Læsetid: 5 min.

Alle midler i brug mod miljøaktivister

Overvågning, hemmelig efterforskning og varetægtsfængsling blev anvendt mod personer, som ifølge politiet planlagde ulovlige aktioner under klimatopmødet. Nu skal det afgøres, om de kan straffes
Aktivister venter på at gå i demonstration til Bella Center under COP-15-mødet i København i december. Allerede inden klimatopmødet aflyttede politiet aktivister, som de mistænkte for at ville lave ulovlige aktioner under COP15

Aktivister venter på at gå i demonstration til Bella Center under COP-15-mødet i København i december. Allerede inden klimatopmødet aflyttede politiet aktivister, som de mistænkte for at ville lave ulovlige aktioner under COP15

Pelle Renk

22. marts 2010

Lyset er rettet mod de løst organiserede grupper, der var på gaden under klimatopmødet i København sidste år. Planlægningen af deres aktioner og demonstrationer begyndte allerede i juni sidste år og accelererede i løbet af efteråret ifølge politiets overvågning.

Det fremgik i sidste uge, da den først anlagte sag - som omtalt i Information - blev indledt i Københavns byret. Her skal anklageren gøre rede for, at aktionerne ville være endt i ulovligheder, og at personer, der på nogen måde deltog i planlægningen, kan straffes.

Syv personer blev i forbindelse med efterforskningen anholdt under klimatopmødet - sigtet for at planlægge aktioner, der indebar overtrædelser af straffeloven.

To af dem var udlændinge, som fik lov at sidde varetægtsfængslet i tre uger. De er som de første blevet tiltalt og det var deres sag, der begyndte i sidste uge.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Tak til Information fordi I følger disse sager.
Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvor meget politiet har fået ud af stikord i en af de anklagedes notesbog. Er det derfor at Løkke Rasmussen nu har fritaget ministrenes kalendere fra aktindsigt.
Ligeledes kan jeg ikke se at indtrængning i Forsvarsministeriet for at åbne vinduerne skulle være en så alvorlig terrorhandling. I mine øjne er det mere en hapning.

Hold hovedet højt, kære 'Tash' (og i øvrigt Noah, men ham kender jeg ikke personligt). Vi er mange der elsker din karisma, din personlige udstråling og nyder godt af dine omfattende organisatoriske evner og erfaringer. Du er en meget hjertevarm person som er utrolig afholdt, og det er mig helt uforståeligt at lille søde, uskyldige du skal konfronteres af systemets anklagende voldsapparat. Håber du atter må blive fri fra de tunge lænker og nyde friheden som borger i et semifascistisk samfund, hvor omfattende overvågning og logning er en del af hverdagen. Jeg kunne aldrig forestille mig dig med nogen som helst brosten eller kasteskyts i hånden. Det er helt urimeligt det du anklages for. Jeg krydser fingre for dig og tænker på dig her i provinsen. Og tak for en hyggelig og afslappet klimacamp i sommers. (: Masser af opmuntrende kram og kærlighed fra Karmus.

Peter Andreas Ebbesen

Artiklen beviser jo blot , at politibanderne i Statssikkerhedstjenesten PET, ikke holder sig tilbage på nogen som helst måde, nogen må gøre noget , før det er for sent .Lars Lykke og regmet skal skaffes af vejen . OPRØR NU!

Jeg forstår ganske enkelt ikke, hvor den her sag bare ikke er blevet totalt afvist af byretten? - med den besked til anklageren om at komme igen, når anklage-myndigheden havde noget mere konkret at bygge anklagen op på - og i hvert fald noget mere betydeligt og væsentligt end det der her præsenteres som anklage-skrift.

Det er jo ikke andet end lovligt politisk arbejde, de har lavet...aktivisterne altså...

Steen Rasmussen

Citat: "... Procesbevillingsnævnet gav tilladelse til, at Greenpeace i sagen om gallamiddagen kan få prøvet lovligheden af politiets aflytninger ved Højesteret."

Hvordan kan procesbevillingsnævnet over hovedet bevise, at en organisation som Greenpeace kan rerpæsentere en "retslig interesse" i at få lovligheden af noget som helst afprøvet?

Nikolaj Kasperuk

Denne sags ubegribelige absurditet minder mig mest af alt om retsagen mod Khodorkovsky og Lebedev. Ubeskriveligt sørgeligt, at skulle komme til at opleve noget sådant i Danmark.

venligst,

Fem meter lang boltsaks af papmache??? :D

Aha. Så det var de boltsakse, jeg læste om i medierne, der blev fundet under razziaerne hos aktivisterne, under cop15-mødet... Så ser man det!

Hvis artiklen referer fra retsmødet ganske pæcist, så er der altså stor underholdning i vente i kommende referater. :) Men hvor er det absurd.

Jesper Nielsen

Tak til information, at de stadig forfølger disse sager, da andre medier har glemt alt om uretmæsige forteelser mod personer der kun har brugt deres ret til at ytre sig...
Ud over det, så kan man efterhånden dagligt læse om et dansk retssystem i skred mod det uvisse.
Beklager at vi snart kan sammenligne os med totalitære systemer, hvor magthavere altid har ret.....

Mikkel Andersen

"Velkommen indenfor. Efterlad venligst dine frihedsrettigheder i døren, og overgiv al magt til den flinke politibetjent. Lige derovre står en bod, hvor du kan give køb på din opfattelse af demokrati. Og PET holder gerne dine ejendele, mens du venter på din forvandling til en pæn og regelret borger, der danser i takt med ledelsen."

Selvfølgelig skal lovligheden af politiets metoder afprøves igen og igen og igen og igen. Med magt og beføjelser følger normalt ansvar og kontrol. Politiet har fået beføjelserne, men bliver så sjældent kontrolleret eller nægter pure at lade sig kontrollere. Det kan vi ikke være tjent med i en retsstat.

Det skræmmende er jo, at det er terrorpakken og de beføjelser der fulgte med den, der nu ligger til grund for de præventive aflytninger og anholdelser. Jeg erindrer svagt juristerne advare mod netop det, at lovens rammer var så brede, at de kunne udvides til at omfatte hvad som helst.

Det må vi gøre op med nu!

Frej Klem Thomsen

"For eksempel at trænge ind i Forsvarsministeriet og åbne vinduerne..."

Det er betryggende at PET og københavns politi forstår at afsætte massive ressourcer til at håndtere så alvorlige trusler mod den danske stat. Næste gang Hjort leder efter en udgiftspost i det offentlige hvor der kan spares et par hundrede millioner, så har jeg et oplagt forslag...

Dette er efterhånden svært at se hvorfor vi kalder Danmark et demokrati. Hvis vi skal komme videre i denne verden må vi starte med at nedlægge PET og deportere Løkke til Tuvalu.

Vi burde være hylde disse demonstranter der bruger deres tid og penge på bekæmpe horderene af korrupte politikere, klimaslyngler og multinationale slavehandlere!

Når man læser dette referat, evt. suppleret med referaterne i modkraft, er det virkeligt meget svært at få øje på, at retsplejelovens bestemmelser om et anklageskrift kvalitet, er opfyldt.

Og dét forhold reaktualiserer jo spørgsmålet, om PET's kompetence-mæssige sammensætning. Det her lugter i alt for udstrakt grad som proffessionel paranioditet. Og altså en art indavl i PET's perspektiv-masse. Og det er desværre ikke første gang, at den undren er blevet nødvendig...

Med venlig hilsen

Men okay. Når jeg nu tilhører et element af de parlamentariske mindretal i et demokrati, hvor de 51% bestemmer over de resterende 49%, så fritager det også mig for noget som helst ansvar.

Det sjove er blot, at retssager som denne vil danne præcedens i mange andre retssager. Måske burde jeg gå igennem København med en 5 meter lang foldekniv i papmache og se om jeg bliver anholdt og bliver stillet for en dommer fordi jeg har overtrådt den skønne knivlov. :)