuelt fremtræder der er vigtigt.
Prøv at lave en simpel google søgning på emnet kost og krop eller gå i boghandelen og se hvilke bøger der bliver solgt flest af.
Da jeg var ung var det kun Bodybuildere der var så kost og krops fixerede som stort set alle unge er det idag.

Det er forresten sundt at spise fisk, hvis ikke det lige var fordi at ALLE gifte ender i havet, og at store fisk indeholder samtlige. Alt godt fra havet ender i de fisk vi spiser.

Derfor spiser jeg gerne sild og laks alligevel. Jeg har, den måske fatalistiske tankegang, at skulle jeg gå rundt og passe på hele tiden, så ville jeg blive alvorligt paranoid.

Jeg blev tidligere bedt om at slappe helt aaa..
Det er jo netop det JEG gør, Jeg lever så sundt det er mig økonomisk muligt, og jeg køber fortrinsvis Dansk og økologisk. Og jeg gider ikke at tælle kalorier, kolesteroler. Og lur mig om ikke jeg lever længere end de der stresser rundt om søerne på tid og indhalere alverdens luftforurening, og derefter fiser fra Herodes til Pilatus for at få det helt rigtige at putte i munden.

Og at tro at Sushi er sundt er en vildfarelse af de store, rå fisk har ikke været sundt siden at Supertankerne indtog verdenshavene. Men det smager godt. Og husk! Drik mælk til;-)

Bjarne Hansen

Erik
Ja vi kan roligt drikke fra hanen,(de fleste steder i landet) men lad det løbe lidt, der kan også være rester af skærolie og andre ting der stammer fra reparationer på ledningsnettet.

Så er du også ude og anbefale at det varme vand skal have en minimums temperatur på 55-60 grader, og ikke 45 som er det rene badevand og bakteriekuvøse. Ik sandt.

Jo vi er en slags kollegaer. Jeg henter vandet, du kontrollere det;-) Jeg er nu gået på pension for længst.

Bjarne Hansen

Erik
Det jeg flippede ud over var at et spare råd fra Staten gik ud på at man IKKE skulle lade vandet løbet til det bliver koldt før man drak af det.

Så vil jeg nødig bo i højhus, og skulle drikke af de hundredevis af liter vand der har stået i rørerne hele natten.

Det var et direkte sygdoms fremkaldende råd, i deres iver i at spare på vandet.

Bjarne Hansen

Det kolde vand bør ikke være over 9 grader.

Bjarne Hansen

Nu ved jeg hvad du har taget fejl af Erik.

Legionelle kan leve i koldt vandt, men ikke formere sig. De kan kun formere sig i 25-45 grader.

Derfor kan man også finde Legionella i ismaskiner, fordi at det vand man har benyttet var over 25 før det blev kølet ned .

Sider