Læsetid: 5 min.

Alle midler i brug mod miljøaktivister

Overvågning, hemmelig efterforskning og varetægtsfængsling blev anvendt mod personer, som ifølge politiet planlagde ulovlige aktioner under klimatopmødet. Nu skal det afgøres, om de kan straffes
Aktivister venter på at gå i demonstration til Bella Center under COP-15-mødet i København i december. Allerede inden klimatopmødet aflyttede politiet aktivister, som de mistænkte for at ville lave ulovlige aktioner under COP15

Aktivister venter på at gå i demonstration til Bella Center under COP-15-mødet i København i december. Allerede inden klimatopmødet aflyttede politiet aktivister, som de mistænkte for at ville lave ulovlige aktioner under COP15

Pelle Renk

Indland
22. marts 2010

Lyset er rettet mod de løst organiserede grupper, der var på gaden under klimatopmødet i København sidste år. Planlægningen af deres aktioner og demonstrationer begyndte allerede i juni sidste år og accelererede i løbet af efteråret ifølge politiets overvågning.

Det fremgik i sidste uge, da den først anlagte sag - som omtalt i Information - blev indledt i Københavns byret. Her skal anklageren gøre rede for, at aktionerne ville være endt i ulovligheder, og at personer, der på nogen måde deltog i planlægningen, kan straffes.

Syv personer blev i forbindelse med efterforskningen anholdt under klimatopmødet - sigtet for at planlægge aktioner, der indebar overtrædelser af straffeloven.

To af dem var udlændinge, som fik lov at sidde varetægtsfængslet i tre uger. De er som de første blevet tiltalt og det var deres sag, der begyndte i sidste uge.

Samme uge, hvor Procesbevillingsnævnet gav tilladelse til, at Greenpeace i sagen om gallamiddagen kan få prøvet lovligheden af politiets aflytninger ved Højesteret. Og samme uge, hvor justitsminister Lars Barfoed (K) på et samråd i Folketingets retsudvalg om politiets indsats under topmødet gav til kende, at politiet kunne begå fejl, og at man skulle lære af erfaringerne.

Mistænkeliggørelse

Seks uniformerede betjente bevogtede sidste uges to retsmøder, fordi politiet vurderede, at der var risiko for uro i retssalen.

Men den eneste 'uro' kom fra de to tiltaltes forsvarere, der mente, at anklageskriftet var alt for overfladisk. Her fremgik det nemlig blot, at de to var tiltalt for at planlægge voldelige aktioner under topmødet, der indebar groft hærværk, grov forstyrrelse af ro og orden, samt vold med forskellige genstande kastet mod politifolk. Ingen præcis angivelse af tid og sted for ulovlighederne.

Ved retsformandens mellemkomst måtte anklageren acceptere, at et anklagepunkt røg ud - forstyrrelse af forsyning - og bedyre, at det i løbet af sagen ville stå klart, hvad resten af tiltalen nærmere dækkede over.

Anklageren måtte også præcisere, at lovovertrædelserne aldrig blev til noget, selv om de planlagte aktioner fandt sted - dog uden de tiltalte, der var anholdt forinden.

På de to retsmøder blev de tiltalte især afhørt af anklageren. De to forsvarere fandt kun sjældent anledning til yderligere forklaringer.

En 27-årig mand fra USA, der er i Danmark for at studere, forklarede, at hans rolle havde været at overvåge Rådhuspladsen i København under en planlagt aktion. Han skulle melde tilbage, hvis der var politi, så en konfrontation kunne undgås. Han havde også været med til at distribuere plakater, og han havde deltaget i en del møder forud for topmødet.

Anklager, Line Steffensen, gik hårdere til værks over for den anden tiltalte - en 34-årig kvinde fra Australien, der er gift med en dansker og bor i Sverige.

Da hun blev anholdt, fandt politiet hendes notesbog.

Notaterne bestod mest af stikord, som anklageren ønskede uddybet. Der var notater, som anklageren fremstillede som overvejelser omkring gennemtrængning af politikæder, befrielse af anholdte og stenkast. Tiltalte forklarede, at hun blot havde noteret, hvad der blev talt om på møderne, og at notaterne var til hende selv.

I notesbogen omtales også store boltsakse. Dem ville anklageren vide, hvad skulle bruges til.

»De var lavet af papmaché og skulle med til en demonstration som protest mod indespærringen af klimaflygtninge«, svarede den tiltalte.

Det svar virkede anklageren særlig tilfreds med.

Da forsvarer, advokat Hanne Reumert, efter frokostpausen fik retsformand Peter Lind Larsens tilladelse til at vise retten en af de omtalte boltsakse, så anklageren nærmest fornærmet ud. Kammerater til den tiltalte slæbte en fem meter lang boltsaks af papmaché ind i retslokalet.

Retsformanden kiggede kort på den og sagde med et lille smil:

»Ja, den ser flot ud.«

Det sagde du selv

En hel retsdag gik med anklagerens præsentation af overvågning af telefonsamtaler og sms-beskeder. De indeholdt hovedsageligt aftaler om møder, problemer med at finde penge til arrangementer og afhentning af plakater. Overvågningen fandt sted fra begyndelsen af september sidste år at dømme efter datoer på de fremlagte aflytninger. Politiet må derfor på et tidligere tidspunkt have besluttet sig for, hvilke personer de ville koncentrere den præventive efterforskning imod. Efter afspilning af en aflyttet telefonsamtale i retten henvendte anklageren sig til den 34-årige fra Australien og sagde:

»Her siger du, at der er en gruppe, du ikke vil være med i, fordi den er for pacifistisk.«

Forsvareren, advokat Steen Leonhardt Frederiksen, nåede dårlig nok at protestere, før retsformanden brød ind og sagde:

»Det er da vist lige det modsatte, der bliver sagt: At man skal undgå at blive militant og voldelig for ikke at miste tilslutning fra denne gruppe.«

»Nå, ja, sådan hører man jo tingene så forskelligt,« beklagede anklageren.

Den tiltalte har selv slået fast på, at hendes rolle var at sørge for lokaler til møder, arrangere overnatning og bespisning af udenlandske aktivister og søge penge gennem forskellige organisationer. Om hun fortryder?

»Hvis jeg havde vidst, at jeg skulle tre uger i fængsel og gennem en retssag, havde jeg slet ikke brugt min telefon i den periode. Anklageren fordrejer indholdet af samtalerne. Uden dem havde der slet ikke været nogen sag,« siger hun til Information.

En tynd kop te

De to afsatte retsmøder viste sig allerede på den første dag ikke at være nok. Anklageren har endnu kun antydet, at de tiltalte kan gøres medansvarlige for planlægning af et helt katalog af aktioner, som ifølge politiet kunne udvikle sig til lovovertrædelser, men ikke gjorde det. For eksempel at trænge ind i Forsvarsministeriet og 'åbne vinduerne, så de kan mærke, hvad det er for et vejr, de er med til at forandre', som det fremgik af en tryksag, som anklageren har vedlagt sagen.

Den aktion blev forhindret af et større politiopbud lige som andre annoncerede aktioner, som de tiltalte muligvis er anklaget for at deltage i forberedelsen af.

De to forsvarere, Hanne Reumert og Steen Leonhardt Frederiksen, mente fra første dag, at de kunne få behov for at indkalde vidner, efterhånden som sagen skred frem, og det ville stå mere klart, hvad de tiltalte egentlig er anklaget for.

Anklageren har bebudet, at tre politifolk skal føres som vidner.

Hvis de ikke kan bidrage med noget væsentligt, har anklageren tilsyneladende en spinkel sag, som ifølge forsvarerne bygger på fortolkning og spekulation. Til det hele har retten fundet tid til yderligere tre retsmøder i slutningen af august.

Anklageren ønsker, at de tiltalte til den tid bliver idømt en fængselsstraf med efterfølgende udvisning af Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak til Information fordi I følger disse sager.
Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvor meget politiet har fået ud af stikord i en af de anklagedes notesbog. Er det derfor at Løkke Rasmussen nu har fritaget ministrenes kalendere fra aktindsigt.
Ligeledes kan jeg ikke se at indtrængning i Forsvarsministeriet for at åbne vinduerne skulle være en så alvorlig terrorhandling. I mine øjne er det mere en hapning.

Hold hovedet højt, kære 'Tash' (og i øvrigt Noah, men ham kender jeg ikke personligt). Vi er mange der elsker din karisma, din personlige udstråling og nyder godt af dine omfattende organisatoriske evner og erfaringer. Du er en meget hjertevarm person som er utrolig afholdt, og det er mig helt uforståeligt at lille søde, uskyldige du skal konfronteres af systemets anklagende voldsapparat. Håber du atter må blive fri fra de tunge lænker og nyde friheden som borger i et semifascistisk samfund, hvor omfattende overvågning og logning er en del af hverdagen. Jeg kunne aldrig forestille mig dig med nogen som helst brosten eller kasteskyts i hånden. Det er helt urimeligt det du anklages for. Jeg krydser fingre for dig og tænker på dig her i provinsen. Og tak for en hyggelig og afslappet klimacamp i sommers. (: Masser af opmuntrende kram og kærlighed fra Karmus.

Peter Andreas Ebbesen

Artiklen beviser jo blot , at politibanderne i Statssikkerhedstjenesten PET, ikke holder sig tilbage på nogen som helst måde, nogen må gøre noget , før det er for sent .Lars Lykke og regmet skal skaffes af vejen . OPRØR NU!

Jeg forstår ganske enkelt ikke, hvor den her sag bare ikke er blevet totalt afvist af byretten? - med den besked til anklageren om at komme igen, når anklage-myndigheden havde noget mere konkret at bygge anklagen op på - og i hvert fald noget mere betydeligt og væsentligt end det der her præsenteres som anklage-skrift.

Det er jo ikke andet end lovligt politisk arbejde, de har lavet...aktivisterne altså...

Steen Rasmussen

Citat: "... Procesbevillingsnævnet gav tilladelse til, at Greenpeace i sagen om gallamiddagen kan få prøvet lovligheden af politiets aflytninger ved Højesteret."

Hvordan kan procesbevillingsnævnet over hovedet bevise, at en organisation som Greenpeace kan rerpæsentere en "retslig interesse" i at få lovligheden af noget som helst afprøvet?

Nikolaj Kasperuk

Denne sags ubegribelige absurditet minder mig mest af alt om retsagen mod Khodorkovsky og Lebedev. Ubeskriveligt sørgeligt, at skulle komme til at opleve noget sådant i Danmark.

venligst,

Fem meter lang boltsaks af papmache??? :D

Aha. Så det var de boltsakse, jeg læste om i medierne, der blev fundet under razziaerne hos aktivisterne, under cop15-mødet... Så ser man det!

Hvis artiklen referer fra retsmødet ganske pæcist, så er der altså stor underholdning i vente i kommende referater. :) Men hvor er det absurd.

Jesper Nielsen

Tak til information, at de stadig forfølger disse sager, da andre medier har glemt alt om uretmæsige forteelser mod personer der kun har brugt deres ret til at ytre sig...
Ud over det, så kan man efterhånden dagligt læse om et dansk retssystem i skred mod det uvisse.
Beklager at vi snart kan sammenligne os med totalitære systemer, hvor magthavere altid har ret.....

Nalle Kirkvåg

Det er tankevækkende, det der sker i disse år, herunder hvor omfattende telefonaflytninger igen er blevet. Det er jo næsten Stasi-metoder, der benyttes, når man sådan aflytter sine politiske modstandere...

Mere her: http://kritiskjournalistik.wordpress.com/2010/03/22/politi-propaganda-og...

Og ja, tak til Information der som et af landets få nyhedsmedier fastholder et kritisk blik på denne udvikling!

Mikkel Andersen

"Velkommen indenfor. Efterlad venligst dine frihedsrettigheder i døren, og overgiv al magt til den flinke politibetjent. Lige derovre står en bod, hvor du kan give køb på din opfattelse af demokrati. Og PET holder gerne dine ejendele, mens du venter på din forvandling til en pæn og regelret borger, der danser i takt med ledelsen."

Selvfølgelig skal lovligheden af politiets metoder afprøves igen og igen og igen og igen. Med magt og beføjelser følger normalt ansvar og kontrol. Politiet har fået beføjelserne, men bliver så sjældent kontrolleret eller nægter pure at lade sig kontrollere. Det kan vi ikke være tjent med i en retsstat.

Det skræmmende er jo, at det er terrorpakken og de beføjelser der fulgte med den, der nu ligger til grund for de præventive aflytninger og anholdelser. Jeg erindrer svagt juristerne advare mod netop det, at lovens rammer var så brede, at de kunne udvides til at omfatte hvad som helst.

Det må vi gøre op med nu!

Frej Klem Thomsen

"For eksempel at trænge ind i Forsvarsministeriet og åbne vinduerne..."

Det er betryggende at PET og københavns politi forstår at afsætte massive ressourcer til at håndtere så alvorlige trusler mod den danske stat. Næste gang Hjort leder efter en udgiftspost i det offentlige hvor der kan spares et par hundrede millioner, så har jeg et oplagt forslag...

Dette er efterhånden svært at se hvorfor vi kalder Danmark et demokrati. Hvis vi skal komme videre i denne verden må vi starte med at nedlægge PET og deportere Løkke til Tuvalu.

Vi burde være hylde disse demonstranter der bruger deres tid og penge på bekæmpe horderene af korrupte politikere, klimaslyngler og multinationale slavehandlere!

Når man læser dette referat, evt. suppleret med referaterne i modkraft, er det virkeligt meget svært at få øje på, at retsplejelovens bestemmelser om et anklageskrift kvalitet, er opfyldt.

Og dét forhold reaktualiserer jo spørgsmålet, om PET's kompetence-mæssige sammensætning. Det her lugter i alt for udstrakt grad som proffessionel paranioditet. Og altså en art indavl i PET's perspektiv-masse. Og det er desværre ikke første gang, at den undren er blevet nødvendig...

Med venlig hilsen

Den her åbenbare parodi af en retssag får mig til at tænke på censuren imod Arbejderens hjemmeside http://www.arbejderen.dk/index.aspx?F_ID=32684&TS_ID=1&S_ID=36&C_ID=199

Tingene har eddernamemig forandret sig til det negative i det nye årtusinde når jeg tænker på almindelig etik og moral.

Men okay. Når jeg nu tilhører et element af de parlamentariske mindretal i et demokrati, hvor de 51% bestemmer over de resterende 49%, så fritager det også mig for noget som helst ansvar.

Det sjove er blot, at retssager som denne vil danne præcedens i mange andre retssager. Måske burde jeg gå igennem København med en 5 meter lang foldekniv i papmache og se om jeg bliver anholdt og bliver stillet for en dommer fordi jeg har overtrådt den skønne knivlov. :)