Læsetid: 2 min.

Overenskomstballet er åbnet

Lønnen er faldet på plads, og det er blevet til værn mod billig uden-landsk arbejdskraft. Årets overenskomstfor-handlinger lakker mod enden
8. marts 2010

Der er blevet sendt invitationer ud til årets overenskomstbal, og flere af de store aktører har allerede meldt sig til. Både i industrien, på transports- og handelsområdet og hos byggeriet er man blevet enige om de kommende års overenskomster. Og dermed er niveauet for lønninger og bløde tiltag som mere barsel og mere tryghed i ansættelsen kommet på plads.

Fælles for alle overenskomsterne på det private arbejdsmarked er, at de denne gang bliver toårige. Det skyldes især krisens kradsen, som betyder, at der ikke bliver meget i lønningsposerne til de godt 800.000 lønmodtagere, der skal have ny overenskomst. Og der er så håb om, at arbejdsgiverne vil være i mere gavmildt hjørne, når der skal forhandles igen i 2012, og konjunkturerne for alvor er vendt til det bedre.

Der er indgået overenskomster på minimallønsområdet, hvor der over de kommende to år samlet gives 2,85 kr. mere i timen. En stor del af lønnen forhandles lokalt, så der kan være udsigt til yderligere lønstigninger.

På normallønsområdet har arbejdsgivere og fagforbund forhandlet sig frem til lønstigninger på samlet 3,85 kr, når overenskomsten er fuldt indfaset. Dertil hæves anciennitetstillægget med 0,50 kr. pr. 1. marts 2011. Det giver en samlet stigning i timelønnen på 4,35 kr. inklusiv anciennitetstillæg.

Tænkepause

På flere områder forhandles der stadig på højtryk for at få overenskomster i hus. Sent i går kom der dog endnu et sammenbrud i forhandlingerne - denne gang mellem Fødevareforbundet NNF og DI - Organisationen for erhvervslivet - hvor parterne måtte opgive at nå hinanden i et fælles resultat. Det er nu op til forligsmand Asbjørn Jensen at få parterne til at forsøge at finde sammen igen.

Der er også forlis i forhandlingerne mellem Dansk Erhverv og HK/Privat, HK Handel. De har allerede været hos forligsmanden og har fået en tænkepause efter forhandlinger i Forligsinstitutionen. Parterne vil blive indkaldt af forligsmanden på et senere tidspunkt. Asbjørn Jensen skal senest klokken 14 i dag orienteres om status for de overenskomster, hvor der endnu ikke er modtaget et forlig.

Men selv om alle overenskomsterne udløb den 1. marts, er der stadig et stykke vej til en eventuel konflikt. Asbjørn Jensen har allerede skudt varslede strejker med 14 dage - og han kan vælge at udskyde en konflikt igen med to uger, hvis det bliver nødvendigt. ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu