Læsetid: 3 min.

Strandet på livstid i dansk flygtningelejr

Petro Musa er fra et sted i Afrika. Det er, hvad de danske myndigheder har valgt at tro på, om den mand de nu på 11. år forsøger at få hjemsendt
Indland
20. marts 2010

Informations magasin MoDERNE TIDER bringer i dag en artikel om den 40-årige Petro Musa, som Rigspolitiets Udlændingeafdeling i årevis har forsøgt at udvise. Myndighederne tror ikke på Petro Musas forklaring om, hvem han er, og hvor han kommer fra. Og siden 2001 har de ihærdigt forsøgt at udsende ham til en lang række afrikanske lande, men ingen af landene vil kendes ved ham.

Manden har fået afslag på asyl, og han er også udvist af Danmark - men chancen for nogensinde at få ham hjemsendt fortoner sig.

- Hvor længe kan en sådan situation fortsætte, hvor myndighederne ikke aner, hvordan de kan slippe af med manden?

»Jeg kan da ikke svare på, hvad der skal ske i en sådan sag. Spørg Justitsministeriet eller Integrationsministeriet,« siger retsordfører Kim Andersen (V).

- Hvad synes du?

»Det kan jeg da ikke svare på. Jeg kender ikke den kon-krete sag, jeg ved ikke noget om den. Hvordan skal jeg kunne svare på det?«

- Kan man forestille sig, at manden også skal være i Sandholmlejren de næste 40 år, til han er 80?

»Altså, jeg kender ikke sagen, og jeg kan virkelig ikke se, at der skulle være et politisk problem. Det lyder mere som et juridisk problem. Man må finde ud af, hvor han kommer fra og så sende ham tilbage. Det er den slags, vi har myndigheder til, så kort og godt: Ingen kommentarer,« lyder det fra Kim Andersen.

Astrid Krag, SF's udlændingeordfører: »Det lyder som en bizar sag uden nemme løsninger. Jeg mener, at regeringen kunne undersøge, hvordan andre EU-lande har håndteret situationer, hvor man dels ikke vil give opholdstilladelse, dels ikke kan knytte en person til et land, hvortil vedkommende så kan vende tilbage.«

- Det har man forsøgt i 11 år. Skal man bruge 11 eller 22 flere år på det?

»Jamen, det lyder da som en gordisk knude. Jeg kender ikke sagen, og vi politikere skal heller ikke sagsbehandle. Men da oppositionen hverken har kontakter eller apparat til at undersøge, hvordan andre EU-lande har gjort, så må det være regeringen, der gør det. Måske har et andet EU-land fundet en løsning, som vi så kan trække på,« siger Astrid Krag.

- Skal manden sidde i en flygtningelejr resten af sit liv?

»Nej,« siger retsordfører Line Barfod (EL).

»På et eller andet tidspunkt må man sige stop. Hvis manden reelt betragtes som statsløs, så har han jo også nogle rettigheder. Han skal ikke bo hele sit liv i en flygtningelejr. På et tidspunkt bliver man nødt til at give ham en eller anden form for ophold.«

- Hvor går grænsen?

»Det er svært at sige. Man er nødt til at lave en konkret vurdering.«

- Hvem er nødt til det?

»Det må være Udlændingeservices opgave at lave den vurdering. Så mange af den slags sager kan der heller ikke være,« siger Line Barfod. Marianne Jelved (R) er enig:

»Jeg mener, at manden allerede har siddet for længe. Jeg kan ikke på nogen måde forsvare, at man spærrer et menneske inde på den måde. På et eller andet tidspunkt må man give ham en midlertidig opholdstilladelse,« siger hun og tilføjer: »Lad ham komme ud af lejren og finde sig et arbejde.«

Og det bør man på et eller andet tidspunkt gøre for alle de, der er på tålt ophold, mener Jelved.

»Et samfund kan ikke tage fremtiden fra mennesker. De sidder der, fordi de ikke kan sendes ud. Det er en livsvarig straf, og det kan samfundet ikke tillade sig.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvordan er det nu med frihed, lykke og menneskerettighedder, men den traktat går vi jo ikke længere ind for her i landet.

(Jeg kan allerede høre alle Alfons Aabergerne: "Han kan jo bare tage hjem." Hvor hjem?)

Realistisk set er det da helt op til manden selv at bestemme, hvor lang tid han har lyst til at bo i Sandholm. Det er ikke vores problem bortset fra, at det koster os penge. Jeg har ikke spor ondt af denne mand. Hans sag er blevet behandlet og der er givet afslag. Han burde tage situationen som en voksen mand og rejse hjem.

hvordan skulle han kunne tage "hjem"?

Kan du rejse frit i verden uden papirer og identifikation, - kan du tvinge dig selv ind over en grænse, hvor landet siger du ikke hører til dér?

Noget helt andet, - denne mand er jo ikke på det der hedder "tålt ophold", - så vidt jeg ved..
Kan forfatter af artiklen være venlig at kommentere på det evt.?