Nyhed
Læsetid: 2 min.

Svenske journalister: 'Nazismen gror i mørket'

I Sverige har den uafhængige journalistgruppe Expo det største arkiv over den radikale højrefløj i Skandinavien. Gruppen kalder deres arbejde for en nødvendighed, for hvis civile ikke handler, gror nazismen i mørket. Svenskerne har også benyttet sig af den danske gruppe Redox' arkiver
Indland
9. marts 2010

I fredags berettede Information om den vedvarende registrering, der finder sted på både den danske radikale venstrefløj og på den radikale højrefløj.

I Sverige arbejder Expo - en gruppe af journalister uden politisk tilknytning - med at kortlægge den radikale højrefløj. Expo har det største arkiv over højreradikale i Skandinavien og mener ikke, at man kan overlade arbejdet med at overvåge den ekstreme højrefløj kun til politiet og den almindelige presse:

»Der er behov for, at nogle journalister udelukkende holder øje med de højreradikale. De her grupper er jo imod demokratiet. Vi samler konstant informationer ind, så nazismen ikke gror yderligere i mørket,« siger Kenny Hjälte, der er researchchef hos Expo og fortsætter:

»De her sager bliver kun taget op i de almindelige medier et par gange om året. Der er behov for konstant at overvåge grupperne, for man ved aldrig, hvornår de næste gang slår til med hærværk eller vold,« siger han.

Gruppen er grundlagt af den nu afdøde journalist og forfatter Stieg Larsson, og siden 1995 har gruppen af journalister i EXPO indsamlet informationer om den radikale højrefløjs virke i Sverige og på skandinavisk plan.

Gruppen blev etableret efter at Sverige i 1995 oplevede syv nazirelaterede mord.

Gennemresearchet

Igennem de sidste 25 år har Sverige haft 25 racistisk relaterede mord og Expo er grundlagt for at opnå større viden om grupperingerne, for derigennem at komme volden til livs.

Den danske pendant til Expo - Researchkollektivet Redox - har i den forgange uge været i mediernes søgelys.

I mandags blev en mand, efter sigende med relation til Redox, varetægtsfængslet. Anklagerne lyder på, at den anholdte har deltaget i vold mod højreorienterede, ulovlig registrering og dataindbrud under arbejdet med at skaffe oplysninger om højreorienteredes adresser og lignende private informationer.

Kenny Hjälte, chefresearcher for Expo, besøger Redox' hjemmeside ofte, og ifølge ham bidrager Redox med valide og værdifulde informationer om den radikale højrefløj.

»Det er selvfølgelig altid vigtigt at være kritisk, når man bruger andre mediers informationer. Men vi har ofte brugt Redox informationer. Jeg mener, Redox er gode researchere, og jeg tror ikke, de ville offentliggøre noget, der ikke er gennemarbejdet,« siger Kenny Hjälte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her