Læsetid: 2 min.

Sidste olie i havet trækkes op med CO2-injektioner

Vil olien ikke komme til overfladen af sig selv, må der skrappere metoder til. Ny nanoteknologi med CO2 ned i havets kalklag frigiver olien
25. marts 2010

I håb om at kunne hente mere olie op af de genstridige kalkstrukturer under Nordsøen, søges der nu nye metoder til at øge indvindingsgraden.

Professor Susan Stipp, leder af forskningsgruppen for nano-geovidenskab på Københavns Universitet, forsker i samarbejde med Mærsk Olie og Gas i brug af ny nanoteknologi til formålet.

»Det mærkelige ved kalkstrukturerne er, at de krystaller, de er opbygget af, er meget små. Noget har gennem tiderne gjort, at de ikke er vokset, som man ville forvente. Det betyder, at porerne i kalken også er meget små, og det gør det svært at få olien fri. Hvis vi kunne få kalkkrystallerne til at vokse, ville også hulrummene mellem dem vokse, og så ville det blive lettere at udvinde olien. Vi har forsket i dette i tre år, og nu forstår vi, hvorfor krystallerne er så små,« fortæller Susan Stipp.

Næste skridt vil være forsøg med at få krystallerne og dermed porerne i Nordsøbundens kalk til at vokse. Om det vil lykkes og evt. lede til øget olieudvinding, tør forskningslederen ikke sige.

»Men vi håber, og de håber,« siger Susan Stipp med henvisning til olieindustrien.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Udskift naturfrednings-foreningerne med Mærsk i global sammenhæng. For så går det efter guld-drengene i koncernen kuns den rigtige vej. Og hvem vil da ikke være glad for en sodavand overalt på havbunden? Kan det blive meget bedre...

Kævt', hvor er det langt ude i hampen...

Med venlig hilsen