Baggrund
Læsetid: 2 min.

Minister får middelkarakter som lovlydig landmand

Lollands Kommune vurderer fødevare- og landbrugsminister Henrik Høeghs to svinebedrifter på Lolland som værende i mellemklassen med hensyn til miljø og lovlydighed
Fødevareminister Henrik Høegh (th.) driver to gårde på Lolland. Hans bedrifter blev af kommunen betegnet som: 'de er lovlydige, men ikke har gennemført en særlig indsats på miljøområdet'. Vurderingen bygger på to ting: Systematik i miljøindsatsen og lovlydighed.

Fødevareminister Henrik Høegh (th.) driver to gårde på Lolland. Hans bedrifter blev af kommunen betegnet som: 'de er lovlydige, men ikke har gennemført en særlig indsats på miljøområdet'. Vurderingen bygger på to ting: Systematik i miljøindsatsen og lovlydighed.

Casper Christoffersen

Indland
19. marts 2010

»Ved kategoriseringen af din landbrugsbedrift er bedriftens systematik i miljøarbejdet og information til kommunen vurderet til at være på niveauet 'middel'.«

Sådan skrev Holeby Kommune i juni 2006 til Henrik Høegh, den nuværende landbrugsminister for partiet Venstre.

Det fremgår af en aktindsigt i Holeby Kommunes tilsynsrapporter med ministerens to gårde. I 2006 var Henrik Høegh endnu ikke medlem af Folketinget, men var som første viceformand i bestyrelsen for organisationen Dansk Landbrug oplagt rollemodel for erhvervet.

Holeby Kommune skulle give karakter til Høeghs to gårde - der i 2009 stod for en samlet produktion på 6.400 slagtesvin på 102 kg - og det blev altså på niveau 2 ud af 3 mulige. Niveau 2 bruges, ifølge det brev, som Høegh modtog, om landbrugsbedrifter, der »er lovlydige, men ikke har gennemført en særlig indsats på miljøområdet.« Placeringen vurderes i forhold til to parametre: Systematik i miljøindsatsen og lovlydighed. Ifølge kommunens seneste tilsynsrapport fra oktober 2009 har Høegh heller ikke i de forløbne tre år formået at løfte sine to bedrifter op på det bedste niveau, der omfatter landbrug, »som har bragt sig på forkant i miljøarbejdet.«

- Hvorfor er du ikke kommet op i niveau 1?

»For to år siden måtte jeg skrinlægge et projekt om en mere moderne svineprodution, men jeg fik ikke ansøgningen igennem,« svarer Høegh.

Jeg ved en havørnerede

Hans to gårde ligger for tæt på Maribo søerne og et Natur 2000-område, og derfor kan han ikke få byggetilladelse til nye staldbygninger.

»Inden for en årrække skal jeg derfor enten købe ny jord, eller også må jeg stoppe som svineproducent. Og når man kører med nedslidning og afvikling, kan det være svært at løfte bedriften miljømæssigt,« siger Høegh. Han glæder sig i stedet over et anlagt stisystem gennem den ene gårds kirsebærplantager og et udsigtstårn ved den anden gård, hvorfra man se havørne bygge rede. Begge har offentlig adgang.

Kategoriseringen af landbrugsbedrifter i tre kategorier blev indført i 2004 af Høeghs partifælle, daværende miljøminister Hans Christian Schmidt (nu regeringens transportminister). Han ville kategorisere alle landbrugsbedrifter lige som industrivirksomheder, og hensigten var at målrette de ressourcer, som miljømyndighederne skulle anvende til miljøtilsyn. De bedrifter, som klarede sig bedst, kunne som bonus få færre tilsyn. Derved håbede miljøministeren at slå to fluer med ét smæk: Dels kunne myndighederne spare ressourcer, dels ville landbrugsbedrifterne blive tilskyndet til »at opføre sig miljømæssigt fornuftigt«, som det hed. Ifølge miljøsagsbehandler Catarina Jensen fra Lollands Kommune har kategoriseringen af landbrugsbedrifterne på Lolland ikke haft den store praktiske betydning.

Langt de fleste bedrifter har - akkurat som Høeghs to svinebedrifter - nemlig fået karakteren 'middel', og den jævne placering ser ikke ud til at virke som en miljømotiverende faktor, der får landmændene til at anstrenge sig for at komme i niveau 1.

Da Lolland Kommune ifølge Catarina Jensen i forvejen kun har haft ressourcer til at gennemføre et minimumstilsyn, har der i øvrigt heller ikke været nogen gevinst i form af færre tilsyn for de landmænd, der måtte have en ekstra indsats for at komme i den bedste klasse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Kort og godt. En præcis artikel om et begrænset emne. Mere af den slags.
Venlig hilsen