Nyhed
Læsetid: 3 min.

Nationalbanken: Regeringen regner 21. mia. forkert

Reformer trænger sig på, mener Nils Bernstein og advarer om besparelser på 34 mia. i stedet for de 13, regeringen har udmeldt som følge af nulvækst i år 2011-2013
Reformer trænger sig på, mener Nils Bernstein og advarer om besparelser på 34 mia. i stedet for de 13, regeringen har udmeldt som følge af nulvækst i år 2011-2013
Indland
18. marts 2010

Kan regeringen ikke fastholde nulvækst i de offentlige udgifter, er det svært at se skattestoppet videreført i sin nuværende form ...

Der var lagt i kakkelovnen til regeringen, da nationalbankdirektør Nils Bernstein i går præsenterede den første kvartalsoversigt for 2010. Nulvækst kaldte han »et meget ambitiøst mål, som virkelig kræver politiske muskler. Det vil kræve en formidabel politisk indsats at nå nulvækst.«

Regeringen har selv værdisat nulvæksten i det offentlige forbrug i årene 2011, 2012 og 2013 til 13 milliarder kroner. Ifølge banken har stigningstakten for de offentlige udgifter de sidste 10 år været højere end regeringens målsætning. Og hvis den tendens fortsætter uhindret frem til 2013, skal regeringen i stedet spare 34 mia. kroner.

»Der er et ubændigt opadgående pres på de offentlige udgifter. Følger man med i den politiske debat, er det ikke ligefrem færre udgifter, der er på dagsordenen,« sagde Bernstein.

Eksporten af varer til udlandet udgør mere end 40 procent af Danmarks samlede danske økonomi, og mens verdenshandlen stiger kraftigt, går udviklingen uden om Danmark, hvor eksporten stort set ligger flad, lød nationalbankdirektørens analyse.

Med knap et par millioner danskere på offentlig forsørgelse er det samtidig uomgængeligt, at reformerne kommer på dagsordenen. Der skal leveres mere arbejdskraft, og vi skal arbejde længere.

»Reformdagsordenen trænger sig på i stigende grad, uanset om man vil tale om den eller ej,« sagde Bernstein og fortsatte: »Der er ingen nemme veje. I forvejen har vi et højt skattetryk, et af verdens højeste, og jo højere det er, des mere rammer det incitamenterne for at arbejde og fremmer sort økonomi.«

Lars Løkkes 100 kroner

Finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) kalder Nationalbankens advarsel om besparelser på 34 mia. kroner for »spekulativ«.

»Udgifterne til det offentlige har aldrig været større, og antallet af offentligt ansatte har aldrig været højere. At holde nulvækst er ikke nemt, men selvfølgelig kan det lade sig gøre,« siger han i en udtalelse på ministeriets hjemmeside. Finansministeren fortæller ikke, hvordan regeringen vil nå sit mål, og hvilke straffeaktioner der bliver sat i værk overfor kommunerne, hvis de ikke holder igen på pengene.

Også statsministeren bruger ordet spekulativt om Nationalbankens regneeksempel: »Det er meget, meget spekulativt. Nulvækst er nulvækst og udtryk for, at man kan bruge det samme næste år som i år,«siger Lars Løkke Rasmussen (V) til Ritzau og bruger derefter sin egen datter som forklaringsmodel på regeringens opfattelse af nulvækst: »Hvis jeg giver min datter 100 kroner i den her uge og 100 kroner i næste uge - og hun endda får inflationen oven i, så skal hun ikke spare en krone. Men hvis hun selv har tænkt, at det ville stige til 110, så vil der være en udfordring for hende i at få de 100 kroner til at række. Men det er da ikke udtryk for at hun skal spare.«

En direkte Bernstein

Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, ser nationalbankdirektørens 34 mia. kroner som et grundskud mod regeringens spareplan: »Den bebudede opstramning kommer til at føles meget, meget hårdere end det, som regeringen lægger op til.«

Han mener, at Nationalbanken giver »en karakteristik af regeringens politik, som er urealistisk« og tilføjer:

»Det er derfor, vi har fremlagt - og vil fremlægge - en plan for at fremskaffe pengene. Nationalbanken siger jo også, at skattestoppet ikke kan opretholdes, hvilket vi også siger. På visse områder og strækninger må skatterne hæves.«

Cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian siger til internetavisen borsen.dk, at Bernstein har formuleret sig i et usædvanligt klart sprog i kvartalsoversigten: »I forhold til diskussionen mellem regeringen og oppositionen med hensyn til behovet for finanspolitiske opstramninger er Nationalbanken præcis så tydelig, som den kan tillade sig uden at være politisk.«

Ud over at spare milliarder på nulvækst i det offentlige forbrug har regeringen heller ikke sat adresse på yderligere 18 milliarder, der skal spares for et rette økonomien op. I Nationalbankens beregninger kommer de 18 milliarder oven i de 34 milliarder kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ser ud til at Løkke får røde ører når eksperterne kommer og påpeger hans massive fejl. Man kan undre sig over at regeringen ikke har baseret deres politik på tal fra Nationalbanken til at begynde med. Eller er Løkke nu lige pludselig ekspert i økonomi også? Neoliberale nødder...

På mit personlige troværdighedsbarometer står Bernstein langt over Hjort Frederiksen - Sass Larsen for den sags skyld.

Regeringen har ikke regnet forkert! De nationaløkonomiske fremskrivning er baseret på en række forudsætninger og antagelser.

Hvis regeringens forusætninger holder, så holder regeringens regnestykke. Vi skal derfor forholde os til antagelserne.

Jeg tror ikke, at VK har modet til at holde nulvæksten, og ABF vil formentlig gøre alt for at love velfærdsløft, der tvinger VK til at matche.

Asbjørn Andersen

Det er ikke kun i forhold til besparelsessiden, at regeringens økonomiske forudsigelser lige nu fremstår urealistiske.Det samme gør sig gældende for antagelserne om fremtidens vækst.

Ifølge regeringens konvergensprogram skal vi ikke forvente positive bidrag til arbejdspotentialet fra lavere ledighed, øget beskæftigelse og øget arbejdstid i perioden frem til 2015. Derfor er konvergensprogrammets eneste løsning på, hvor fremtidens vækst skal komme fra et krav til en produktivitetsstigning i de private erhverv, der ligger betydeligt over den vækst vi har set de sidste 10 år.

Kigger man nærmere på tallene, så virker det krav langt fra realistisk. Konvergensprogrammet antager nemlig, at vi fremover kommer til at se en årlig vækst i timeproduktiviteten på 1,5 pct. Det til trods for at vi perioden fra 1998-2008, mens det gik allerbedst, kun har set en årlig stigning på 0,75 pct.

Læs blogindlægget her: http://arbejdsmarkedet.nu/2010/03/giftig-cocktail-truer-regeringens-konv...