Læsetid: 2 min.

Tåbeligt at udskyde valg af kampfly

Det vil være decideret tåbeligt og koste tusindvis af arbejdspladser, hvis Danmark ikke snart lægger sig fast på, hvilken type af kampfly der skal købes, mener De Konservative
Helge Adam Møller (K) mener, det er spild af potentielt nye arbejdspladser, hvis Folketinget ikke med det samme beslutter, hvilke nye kampfly, der skal indkøbes.

Helge Adam Møller (K) mener, det er spild af potentielt nye arbejdspladser, hvis Folketinget ikke med det samme beslutter, hvilke nye kampfly, der skal indkøbes.

2. marts 2010

Partierne bag forsvarsforliget kan sagtens træffe en beslutning, om hvilken type kampfly man vil købe allerede nu, mener De Konservatives forsvarsordfører Helge Adam Møller:

»Alle partier i Folketinget, undtagen Enhedslisten, er enige om, at vi har brug for nye kampfly af hensyn til vores deltagelse i internationale operationer og til overvågning af vores luftrum. Så det vil være tåbeligt at udskyde beslutningen. Venter vi 3-5 år med at beslutte, hvilken type vi skal have, så er flyene allerede producerede i stort omfang. Hvis vi tager den amerikanske Joint Strike Fighter som eksempel, så vil de allerede have tegnet kontrakter med virksomheder i de lande, der har købt dem, mens vi mister tusindvis af danske arbejdspladser samt en stor bunke industriel knowhow«.

- Men når der skal spares milliarder på andre områder, er det så en god idé at købe kampfly lige netop nu?

»I modsætning til hvad mange tror, så skal der ikke bruges en eneste krone på det her før tidligst i 2015. Det sagde den nye forsvarsminister, Gitte Lillelund-Bech, tydeligt både klokken 14:57 og igen klokken 14:59, da hun debuterede sidste tirsdag i folketingssalen. Jeg tror, at uanset hvilken regering vi har, så vil den finansielle krise være ovre til den tid. Det er jo heller ikke ekstra penge, der skal bevilges, men nogle der skal afholdes indenfor forsvarsbudgettet«.

- Hvor stor en indflydelse skal arbejdspladser have på en beslutning om kampfly?

Det vigtigste er selvfølgelig, at vi får det kampfly, vi skal bruge, til en ordentlig pris. Men hvis man ender med at stå med to eller tre typer fly, der er næsten lige gode, så spiller arbejdspladserne og den teknologi som danske virksomheder vil få da en stor rolle. Det kommer ikke i første række, men det vil være enormt dumt at se bort fra det.

- Hvorfor ikke vente nogle år, til man har flere informationer om flyene, som flere eksperter argumenterer for?

»Selvom man lægger sig fast på en af de tre typer, der er inde i billedet, så vil man stadig kunne gå til nummer to i rækken, hvis kontraktforhandlingerne falder dårligt ud. Det vil altså kun være en fastlæggelse af type med 95 procent sikkerhed. Hvis prisen eksploderer, eller der indtræffer noget uforudset, vil man kunne skifte. Det kan man, lige indtil kontrakten er underskrevet i Finansudvalget, og det er først om tre år«.

Serie

Seneste artikler

 • Ammitzbøll: 'Test er ikke racehygiejne'

  11. maj 2010
  Det er forældrenes ret at vide, hvilket køn deres barn har. Hvis politikerne forbyder kønstest, burde de gøre abort helt forbudt, mener Simon Emil Ammitzbøll fra Liberal Alliance
 • 'Spredning gavner sproglig udvikling'

  27. april 2010
  Daginstitutionspladserne i Københavns Kommune skal i højere grad fordeles efter social og sproglig baggrund, mener SF's Børne og - ungeordfører i København Trine Schaltz
 • 'En dårligere skole for eleverne'

  23. marts 2010
  Formanden for Danmarks Lærerforening er ikke tilfreds med udsigten til stillingsnedlæggelser blandt Danmarks lærerstab. Han mener, det bl.a.vil betyde skolelukninger
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Oreskov

Angående arbejdspladser så kommer jeg til at tænke på et lille citat af Carl Scharnberg:
”Hvis indkøb af militærmateriel for tre milliarder kroner betyder beskæftigelse til et tusind mand i 10 år, hvor stor en krig skal der til for at afskaffelse arbejdsløsheden?”

Lykke Johansen

Javel!

Det er altså vigtigere for Helge Adam Møller at give penge til - og øge antallet af arbejdspladser til materiel i militæret, der skal /kan bruges til død og ødelæggelse, end at bruge (samme) penge til at bevare arbejdspladser for sygehuspersonale, der kan redde liv.

Egentlig kan det vel ikke undre nogen, hvordan regeringspartierne prioriterer den danske "velfærd"!

@Claus Oreskov

”Hvis indkøb af militærmateriel for tre milliarder kroner betyder beskæftigelse til et tusind mand i 10 år, hvor stor en krig skal der til for at afskaffelse arbejdsløsheden?”
-----

Tjae! Det afhænger vel meget af HVOR mange det lykkes at aflive under en sådan krig.

----

I øvrigt er der noget der undrer - de konservative tager muligvist ikke meldingerne om økonomienes
nedtur særligt alvorligt - for hvis den krise begynder at kradse så mange og så meget som der muligvist er udsigter til nu, så bliver det mildest talt næppe populært at vile bruge penge på indkøb af kamfly.