Nyhed
Læsetid: 4 min.

Novo køber sig ind på Københavns Universitet

Forskningslederen på det center, som Novo Nordisk Fonden har givet til Københavns Universitet (KU), er nuværende vicedirektør i Novo Nordisk. Omkring 20 forskere flytter med ham fra Novo til KU, uden at stillingerne slås op. Novo har købt sig til universitetets gode navn, mener kritikere
Forskningslederen på det center, som Novo Nordisk Fonden har givet til Københavns Universitet (KU), er nuværende vicedirektør i Novo Nordisk. Omkring 20 forskere flytter med ham fra Novo til KU, uden at stillingerne slås op. Novo har købt sig til universitetets gode navn, mener kritikere
Indland
31. marts 2010

Det var med stor begejstring, at Københavns Universitet i sidste uge kunne fortælle, at man havde modtaget 'danmarkshistoriens største private forskningsdonation' fra Novo Nordisk Fonden. En check på hele 885 millioner kroner havde man fået - til oprettelsen af et center, der skal forske i blandt andet diabetes.

Nu viser det sig imidlertid, at en af de fem centerledere, Oluf Borbye Pedersen, kommer fra en stilling som vicedirektør og forskningsleder i Novo Nordisk.

Med sig tager han omkring 20 medarbejdere, hvis stillinger ikke skal slås op. Det vil reelt sige, at man flytter en forskningsenhed fra Novo Nordisk til Københavns Universitet. Det undrer blandt andre formand for Magisterforeningen, Ingrid Stage:

»Det lyder unægteligt som om, at Novo bare flytter ind på universitetet, og at det ikke er traditionel universitetsforskning,« siger hun.

Normalt står et universitet for uafhængig forskning. Derfor vil det naturligvis være attraktivt for et privat firma at få forskere ind på universitetet: »Man skal kunne regne med, at den forskning, der kommer fra universitetet, er uafhængig og så tæt på sandheden, som man kan komme. Det her virker som en sammensmeltning af to typer forskning, og det er svært at se, hvor universitetet stopper, og hvor den private virksomhed starter,« siger Ingrid Stage.

Samme holdning har Claus Emmeche, der er lektor ved Københavns Universitet og for nylig har udgivet en bog om forskningspolitikken i Danmark:

»Novo Nordisk har jo en klar interesse i lige præcis det her område. Det kan have en indvirkning på hvilken forskning, der bliver prioriteret,« siger han.

Jens Erik Kristensen fra DPU ved Aarhus Universitet undrer sig også:

»Det her lugter af, at en anerkendt institution huser noget, som ganske vist ikke længere er privat forskning, men som vel aldrig helt klipper forbindelsen til det firma, der finansierer dem.«

Dekan på det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Ulla Wewer, kan godt forstå, at nogle er skeptiske:

»Jeg kan godt se, at når vi ikke har forklaret os i detaljer, så kan folk få den opfattelse, at Novo bare har købt sig ind på universitetet. Men det er ikke sådan, det kommer til at blive. Det, vi har nu, er en check, og så skal vi have styr på hele organisationen. Hvis man vil misforstå det, så kan man det. Det er bare ikke sådan, jeg ser det. I stedet for at se konflikter, ville jeg hellere se det som udtryk for, at vi er fleksible. Det her er mobilitet og nytænkning. Industrien og Københavns Universitet er ikke isolerede steder,« siger hun og tilføjer:

»Jeg har valgt Oluf Borbye Pedersen, fordi han er en international kapacitet og dygtig forsker. Det er det, jeg går efter. Jeg går ikke efter alle mulige politiske ting.«

Ansættelser

At hele Oluf Borbye Pedersens forskningsgruppe uden videre skal flytte med, undrer kritikerne sig også over:

»Det er problematisk i forhold til universitets forpligtelser til alene at se på folks kvalifikationer, når man ansætter,« siger Claus Emmeche.

Samme holdning har Ingrid Stage:

»Det undrer mig rigtig meget, at man tilsyneladende tilsidesætter alle regler for ansættelse af forskere på universitetet. Hvis forskningen skal sælges som universitetsforskning, så bør forskerne ansættes efter de samme strenge regler, som der ellers er på et universitet. Man har en lang tradition for at slå stillingerne op og bedømme ansøgerne. På den måde kan man sikre, at det er de bedste forskere, man ansætter,« siger Ingrid Stage.

Men nogle gange må man være mere pragmatisk, mener Ulla Wewer:

»Det er ikke tanken, at stillingerne skal slås op. Det bliver en slags 'virksomhedsoverførsel'. Men andre stillinger på centret skal slås op. I dag tænker man meget i forskningsgrupper, og derfor er det naturligt, at Oluf Borbye Pedersens medarbejdere flytter med,« siger Ulla Wewer og tilføjer:

»Man skal jo heller ikke provokere hans medarbejdere. Dem skal vi sørge for at lave en ordentlig ordning for, så de kan flyttes over for centrets penge. Hvis man prøver at se det med positive øjne, så er det her en ny måde at skabe mobilitet på og række armene ud til verden.«

Men det er ikke noget, der imponerer i Magisterforeningen:

»Jeg har aldrig hørt om en virksomhedsoverførsel før. Men det lyder ikke rart,« siger Ingrid Stage.

Ulla Wewer medgiver, at der skal lidt nytænkning til:

»Der er da meget nytænkning i det her. Vi kommer ind over nogle områder, hvor vi juridisk og personaleteknisk ikke har været før. Der er nogle problemer, men dem skal vi løse. Blandt andet skal vi nok lave om på nogle af de traditionelle KU-måder at ansætte på.«

Få basismidler

Jens Erik Kristensen fra DPU mener, at sagen er et symptom på, at det går dårligt med den offentlige forskning:

»Det giver en underlig smag i munden, når private forskningscentre bliver gjort offentlige. Det kan være et symptom på, at den offentlige forsknings vilkår og dermed også integriteten er udvandet.«

Ulla Wewer fra Københavns Universitet medgiver, at det kan være svært at klare sig med offentlige bevillinger:

»Hvis Københavns Universitet skal rykke Københavns-regionen ud på vidensverdenskortet, skal vi nytænke de måder, vi gør tingene på. For de frie basismidler går ned. Jeg har færre penge til at ansætte forskere, og derfor er vi nødt til at satse på nogle rammer inden for hvilke, man kan lave i gåseøjne 'fri forskning' i brede forskningstemaer,« siger Ulla Wewer.

,

Information har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Oluf Borbye Pedersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad er det man siger, der findes ikke noget der hedder gratis frokost.

Det er helt galt der her. Vi venter derfor på Oluf Borbye Pedersen. Hvad foregår der, rent ud sagt? Det er offentligheden, man har valgt at lægge sig ud med i sammenhængen. Forstå det hvem som kan. Langt værre end syg humor...

Med venlig hilsen

Dette kan ikke være rigtigt. Novo klarer sig ganske fint uden at sole sig i KUs skygge! Smid dem ud, omgående!

Caspar Christiansen

'Virksomhedsoverførsel' og 'Vi kommer ind over nogle områder, hvor vi juridisk og personaleteknisk ikke har været før.'!

Ja tak, at overføre 20 forskere på den måde lyder sgu ikke helt legalt. Hvis de er så dygtige kan de vel selv søge stillingen og få den.

Men det er selvfølgelig irrelevant, når man laver en virksomhedsoverførsel - Gud bevare Danmark, men åbenbart uden hjælp fra KU og VKO.

Kasper Michelsen

Når solen stiger for menneskene, tør isen, mosen fordamper og de moselig, der altid har ligget på bunden, dukker pludseligt op, som den store overraskelse for de godtroende skøjteprinsesser..

Sofie Marie Høegh Henriksen

Der er flere problemer i dette.

Til artiklen udtaler Ingrid Stage, at "[m]an har en lang tradition for at slå stillingerne op og bedømme
ansøgerne" på universitetet. Det er vidst mere et krav end en tradition. Alt det som ingen ved, har ingen ondt af. Jeg mener ikke, at man undgår ansættelser som dem Novo Nordisk har har fået på KU gennem donationen, ved at slå stillingerne op. Måske er det nemmere at gennemskue udvælgelser, ansættelser og tilhørsforhold hvis proceduren for ansættelser og forskningsbevillinger gøres eksplicitte?

Hvis der åbnes for private donationer i pakker med ansatte, kan der blive et problem med forsknings- og evt. undervisingsmetoder. Den faglige vurdering af de kommende ansatte bør foregå indefra institutionen, så denne har mulighed for at sikre det videnskabsteoretiske og metodiske fundament.

Jeg håber, at det Sundhedsvidenskabelige Fakultet får lov til at beholde pengene og at donationen fra Novo Nordisk kan rykke ved nogle af de problemer universitetet har ved netop denne opmærksomhed. Sune Auken, lektor ved institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab beskriver nogle af problematikkerne i bogen "Hjernedød. Til forsvar for det borgerlige universitet", Informations Forlag, 2010. I deadline 22:30 d. 22 marts var han og Thue Schwartz, professor i molekylær farmakologi, meget enige i, at der er en forskel mellem den private forskning og den offentlige, om bør respekteres og som gavner forskningskvaliteten. Universitetet skal ikke agere privat virksomhed, men de private virksomheder skal selvfølgelig ikke udelukkes.

Jeg er med på, at øvelsen slet ikke er uproblematisk. Men hvis man nu forestiller sig den 'modsatte' situation, at Novo overtog et forskningsinsitut med ansatte, udstyr osv. fra KU - vel ikke helt utænkeligt - så havde vi vel være (endnu) mere bekymrede?

Velkommen i Novos nye universitet:

Der må kun forskes i sager som ikke ødelægger Novos omdømme

Det er kun Novo forskere der er ansat.

Selv direktøren er gamme Novo medarbejder.

Resultaterne må kun være molekylære og fysiologiske løsninger (medicin) og ikke diæt som virker bedre end insulin.

Man kender forskningsresultaterne på forhånd idet man ved hvor løsningen er: tabletter og injektioner
og ikke andet - noget der kan sælges. Velkommen i Novo universitetet A/S!