Læsetid: 2 min.

Regeringen belønner mønster-indvandrere

Indvandrere med job og godt kendskab til det danske sprog skal belønnes med en permanent opholdstilladelse. Vender man ryggen til samfundet, bliver det sværere. Det er nogle af hovedpunkterne i ny udlændingeaftale
16. marts 2010

Udlændinge, som klarer sig godt i Danmark, skal hurtigere kunne få en permanent opholdstilladelse. Mestrer de det danske sprog, har et job og gør en indsats for at involvere sig i det danske foreningsliv, så venter belønningen. Allerede efter fire år kan de få en permanent opholdstilladelse, mens de i dag skal vente syv.

Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen, kalder aftalen, der i aftes blev indgået mellem regeringspartierne og Dansk Folkeparti, for intelligent.

Blandt andet indeholder den et pointsystem, der dikterer, om udlændinge skal have permanent opholdstilladelse i Danmark

»Det er et udtryk for, at vi viderefører den faste og fair udlændingepolitik, men på en mere intelligent måde,« siger integrationsordføreren.

Pointsystemet bliver indført, efter at man allerede har erfaringer med det i Canada.

Ifølge Karsten Lauritzen vil udlændinge få point efter, hvordan de klarer sig på arbejdsmarkedet, deres sprogkundskaber samt deres evne til at involvere sig i det danske foreningsliv.

»Det er ikke blevet nemmere at få permanent opholdstilladelse, men det er blevet muligt at få den hurtigere for de udlændinge, der lever op til de krav, vi stiller,« siger han.

Det ny system indebærer, at det er muligt at opnå en permanent opholdstilladelse allerede efter fire år, hvor udlændinge i dag skal opholde sig syv år i Danmark.

S begejstret

I Socialdemokratiet er integrationsordfører Henrik Dam Kristensen begejstret for, at der med aftalen indføres et pointsystemet, hvor de velintegrerede belønnes.

»Umiddelbart lyder det som en god idé. Den kunne sagtens være kommet fra os, siger Henrik Dam Kristensen.

Derimod vender Socialdemokraterne sig imod en række af aftalens stramninger.

For eksempel må ægtefæller ikke have modtaget bistand i tre år inden de bliver familiesammenført.

I dag stilles der kun krav om, at der skal være gået et år.

»Det er en voldsom stramning. Tre år er lang tid,« siger Henrik Dam Kristensen, som også kritiserer, at udlændinge i fremtiden skal opholde sig fire år i landet, før de kan stemme ved lokale valg. I dag er det nok med tre år.

»Det er mærkeligt, at når man opfordrer udlændingene til hurtigere at integrere sig, så straffer man dem samtidig med at hæve grænsen for at stemme med yderligere et år. Det stritter i hver sin retning,« siger Henrik Dam Kristensen.

Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen, mener dog ikke, at aftalen er et udtryk for en markant strammere kurs på området.

»Det er en god cocktail af stramninger for de udlændinge, der forbryder sig mod reglerne i samfundet og reglerne for opholdstilladelse, og en lettelse for de udlændinge, der bidrager aktivt til det danske samfund,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer